A PSG Neymar–Mbappé korszaka a végéhez közelít

Félmilliárd font összegű az a projekt, amely a világ jelenleg legjobb játékosai közül kettőt egy klubhoz igazolt. De mit sikerült eddig együtt elérniük? Összefoglalónkat olvashatjátok.

Röviden összefoglalva, egyelőre kudarcot vallottak, legalábbis ami a közös játékukat illeti. Eddig. Szombaton a PSG a Montpellier ellen 3–1-re győzött, melyhez Neymar és Mbappé gólja, valamint Neymar gólpassza is hozzátett. A Bajnokok Ligája csoportkörben múlt héten pedig 2–0-os hazai győzelmet arattak a Nantes ellen. A PSG szárnyal, ezzel magabiztosan vezeti a csoportot a Real Madrid előtt. Ehhez természetesen nemcsak Neymar és Mbappé járultak hozzá, nem lehet elmenni Mauro Icardi és Edinson Cavani mellett sem, akik rendkívüli csatárok, valamint Idrissa Gueye-t és Marco Verattit is érdemes megemlíteni a középpályán.

Képtalálat a következőre: „neymar mbappé”

De valami mégsem stimmel. Két és fél év telt el nemcsak a futballvilág, de az egész sporttörténet legkülönlegesebb igazolásai óta. Neymar érkezett először a csapathoz a Barcelonától, 198 millió fontos igazolásként robbant be a PSG-hez 2017 augusztusában. Nem több, mint három héttel később követte őt Kylian Mbappé. Most jön a legérdekesebb rész: ez alatt a két év alatt csupán egyetlen egyenes kieséses Bajnokok Ligája-meccsen lépett közösen pályára Neymar és Mbappé. Neymar tavaly a Manchester United elleni mindkét mérkőzést kihagyta lábsérülése miatt. Ezt megelőzően mindketten pályára léptek, mikor a Real Madrid ellen kikaptak az első szakaszban, majd Neymar ismét lesérült. Egyelőre tehát Neymar és Mbappé mint páros nem tűnnek a legszerencsésebb igazolásnak.

Mbappé szerezte az első gólt a Nantes ellen, ügyetlen, de mégis elegáns mozdulattal ívelte be a labdát a kapuba, miközben hátraesett. A 78. percben lecserélték, szomorúan várta a kispadon a mérkőzés lefújását. Ugyanezen a mérkőzésen később Neymar is csalódottnak tűnt, majd belőtte a második gólját tizenegyesből, de sem az ő öröme nem volt felhőtlen, sem a közönségé, mert a közönség nem elégedett vele, azt akarják, hagyja el a klubot.

De más szempontból is jelentős volt a pillanat. Múlt szerdán volt az első olyan mérkőzés január óta, hogy ugyanazon a mérkőzésen mindketten betaláltak a kapuba. Az előző tíz hónap alatt mindössze 120 percet töltöttek együtt a pályán. Még megdöbbentőbb ez az adat, ha tisztában vagyunk a játékosok fizetésével: 90 millió fontot kaptak, mert mindketten gólt szereztek egy meccsen, továbbá 570 millió font összegű kombinált bér jár kettejüknek összesen.

Képtalálat a következőre: „neymar mbappé”

Szóval itt van ez a félmilliárd fontos projekt, melyben lassan már az a bámulatos, ha egyszerre láthatjuk őket a pályán. Hihetetlen adat, hogy az elmúlt két évben egyszer léptek együtt pályára a Bajnokok Ligájában, olyan meccsen, ahol vereséget is szenvedett a csapat a Real Madriddal szemben 3–1-re idegenben 2018-ban.

A helyzet még furcsább lenne, ha azt lehetne állítani, hogy Neymar és Mbappé egyszerűen nem működnek jól együtt a PSG-n belül, azonban ez nem így van. A valóság ennél bonyolultabb. Jók együtt a csapatban, 46 meccsen, ahol mindketten játszottak, 150 gólt szereztek. A tavalyi év szeptembere és idén január között összesen tíz meccsen találtak be mindketten a kapuba.

Azóta pedig a folyamatos sérülések nehezítik a szereplésüket. Elég valószínűnek tűnik, hogy jövő év nyarától Mbappé a Real Madridnál folytatja tovább. Neymar az előző félévben sérülései miatt sorozatosan távol volt. Mostanra mindketten felépültek. Innentől kezdve tehát öt hónapjuk van bizonyítani.

Két dolog teljesen egyértelmű. Az egyik, hogy Mbappé jelenleg a világ egyik legjobb középpályása. A másik, hogy bár Neymar személyisége a szurkolók szemében nem éppen a legszimpatikusabb, de fantasztikus játékos, és Mbappéval remekül kiegészítik egymást a pályán. Vajon mire viszik majd együtt az utolsó közös Bajnokok Ligája-szezonjukban?

Forrás: theguardian.com

Képek forrása: news.yahoo.com, newsbeezer.com, worldsoccertalk.com 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]