Tekerjünk közösen! – Ivan Basso és a Giro d’Italia Székesfehérváron

Szombaton Székesfehérvárra látogatott a Giro d’Italia! Legalábbis két versenyzője és az esemény hangulata. Élménykerékpározásban lehetett részt venni a kétszeres Giro’d Italia-győztes Ivan Basso és a Tour de Hongrie második helyezettje, Márton Dina felvezetésével.

Reggel 9:40-től kerékpárok és kerékpárosok tömegei lepték el Székesfehérváron a Városház tér főterét. Nagyjából 350 bringás döntött úgy ezen a napsütéses őszi napon, hogy csatlakozik az eseményhez. Rendőri felvezetéssel, valamint Ivan Basso és Márton Dina vezetésével indult meg a konvoj tíz órakor az Országalmától a Palotai út felé, majd a Sóstói Stadionon át egészen a városhatárig. Az utakat egészen odáig csak miattunk lezárták, szédületes érzés volt, hogy több száz kerékpáros között az autóutakon nyomulhatunk előre.

Ivan Basso olasz kerékpáros, kétszeres Giro d’Italia-győztes, 2006-ban, majd 2010-ben állhatott a dobogó legfelső fokára. Márton Dina 23 éves fiatal, tehetséges kerékpáros, az idei Tour de Hongrie országúti kerékpárversenyen második helyezést ért el.

Két táv közül lehetett választani. Egyik a rövidebb, 40 km-es táv. A szakasz egészen Nádasdladányig húzódik, majd onnan vissza, kb. 20 km/óra tervezett átlagsebességgel. A másik az edzettebbek számára a hosszabb, 75 km-es táv, melynek útvonala egészen Nádasdladányig a másikkal közösen vezetett. Míg a rövidtávosok itt visszafelé vették az irányt, ők a Berhida–Pétfürdő–Várpalota–Ősi útvonalon tettek egy országúti kört. A rövidebben indulókat Márton Dina, a hosszabb távosokat Ivan Basso vezette. Nem mindennapi élmény, hogy ilyen nagyszerű versenyzőkkel együtt kerékpározhat az ember!

IMG_0891

Székesfehérvárról indulva a hosszabbon indulók mentek elől, a rövidebb távon indulók pedig a mezőny végén. A közös tekerésben az az egyik legjobb, hogy az ember csoportban olyan erőkifejtésre is képes, amilyenről korábban nem is gondolta volna. 25 km/órás sebességgel hasítottunk Sárszentmihályon át, miközben csodálatos panoráma tárult a szemünk elé. Az őszi táj gyönyörűsége, a sárguló falevelek szépsége pedig a Székesfehérvár határában elterülő sárpentelei erdőben bontakozott ki leginkább. Csodálatos volt ilyen környezetben tekerni! Kisebb csoportokra szerveződve tekertünk közösen, egy alkalommal az egyik triatlonos csapat fiatal versenyzőivel tettem meg közösen pár kilométert.

Az élménykerékpározás végén minden résztvevő a rendezvény logójával ellátott pólót és emléklapot kapott.

IMG_0898

Ez az esemény nem verseny volt, inkább közösségi tekerés a második legnépszerűbb kerékpáros verseny promotálásához. 2020. május 9-10-11-én ér a Giro d’Italia három hetes körversenyének magyarországi szakaszához. Itt három szakaszra bontva pattannak nyeregbe a versenyzők, először Budapest–Győr, majd Győr–Székesfehérvár, végül Székesfehérvár–Nagykanizsa szakaszokon. Közönségre itt is, mint mindenhol, szükség van, így a szervezők mind a négy városban várják a drukkereket, ezzel is fokozva a hangulatot a versenynapokon. Ezek után én is csak ajánlani tudom.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]