A legjobb négy között a Veszprém – Ilyenek voltak a kézilabda-BL negyeddöntői

A Veszprémnek igen, a Szegednek nem sikerült bejutnia a férfi kézilabda-BL kölni négyes döntőjébe. A Veszprém idegenbeli győzelme után hazai közönség előtt is jobbnak bizonyult a német bajnok Flensburgnál, a Szeged súlyos idegenbeli veresége után közel állt a bravúrhoz, a csoda azonban elmaradt. A Veszprém így Kölnben egyedüli magyar csapatként a Barcelonával, a Kielcével és a Vardar Szkopjéval küzdhet meg a hőn áhított Bajnokok Ligája-trófeáért.

Nagyon érdekesen, néha már kifejezetten furcsán alakultak az idei kézilabda-BL negyeddöntői. Mind a négy párharc során már az első mérkőzésen meglepően nagy különbség alakult ki a két együttes között, így mindegyik visszavágón az egyik félnek jelentős hátrányt kellett volna ledolgoznia. Magyar szempontból két csapatnak is szurkolhattunk, s talán szívünk mélyén még abban is reménykedtünk, hogy idén két magyar együttest is láthatunk a kölni négyes döntőben. A Veszprém folytathatja is szereplését, a Szegednek azonban sajnos nem sikerült bekerülnie a Final Four-ba.

A Veszprém rendkívül gyenge szezonkezdete után úgy tűnik, David Davis vezetésével a csapat kezdi szép lassan összeszedni magát, s a szezon hajrájára egyre jobb formába lendül. A német bajnok, s idén is Bundesliga-éllovas Flensburg egyáltalán nem tűnt könnyű ellenfélnek, a Veszprém azonban bravúros játékot mutatott be idegenben, így hat gólos előnnyel várhatta a visszavágót. Veszprémben Lékaiék eleinte a frászt hozták szurkolóikra, hiszen a Flensburg 5:0-s rohammal indított, s gyakorlatilag rögtön a mérkőzés kezdeti szakaszában ledolgozta hátránya legnagyobb részét. A veszprémiek azonban hamar összeszedték magukat, s szép lassan felőrölték német ellenfelüket. A remek védekezés mellé parádés támadások is társultak, minden tekintetben felülmúlták német riválisukat. A bakonyiak egy év kihagyás után, ismételten bekerültek a legjobb négy közé. S ha tudják hozni a Flensburg elleni magas színvonalat, jó esélyekkel utazhatnak Kölnbe is.

A képen a következők lehetnek: 6 ember, , mosolygó emberek, álló emberek és kosárlabdapálya

A Szeged parádés szezont futott eddig, a Veszprémet legyőzve megnyerte a Magyar Kupát, s a bajnokságot is magabiztosan vezeti. A csapat korábban még sosem jutott be a legjobb négy közé a BL-ben, idei formájukat látva azonban joggal bízhattunk benne, hogy a MOL-Pick Szeged megtöri a jeget, s fennállása során először eljut a Final Four-ba. A súlyos anyagi gondokkal küzdő Vardar Szkopje ráadásul még ha nehéz ellenfélnek is számított, előzetesen egyáltalán nem tűnt megoldhatatlan feladatnak. Hiába tartotta magát sokáig remekül a Szeged idegenben, a szkopjei mérkőzés utolsó tíz percében bekövetkezett rövidzárlatnak köszönhetően a Vardar tetemes, nyolc gólos különbséggel várhatta a szegedi visszavágót. A Szegednek csodára lett volna szüksége, hogy innen fordítson, sokáig azonban úgy tűnt, a csapat képes lehet erre a bravúrra. Nyolc gólos hátrányát ugyanis már az első félidőben ledolgozták a Tisza-partiak, többek között Dejan Bombac emberfeletti teljesítményének köszönhetően. A szünetben azonban a Vardar rendezni tudta sorait, a Szeged pedig ismételten beleesett egy hosszabb periódusba, mikor képtelen volt gólt szerezni. Hiába küzdött nagyot a Szeged, végül nem sikerült bejutnia a Final Four-ba. A mérkőzés utolsó perceiben a kézilabda helyett a balhé került a középpontba. Az indulatok elszabadultak, a játékosok egymásnak estek, a Szegedet és a Vardart irányító két spanyol edző is összeszólalkozott. A feszültségkeltésben jelentős szerepe volt a nyáron Szegedről viharos körülmények között távozó, szlovén Stas Skubenak, aki a párharc során érezhetően sértettségből igyekezett revansot venni, a visszavágó során folyamatosan hergelte a szegedi kispadot és a közönséget is.

A képen a következők lehetnek: 8 ember, , mosolygó emberek, sportoló emberek és kosárlabdapálya

A Kielce–PSG párharc szintén meglepően furcsán alakult. Az első mérkőzésen a lengyel Kielce óriási meglepetésre tíz (!!) gólos előnyt harcolt ki a világsztárokkal teletűzdelt, a BL-győzelem legnagyobb esélyesének tartott PSG ellen. A párizsiak azonban nem adták fel, s hazai pályán már az első félidőre ledolgoztak hét gólt a hátrányukból. A feszült, s folyamatos kiállításokkal tarkított mérkőzésen a Kielce meglepően gyenge játékot mutatott, így a PSG a második félidő derekára 10-11 gólos különbséget alakított ki, azaz a meccs bizonyos szakaszaiban a franciák érezhették Kölnben magukat. A hajrára azonban összekapta magát a Kielce, s többek között a PSG dán szupersztárja, Mikkel Hansen meglepően amatőr hibáinak köszönhetően a lengyelek végül az utolsó percekben megmentették a mérkőzést, s 9 gólra csökkentették a különbséget, ami elég volt ahhoz, hogy kiüssék a PSG-t. A Kielce jutott a legjobb négy közé.

A Final Four negyedik résztvevője a Nantes ellen kettős győzelmet arató Barcelona lesz. A katalánok hét gólos előnyt harcoltak ki Franciaországban, így viszonylag nyugodtan készülhettek a visszavágóra. Továbbjutásuk nem forgott veszélyben, az egyébként is esélyesebb Barcelona idegenbeli győzelme után hazai pályán is felülmúlta a Nantes együttesét. Ezáltal eldőlt, hogy míg tavaly négy francia együttes játszotta a négyes döntőt, idén eggyel sem találkozhatunk.

A Final Four-ra június 1-2. között kerül sor. Az elődöntőben Veszprém-Kielce és Barcelona-Vardar párharcot rendeznek.  Az eddigi mérkőzéseket nézve, hatalmas izgalmakra számíthatunk, s reménykedhetünk a Veszprém minél jobb szereplésében.

Képek forrása: a Veszprém és a Szeged kézilabdacsapatának Facebook-oldala

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]