Villanyfényes sportfesztivál – Ilyen volt az idei ELTE Éjszakai Sport

Különleges sportágak, felszabadult mozgás, vérre menő verseny – a 2019-es Éjszakai Sport mindenki számára tartogatott valami izgalmasat.

Idén újra megrendezésre került az ELTE nagy múltú sporteseménye, az Éjszakai Sport. A rendezvényen több mint egy tucatnyi sportágba lehetett valamilyen módon belekóstolni. Az, hogy nem volt hiábavaló az esemény újbóli megszervezése, már a regisztráció során szemmel látható volt – a fél hatos kapunyitást követően percek alatt már-már elrettentő méretűre duzzadt a sor a bejáratnál, ami a végleges, majdnem 300 fős részvétel tükrében nem is olyan meglepő. Az már annál inkább, hogy a sorban állva feltűnően sok külföldi szót lehetett hallani – több külföldi diákokból álló csapat is indult a versenyeken, a kispályás foci végső győztese például a többnyire közel-keleti hallgatókból álló Palestine Fighters lett.

A program hat órakor vette kezdetét, és a nyitány azonnal élettel töltötte meg a csarnokot: az Aerobic Night Show első felvonása, amellett, hogy azonnal az este egyik legnagyobb tömeget megmozgató műsorszáma lett, pörgős zenéivel az egész termet bezengte, ezzel tovább fokozva a összes résztvevő hangulatát. A következő órában fokozatosan elindultak a csapatversenyek is. A négy részre osztott csarnok egy-egy negyedében a már említett kispályás foci mellett röplabda és kosárlabda tornákat rendeztek.
aerobik-ejszakai
Az aerobik után a küzdősportok vették át a terepet. Előbb a muay-thai, a karate és a box, ezt követően pedig a kick-box és a brazil jiu-jitsu alapjaival ismerkedhettek meg az érdeklődők. Ezzel párhuzamosan TRX és kettlebell edzéssel, illetve funkcionális tréninggel izzasztotta a résztvevőket a BEAC Erőnlét és Fitnesz Szakosztálya. A négyes pálya hivatalos programja az Aerobic Night Show második részével, gerinctornával vált teljessé.

A folyamatosan egymást váltó sportok mellett állandó állomásokat is találhattunk a hármas pályán. Egész este lehetőség volt az airflow jóga, a ballansz tréning és a polefitness kipróbálására – utóbbi különösen népszerűnek bizonyult, még 11 óra után is többen sürgölődtek a rudak környékén. Testük mellett sokan tornáztatták meg agytekervényeiket is: számomra az este egyik legnagyobb meglepetése volt, hogy egészen késő estig szinte alig lehetett üres helyet találni a sakktáblák mellett.

Két miniatürizált állomás is helyet kapott a palettán. Az asztalitenisz csak az összezsugorított pingpongasztal miatt számított érdekesnek, de a lekicsinyített, „száraz” curling valódi újdonság lehetett sokaknak. A kis helyszínek még a legkisebbeket is bevonzották, a curling pályán még egy ovis különcsatára is sor került, és ez csak egy volt a sok pillanat közül, amik igazán baráti, családias hangulatúvá varázsolták az eseményt. Az udvaron kisebb-nagyobb társaságok verődtek össze a mérkőzések között, hogy néhány frissítő kíséretében pihenjenek rá a következő megmérettetésre. Szinte csak a tábortűz hiányzott.
ovis-ejszakai
Ez az este tényleg a sportról szólt. Az idő előrehaladtával egyáltalán nem ürültek ki a helyszínek, azonnal spontán játékok vették át a szervezett programok helyét. Hiába ért véget viszonylag hamar a kosárlabda bajnokság, egészen éjfélig dobálták a hármasokat a lelkesebb résztvevők, az erőnléti edzések befejeztével pedig hamar „egykapuzni” kezdtek a focira várakozók. Legérdekesebb a szintén önszervező módon kialakult kama, vagy más néven erszénylabda mérkőzés volt, amit többségében a szervezők játszottak lazításként az egész éjszakás munka közepette.

Annak ellenére, hogy 11 óra környékén már érezhetően megcsappant a létszám, érdemes volt tovább maradni. Éjfél után még mindig tartottak a kispályás foci és a röplabda bajnokság küzdelmei, és ahogy a végső párosításokhoz jutottunk, az esemény korábbi tömegsport jellegét egy csapásra felváltotta a kőkemény verseny – bár a mozgás szeretete hozta össze a jelenlévőket, azért a végén mindenki nyerni akart. Mindkét pályán nagyon magas színvonalú helyosztókat rendeztek, fáradtságnak még csak nyomait se lehetett felfedezni a játékosokon. Pedig valóban hajnalig tartott a verseny – a focinak fél egy körül lett vége, így utána már minden szem a röplabdapályára szegeződött, ahol csak egy óra után lehetett győztest hirdetni.

Egy óra után aztán mindenki fáradtan, de elégedetten indulhatott haza. Mindegy, hogy valaki a versengésért, csak a mozgásért, vagy valami új kipróbálásáért érkezett, az biztos, hogy aki eljött, nagyszerű sportélménnyel távozott.

Képek: Csomos Attila – ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]