Sok gól, kevés feszültség az El Clásicón – Nem volt mindig ekkora béke: Barca – Real 5–1

A 177. bajnoki El Clásicót rendezték vasárnap a spanyol labdarúgó-bajnokság 10. fordulójában, ahol a hazai pályán futballozó FC Barcelona megsemmisítő, 5-1-es csapást mért az ősi rivális Real Madridra. A találkozó, mely az évek során a futballvilág legnagyobb bajnoki mérkőzésévé nőtte ki magát, mindig is híres volt a parázs hangulatról és a tapintható feszültségről, függetlenül attól, hogy a két csapat hol helyezkedik el a tabellán. Számos igazán kirívó és sokszor abszurd történés esett meg a pályán a közelmúltban is, az alábbiakban ezek közül kerül fókuszba néhány, és természetesen a hétvégi meccsel is foglalkozunk.

A két csapat rivalizálása mindig is több volt annál, mint a két legsikeresebb spanyolországi csapat presztízscsatája. A Real Madrid, azaz a „királyi gárda” mindig is a spanyol korona szimbolikus csapatának számított Spanyolországban, az FC Barcelona pedig az 1920-as évektől kezdve a katalán hazafiasság szimbólumának számít, melynek jelentősége a nacionalista Francisco Franco időszakában (1939–1975) különösen felértékelődött. Napjainkban a katalán függetlenségi törekvések miatt a szurkolók közötti ellentét politikai töltete ismét erősödik, ám az elmúlt szűk 20 évben a feszültséget sokkal inkább a pályán, illetve a színfalak mögött történő események határozták meg.

A legnagyobb felháborodást katalán részről Luis Figo Real Madridhoz igazolása váltotta ki 2000 nyarán. A portugál játékos az akkori Barcelona legnagyobb ikonja – a brazil Rivaldo mellett –, sőt mi több csapatkapitánya is volt, a szurkolók pedig úgy érezték, hogy Figo nem csak őket, hanem egész Katalóniát is elárulta ezzel a lépésével. Az első fellépése egykori csapata otthonában 2000 októberében történt, ahol az egész meccs folyamán füttyszóval és bekiabálásokkal illették, továbbá dollárjeles transzparenst feszítettek ki, utalva ezzel a szélső nyilatkozatára, melyben távozása okaként azt nevezte meg, hogy a Barcelonánál nem becsülték meg eléggé. A találkozó atmoszféráját annyira áthatotta a gyűlölet, hogy a Real Madrid csapatának egészére is látható hatása volt, végül a katalánok 2–0-ra megnyerték az összecsapást.
figo
Az igazi botrány azonban két évvel később következett 2002. november 23-án, amikor Figo másodjára tért vissza a Camp Nou-ba (a kettő között eltelt meccsekből a bajnokságban és a BL-ben sérülés, illetve eltiltás miatt nem játszott). Már kezdés előtt, a stadion műsorközlője Manel Vich – aki 1956 óta dolgozott a Barcelonának és az elmondások alapján mindig rendkívül udvarias és tisztelettudó volt – az összeállítások felolvasásakor Figo neve után szándékosan szünetet hagyott, hogy a szurkolók ki tudják fütyülni egykori kedvencüket. Az aréna zengett a több ezer füttyszótól. Az igazi dráma azonban akkor jött, amikor a portugál sztár egy szögletet ment elvégezni. A Barca szurkolói különböző tárgyakat dobáltak felé, melyek között meglepetésre felbukkant egy levágott disznófej is. Az eset hatalmas visszhangot váltott ki, klasszikus jelenetté vált az El Clásicók és a futball történetében is. 2004-ben egy „Stadionok kultikus jelenetei” elnevezésű német kiállításon egy disznófej is bemutatásra került, melyről állították, hogy az ominózus eset tárgya, bizonyosságot azonban sosem nyert, hogy valóban ugyanarról a fejről van-e szó.

A klasszikusokon többnyire mindig akadtak a pályán komolyabbnak mondható kakaskodások, ám ez Figo távozásával – de nem ennek okán – egy időre csökkenni látszott, majd elérkezett a 2010-es esztendő, amikor a Real Madrid kispadjára José Mourinho került. A Barcelona ekkor éppen története legeredményesebb időszakát élte, Pep Guardiola csapatának játéka pedig lenyűgöző volt. Egy évvel korábban a Real Madrid már lépéseket tett, hogy utolérjék az ősi riválist, ekkor került a klubhoz Cristiano Ronaldo, Kaká, Xabi Alonso vagy épp Karim Benzema, az eredmények azonban elmaradtak. A portugál trénert nagy reményekkel fogadták a madridisták, azonban az első Clásicóján egy 5–0-s zakóba futott bele, a Barcelona pedig története egyik legszebb játékát mutatta be, a meccs végére madridi részről el is szabadultak az indulatok, ami végül Sergio Ramos kiállításához vezetett.

Az idényben a két csapat a Bajnokok Ligájában és a Király-kupa döntőjében is találkozott egymással, illetve a bajnokságban is hátra volt a „visszavágó”, a négy meccs pedig egy hónapon belül zajlott le. Ekkorra Mourinho a rá jellemző agresszív védekező taktikát kezdte erőltetni a Real Madridnál, valamint a rá jellemző provokatív nyilatkozatoktól volt hangos a sajtó, amire barcelonai részről is többen reagáltak. Ekkorra ráadásul egyértelművé vált, hogy a Barcelona egyetlen kihívója a Real Madrid lehet, a két csapat játékerejét pedig egy másik nagy csapat sem tudta megközelíteni még hosszú ideig, innentől számítva beszélünk arról, hogy a futball „kétpólusúvá” vált, nem beszélve arról, hogy a világ két magasan legjobb játékosa Lionel Messi és Cristiano Ronaldo is itt csapott össze egymással. A mérkőzéseken a Real Madrid, rá nem jellemző módon durva játékot mutatott be, amely rengeteg feszültséget eredményezett, katalán részről pedig többen is színészkedő játékkal reagáltak erre, amely csak tovább növelte a játékosok és a szurkolók közötti haragot, a mérkőzések valóságos háborúvá váltak.
barca-real riot
A következő időszakban is jellemző volt ez a feszültség az El Clásicókra, nem akadt olyan meccs, ahol ne történt volna komoly tömegjelenet, vagy néhány brutális megmozdulás. Jellemzővé vált az is, hogy a szurkolók a találkozók után rendre a bírót vették elő egy-egy megadott vagy nem megadott büntető esetében, vagy épp egy kiállítást, illetve annak elmaradását kérték számon a játékvezetőn, egymással pedig végeláthatatlan vitákat folytattak. A helyzet Mourinho távozásával a Real Madridtól enyhülni kezdett és fokozatosan visszaállt a rendes kerékvágásba. Az utóbbi években az egyetlen Clásico, ami a fenti időszakot idézte az előző idény tavaszán lejátszott 2–­2-re végződő bajnoki volt, ahol számtalan szabálytalanság és rengeteg kakaskodás jellemezte a játékosokat.

A 2007-es őszi szezon óta nem volt rá példa, hogy az El Clásicón sem Messi, sem Cristiano Ronaldo nem lép pályára. Előbbi sérülés miatt hiányzott, utóbbi pedig nyáron elhagyta a Realt és a Juventus csapatához szerződött. A mérkőzést megelőző napokban azonban a sportsajtó végig az ő hiányukkal foglalkozott. Rendre jelentek meg az összehasonlítások a két világklasszis El Clásicón nyújtott teljesítményeiről, legjobb pillanataikról és legnagyobb párharcaikról.

A találkozót a Real Madrid nem várta csúcsformában, hét közben szenvedősen verték meg a jóval gyengébb Plzen csapatát a Bajnokok Ligájában, előtte pedig 5 meccses nyeretlenségi sorozatot produkáltak. A Zinedine Zidane helyére nyáron kinevezett Julen Lopetegui alatt rezgett a kispad, a mérkőzés akár a jövője szempontjából is sorsdöntőnek ígérkezhetett. A Barcelonánál Lionel Messi hiánya miatt aggódhattak előzetesen, valamint vezették ugyan a bajnokságot, de katalán oldalon is becsúszott eddig pár rosszabb eredmény és többször kritizálták Ernesto Valverde vezető edzőt, hogy a játék nem mindig olyan, mint amilyen a Barcelonától megszokott, noha itt fel sem merült, hogy edzőváltás lehet, ha a Clásicón vereséget szenved a csapat.

 

Az első 10 perc mondhatni eseménytelenül telt, majd a 12. percben egy indítás után Jordi Alba indult meg a bal oldalon, a visszagurított labdát pedig az üresen érkező Philippe Coutinho helyezte a Real hálójába. 1–0.
suarez
Ezt követően a Barca irányította a mérkőzést, és bár Arthur bombáján kívül helyzetekig nem jutottak el, szinte végig a Real Madrid térfelén volt a labda, a királyiak pedig nem igazán tudták megtartani a játékszert és a hazaiak kapujáig sem jutottak el. A 28. percben a kaputól 6 méterre az érkező Suarezt rúgta fel Raphael Varane. Az eset nem volt egyértelmű, így először a Clásicók történetében alkalmazásra került a videóbíró, azaz a VAR, a játékvezető pedig a visszanézés után a büntetőpontra mutatott. Kétségtelen, hogy a Real védőjének megmozdulása nem volt szándékos, azonban egyértelműen megrúgta a Barca centerét. A labda mögé maga a sértett állt, aki nem is hibázott, így a 30. percben már 2­–0-ra vezetett a Barcelona csapata.

A félidő hátralévő részében folytatódott a Barca-dominancia, a katalánok támadtak, Rafinha szabadrúgásával pedig akár növelhették is volna az előnyüket, de az elkerülte a kaput. A Real Madrid tudása alatt teljesített, egyedül Gareth Bale-t lehetett kiemelni, a csapatok így vonultak szünetre.

A fordulás után egy teljesen más Madrid jött ki a pályára, nagy elánnal kezdtek támadni, majd gyorsan az 50. percben megszerezték a szépítő találatot Marcelo révén. Isco középre tett labdája Lenglet-ről az érkező brazil balbekk elé pattant, aki kapásból a kapuba bombázott. 2–1.
1200Marcelo_960px

A góltól a fővárosiak vérszemet kaptak, a következő percekben pedig elképesztő nyomás alá helyezték a katalánok kapuját. A legnagyobb lehetőség Modric előtt adódott, akinek a lövése azonban a kapufáról kifelé pattant. A Barcelona játékosai érezték, hogy váltaniuk kell és ellentámadásba lendültek, a 62. percben Luis Suarez egyenlített kapufák terén, csakúgy, mint a másik oldalon Modricé, az ő próbálkozása is kifelé pattant. Válaszként a másik oldalon Benzema fejelt fölé nagy helyzetben. A 75. percben aztán a Barca megszerezte a megnyugtató 3. gólt, Sergi Roberto beadását Suarez álló helyzetből, 12 méterről védhetetlenül fejelte Courtois kapujába. 3–1.

A gól láthatóan megtörte a Real Madridot, a katalánok pedig vérszemet kaptak, a 83. percben Sergi Roberto használta ki Ramos rossz labdalevételét, indította Suarezt, aki átemelte a játékszert Courtois fölött és mesterhármast ért el. 4–1.

A madridi rémálom itt nem ért véget, a 87. percben a csereként beálló Dembélé húzott befelé a baloldalon, egy csellel átverte Nachót, a beadását pedig a szintén csereként beálló Arturo Vidal fejelte a kapuba, aki ezzel megszerezte első barcelonai találatát és beállította az 5–1-es végeredményt.  
1037554_1

Győzelmével az FC Barcelona továbbra is vezeti a tabellát immár 21 ponttal, és bebizonyította, hogy Messi nélkül is képes elképesztő teljesítményre, megérdemelten nyertek ilyen arányban is. A Real Madrid viszont 14 ponttal csak a 9. helyen áll, Julen Lopetegui menesztése pedig immár nem a jövő kérdése, hiszen a hétvége folyamán megköszönték neki munkáját, és kirúgták. A csapat a második félidő első 20 percében mutatott csak igazán jó teljesítményt, az első félidőben pedig sokszor úgy tűnt, hogy nem is annyira motiváltak, mint amit egy ilyen meccs megkíván. A sajtóhírek arról szólnak, hogy Lopeteguit, a legutóbb a Chelsea-t irányító Antonio Conte válthatja a kispadon, akivel Courtois együtt dolgozott az előző években és épp a napokban tett egy nyilatkozatot, melyben elmondja, hogy neki ennyi épp elég volt az olasz trénerből. Kíváncsian várjuk, mi következik ezek után.

 

FC Barcelona – Real Madrid: 5­–1 (2–0)
Barcelona, Camp Nou
Vezette: 
Sánchez Martínez

 

FC Barcelona: Ter Stegen – Sergi Roberto, Piqué, Lenglet, Jordi Alba – Busquets, Rakitic, Arthur Melo (Vidal, 86.) – Rafinha (Semedo, 69.), Luis Suárez, Coutinho (Dembélé, 74.).

Real Madrid: Courtois – Nacho, Varane (Lucas Vázquez, 46.), Sergio Ramos, Marcelo (Mariano, 81.) – Casemiro, Kroos, Modric – Bale (Asensio, 77.), Benzema, Isco.

Gólok: Coutinho (12.), Suarez (30. 11-esből, 75., 83.), Vidal (87.) ill. Marcelo (50.).

 

Képek forrása: marca.com, goal.com, nemzetisport.hu, indianexpress.com, express.co.uk

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]