Hengerelt az ELTE-BEAC futsalcsapata – BEAC-Nagykanizsa 6-3

Igazi rangadóra készült az ELTE-BEAC futsalcsapata október 22-én, ugyanis az azonos pontszámmal álló Nagykanizsai Futsal Club látogatott vendégként a BEAC sportcsarnokába az NB II-es férfi futsal bajnokság nyugati csoportjának 8. fordulójában. A találkozó előtt mindenki „6 pontos” meccsről beszélt, az ELTE csapata azonban arról is gondoskodott, hogy utólag már „6 gólos” diadalként emlegessük az összecsapást.

 

A két csapat egyaránt 8-8 ponttal várta a mérkőzést és jó előjelekkel, ugyanis a mindkét gárda egyaránt javuló formát mutatott. Az előző fordulóban a Nagykanizsa értékes döntetlent ért el a bajnokság legnagyobb esélyese, a Piliscsabai Atlétikai és Futball Club ellen, a BEAC pedig a TFSE ellen aratott fontos győzelmet. Nagy kérdés volt, hogy a fiúknak mekkora lendületet ad a diadal, illetve hogy megszerzik-e a csapat első hazai győzelmét a szezonban.

Már a bemelegítés alatt érezhető volt, mekkora téttel bír a 20:00-kor kezdődő találkozó, mindkét csapat játékosain látszódott, hogy nagyon koncentrálnak, a BEAC futsalosai tűntek némileg felszabadultabbnak, többet kommunikáltak egymással, és néhány poént is eleresztettek a fiúk.

DSC_4537

A munkaszüneti napból kifolyólag nem lehetett sok nézőre számítani, a kezdés előtti percekben azonban meg is dőlt ez a feltételezés. A kanizsai csapatot népes szurkolótábor kísérte el, igazi ultrákkal, akik már a bejövetelkor buzdításba kezdtek, dobokkal felszerelkezve és egy Nagykanizsa feliratú magyar zászlóval érkeztek. Nem kellett azonban sokat várni és a hazai csapat szurkolói is szép számmal megérkeztek. Munkaszünet ide vagy oda, mindenki tudta, hogy nagy meccs vár ránk.

A mérkőzés álomszerűen kezdődött a BEAC számára, a 2. percben egy remekül kisakkozott akció végén Appl Kristóf érkezett jobbról a kapu elé, és a hálóba helyezte a labdát. 1–0.

A hazai vezetést követő periódusban a kanizsaiak nagy erőkkel rohamozták a hazaiak kapuját, akik azonban mindig résen voltak, és óriási felkészültségről tettek tanúbizonyságot. Remekül zárták le a területeket, megnyerték a párharcokat, és a labdát is magabiztosan tartották meg, így a vendégcsapat az intenzív támadójáték ellenére csak elvétve jutott el helyzetig, ekkor azonban Sajben Marcell, a BEAC kapusa a helyén volt, és megakadályozta az egyenlítést.

A Nagykanizsa által diktált tempó a vendégek játékosaiból láthatóan sokat kivett, amit eredményesen használt ki az okosan futballozó BEAC, egyre több kontrát vezethettek, ami a 9. percben újabb góllá érett. A fiúk lemásolták az első találat előtti akciót, a végén pedig ismét Appl Kristóf érkezett, és hasonló módon, mint a 2. percben, a hálóba helyezte a labdát. 2-0.

DSC_4841

A második gólt követően küzdelmes percek következtek, kemény csata folyt mezőnyben a játékosok között, hol az egyik, hol a másik csapat indulhatott meg, ám gólig egyik csapat sem jutott. A 13. percben a BEAC kétszer is növelhette volna előnyét, előbb Szini László kapott üresen, nagy helyzetben túl hosszú labdát, majd büntető következett a hazaiak javára, amit a kétgólos Appl végzett el, lövése azonban a kapufát is érintve fölé szállt.

Ezt követően továbbra is az ELTE-BEAC csapata kezdeményezett, egyre több támadást vezettek, végül a 16. percben Lugosi Márk révén 3-0-ra növelték előnyüket. A hazaiak 17-ese a pálya jobb oldaláról, kb. 12 méterről talált a hálóba egy remek meglátást követően, a labda elment a védők és a kapus között, Szini László pedig biztosított, ám beleérnie már nem kellett a játékszerbe.

A gólt követően pár percig állt a játék, ugyanis az egyik kanizsai szurkoló kisebb konfliktusba keveredett a játékvezetővel, amit azonban sikerült elsimítani, így gond nélkül folytatódhatott a mérkőzés. Meg kell említeni, hogy a Nagykanizsa szurkolói végig lelkesen buzdították csapatukat, és gondoskodtak róla, hogy a mérkőzéshez a tétnek megfelelő hangulat párosuljon.

DSC_4588

Az első félidő hátralévő részében is a BEAC dominált, továbbra is magabiztosan tartották a labdát. A 18. percben azonban éledezett a Nagykanizsa, és Sajben Marcellnek két nagy védést is be kellett mutatnia. A kihagyott helyzetek azonban megbosszulták magukat, a 19. percben ugyanis Appl Kristóf ügyesen tartotta meg a labdát, Spáth Henrikhez passzolt, aki némileg kiszorított szögből ellőtte a kapus keze alatt a labdát. 4-0.

A félidő Dunai András hatalmas helyzetével zárult. A fiúk magabiztosan vonulhattak pihenőre, talán maguk sem gondolták, hogy ekkora előnyre tesznek szert már az első játékrészben. A szünet csendesen telt, a szurkolók többnyire a büfét látogatták.

Következett a második játékrész, az első percekben a Nagykanizsa nagy elánnal támadott, akárcsak az első félidő első felében, a hazaiaknak nagyon résen kellett lenniük, de folytatták a nagyon szervezett területvédekezést, így hiába nyomott az ellenfél, helyzeteket nem sikerült kialakítaniuk.

DSC_4653

A kritikus perceket követően a BEAC ismét kontrákat vezethetett, 25. percben egy támadás végén Szini László kapott remek labdát, amit egy átvétel után a bal alsó sarokba juttatott. 5–0.

Gyorsan jött azonban az ellenfél válasza, a 26. percben ugyanis a Nagykanizsa végül bevette a hazai csapat hálóját Novák László révén. 5–1.

Ezután, ahogy az első félidőben is, egy küzdelmes periódus következett, több ütközéssel és szabálytalansággal mindkét oldalon. A 30. percben aztán a BEAC hatalmas helyzetbe került, amit az ellenfél kapusa, Szakmeiszter Ádám csak úgy tudott megállítani, hogy a büntető területen kívül kézzel ütötte el a labdát, amiért a játékvezető felmutatta a piros lapot, így a BEAC két percig emberelőnyben játszhatott, valamint közvetett szabadrúgást végezhetett el. A labdát Spáth Henrik lőtte el, a játékszer egy kavarodást követő kipattanó után végül Szinihez került, aki újfent nem hibázott, és a kapuba küldte azt. 6–1.

DSC_5051

A válasz rövidesen ismét érkezett kanizsai részről, a 33. percben egy előre lőtt labdát ügyesen kezelt le Kollár Péter, majd egy fordulás után a BEAC kapujába juttatta. 6–2.

A következő percben Appl indult meg a vendégek kapuja felé megállíthatatlanul, már átjutott a védőkön, azonban lövése nem talált kaput. A 15. percben a Nagykanizsa végezhetett el közvetett szabadrúgást, mellyel komolyan veszélyeztették a hazaiak kapuját, ám a BEAC játékosai együttes erővel levédekezték az akciót.

A hátralévő percekben mindkét csapaton látszott már a fáradtság, azonban az ELTE-BEAC csapata dominált, javarészt náluk volt a labda, amit az egész meccsre jellemző biztos labdajáratással tartottak, valamint a párharcokat is sikerült nagyrészt megnyerniük az ellenfél játékosaival szemben. A Kanizsa az utolsó percre azonban még feléledt. Előbb Sajbennek kellett két hatalmas védést is bemutatnia, majd egy kontrából a vendégek megszerezték harmadik góljukat, egy kontra végén ismét Kollár Péter talált be. 6-3.

DSC_4879

A mérkőzés befejeztével a csapatok külön-külön megtapsolták szurkolóikat, valamint egymásnak is barátságosan gratuláltak egy nagyon kemény, de kifejezetten sportszerű mérkőzés után.

Az ELTE-BEAC csapata fontos győzelmet aratott a Nagykanizsa ellen, végig nagyon koncentráltan és magabiztosan játszva fantasztikus eredményt ért el egy nagyszerű meccsen. A csapat minden tagja megérdemli a dicséretet, mindenki odatette magát, a motiváció az utolsó percig látható volt rajtuk, a 6 gólon kívül pedig több remek megoldást is láthattunk tőlük mezőnyben.

A sok jó teljesítmény közül is kiemelkedett Appl Kristóf produkciója, aki két gólja mellett kiosztott egy gólpasszt, valamint az egész meccs során igazi vezére volt csapatának, kulcsszerepet vállalt a védekezés hatékonyságában, illetve elöl is mindig megjátszható volt. A játékos a következőképpen értékelte a mérkőzést: „Egy nagyon jó, parázs mérkőzés volt, ahol hamar vezetést tudtunk szerezni, és ezt képesek voltunk növelni. A szünetben is igyekeztünk, hogy a második félidőre visszahozzuk ezt a mentalitást, ami sikerült is. Úgy gondolom, hogy egy nagyon jó mérkőzést játszottunk.

Arra a kérdésre, hogy tudatosan készültek-e erre a szervezett védekezésre, így felelt: „Tudatos volt, edzéseken nagyon sokat gyakoroltuk, hogy mindig a megfelelő sávba tolódjunk, örülök, hogy sikeresen tudtuk alkalmazni ezt a védekezési formát.

DSC_4624

Az ELTE-BEAC csapata tehát megszerezte első hazai győzelmét a bajnokságban, sorozatban pedig másodszor aratott diadalt, a srácok megmutatták, hogy kiélezett szituációban is képesek elsöprő teljesítményt nyújtani, ami nagy lökést adhat nekik az elkövetkezendő meccsekre nézve. Ezúton is gratulálunk a győzelemhez, és továbbra is szorítunk értük.

Hajrá BEAC!

 

ELTE-BEAC – Nagykanizsai Futsal Club: 6-3 (4-0)

 

ELTE-BEAC kezdő ötös: 33 Sajben Marcell (K) – 9 Dunai András, 10 Spáth Henrik Márton, 15 Sélley Tamás, 20 Appl Kristóf. Cserejátékosok: 1 Hoffer Csaba (K), 7 Árendás Tamás, 8 Szini László, 11 Soltész Levente, 12 Boros Roland, 17 Lugosi Márk, 21 Béni Zoltán.

Nagykanizsai Futsal Club kezdő ötös: 94 Szakmeiszter Ádám (K) – 5 Horváth Elemér, 10 Nagy Tamás, 92 Szakmeiszter János, 99 László Dávid. Cserejátékosok: 1 Szőke Richárd (K), 4 Losonczi Máté, 6 Koronczai Patrik, 13 Kollár Péter, 15 Novák László, 17 Schuller Ferenc, 77 Pesti Attila, 91 Budai Lajos.

Gólok: Appl (2., 9.), Lugosi (16.), Spáth (19.), Szini (25., 30.) ill. Novák (26.), Kollár (33., 40.).

Sárga lap: Szini (34.), Soltész (38.).

Piros lap: Szakmeiszter Á. (30.).

 

Fotó: Burkus Dávid

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]