Kezdődik Wimbledon

A szokásokhoz híven idén is nagyon kevés idő, mindössze három hét állt a világ legjobb teniszezőinek rendelkezésére, hogy a leglassabb borításról, a salakról, átálljanak a leggyorsabbra, a fűre. Wimbledon hagyományainak köszönhetően a szezon fénypontja. Hosszú esőszünetek, fehér ruhás játékosok, nagy szervák, az angol királyi család és izgalmas, kiélezett mérkőzések várnak ránk a következő két hétben.

A Roland Garros és Wimbledon közti rövid idő, illetve kevés felvezető torna miatt nagyon nehéz megjósolni, ki milyen formában érkezik Londonba. Tovább nehezíti helyzetünket, hogy többeket Wimbledonban láthatunk idén először füvön játszani, így formájukról gyakorlatilag semmit sem tudhatunk.
A női világelsőt, Simona Halepet sem láttuk a Roland Garros óta játszani, ahol megszerezte pályafutása első Grand Slam győzelmét. A román teniszezőnek minden bizonnyal nagy megkönnyebbülést jelentett, hogy begyűjtötte a hőn áhított Grand Slam trófeát. Lendülete Wimbledonban is messze repítheti. A fű azonban nem Halep kedvenc borítása, így talán picit meglepő lenne, ha első Grand Slam győzelme után rögtön behúzná a másodikat is.
A világranglista második helyezettje, az Australian Open idei győztese, Caroline Wozniacki a Wimbledont megelőző héten, a még jelenleg is zajló eastbourne-i tornán mutatkozott be idén füvön, ahol eddig szépen menetel, eljutott a döntőig. Ennek ellenére Wozniackinak sem a fű a kedvenc borítása, a 4. körön még sosem jutott túl Wimbledonban. Idén azonban nagyon jó formában teniszezik, így jogosan reménykedhet benne, hogy megjavítja eddigi legjobb wimbledoni szereplését.

Mindenképp figyelnünk kell a címvédő Garbine Muguruzára. A spanyol hölgy az elmúlt évekhez képest idén szolidabban teljesít, ugyanakkor bármikor képes előhúzni legjobb játékát, s a Grand Slam-tornákon általában megbízhatóan teljesít. Tavaly érett játékkal győzött Wimbledonban, s már korábban is játszott döntőt a legendás helyszínen. Címvédőként azonban sosem egyszerű játszani, kérdés mekkora lesz emiatt a nyomás a spanyolon.

Garbiñe Muguruza posa con el trofeo de ganadora de Wimbledon 2017.

A legjobb formában talán Petra Kvitova utazhat Londonba. A balkezes cseh teniszező tudja milyen érzés magasba emelni a wimbledoni trófeát, hiszen már kétszer is megtehette. Kvitova visszatérése óta egyre jobb és jobb formába lendül, az idei füves szezonból, Birminghamből már van egy tornagyőzelme. Ha nem fog ki rossz napot, kedvenc borításán a végjátékig eljuthat. Ellene szólhat fizikai állapota. Az eastbourne-i negyeddöntőtől ugyanis kisebb térdsérülése miatt visszalépett. A wimbledoni torna kezdete előtt kevesebb, mint egy héttel ez nem túl biztató.

A Williams testvéreket ezúttal sem szabad kihagyni az esélyesek sorából. Venus Williams tavaly döntőt játszott Wimbledonban, s ugyan idei teljesítménye sokkal gyengébb a 2017-esnél, Venus még így is veszélyes ellenfél füvön. Serenáról, mint hétszeres wimbledoni bajnokról tudjuk, hogy legjobb formájában kevesen képesek legyőzni őt füvön. A Roland Garroson azonban látszódott, hogy Serena erőnléte még távol áll a korábbi években megszokottól. Az első fordulókban lejátszott hosszabb mérkőzései után a nyolcaddöntős Maria Sharapova elleni találkozótól hátfájdalmai miatt visszalépett. Kérdéses, milyen állapotban érkezik Wimbledonba, ahol a Roland Garrosszal ellentétben kedvenc borításán játszhat, kemény ütései és gyors szervái jobban érvényesülnek majd. Ugyan idén talán nem Serena Williams a torna legnagyobb favoritja, mégsem lenne meglepő, ha a végén őt láthatnánk ünnepelni.

Nemcsak a Williams testvérek érhetnek oda amerikai részről. A Roland Garros döntősére, Sloane Stephensre, a mezőny egyik legtehetségesebb játékosára, Madison Keysre, és a kemény ütéseivel füvön mindenkire veszélyes Coco Vandeweghere is figyelnünk kell.

A négy Grand Slam torna közül talán Wimbledonban születik legritkábban meglepetés a győztes személyét illetően. Ezért leginkább a legjobb 20-ban tanyázó, vagy korábbról szép Grand Slam eredményekkel rendelkező játékosokra kell kiemelt figyelmet fordítanunk. A korábbi világelső Angelique Kerberrel mindenképp számolnunk kell. A kétszeres Grand Slam-bajnok a Roland Garroson, messze leggyengébb borításán, negyeddöntőt játszott, füvön ennél is tovább juthat. Maria Sharapova szintén szeretne eljutni a második hétig. A korábbi wimbledoni bajnok Párizsban legjobb eredményét érte el doppingeltiltása után, Wimbledonban szeretné folytatni felzárkózását az élmezőnyhöz. A Roland Garroson meglepően korán búcsúzott Karolina Pliskova és Elina Svitolina is. A két top 10-es teniszező Wimbledonban szeretne javítani, talán Pliskovának van nagyobb esélye füvön jól szerepelni. Szintén érdekes lehet, meddig jut a Roland Garroson címvédőként rögtön az 1. fordulóban búcsúzó Jelena Ostapenko, a sérüléséből visszatérő korábbi wimbledoni döntős Agnieszka Radwanska, vagy a füvön idén remekül teljesítő Ashleigh Barty.

Magyar részről ismételten Babos Tímeának szurkolhatunk, aki kedvenc borításán próbálkozhat. Párosban a francia Kristina Mladenovic oldalán első kiemeltként kezdik meg a versenyt, s a torna egyik legnagyobb favoritjának számítanak.

A férfiaknál a címvédő Roger Federer a legnagyobb esélyes. Az első helyen kiemelt svájci 2017-hez hasonlóan idén is kihagyta a teljes salakszezont, hogy Wimbledonra fókuszálhasson. Tavaly bejött ez a döntése, pályafutása során nyolcadszor diadalmaskodott „Wimbledon szent gyepén”. Idei füves formájával sincs probléma, Stuttgartban tornát nyert, Halléban pedig döntőbe jutott. Ott azonban óriási meglepetésre vereséget szenvedett a horvátok tehetségétől, Borna Corictól. Veresége mindenképp intő jel a svájci számára, Coric ugyanis bizonyította, hogy le lehet győzni Federert füvön.

Rafael Nadal szokásához híven idén is magasba emelhette a Roland Garros-trófeát, azóta azonban nem láthattuk játszani. S miután a fű a spanyol leggyengébb borítása, nem feltétlenül ő a legnagyobb esélyes. A világelsőt természetesen nem szabad leírni, hiszen kétszer már bizonyította, hogy füvön is képes a világ fölé nőni.

Nagy bizakodással várhatja a wimbledoni tornát a tavalyi döntős Marin Cilic. A horvát teniszező egész szezonban remek formát mutat, füvön pedig kifejezetten jól szokott játszani. Idén már van füvön szerzett tornagyőzelme, Queen’s Clubban a döntőben Novak Djokovicot legyőzve diadalmaskodott. Cilicnek minden képessége megvan ahhoz, hogy Wimbledont nyerjen, idén talán őt tekinthetjük Roger Federer legnagyobb kihívójának.

Marin Cilic played his part but Sunday was never about him

Érdekesnek ígérkezik, hogyan szerepel majd a negyedik kiemelt Alexander Zverev. A fiatal játékos, aki Grand Slam-tornákon még nem alkotott igazán maradandót, a Roland Garroson némileg enyhített „Grand Slam-átkán”. Párizsban három ötszettest megnyerve, elszenvedte magát a negyeddöntőig, megszerezve pályafutása eddigi legjobb Grand Slam eredményét. Füves borításon mindenkire veszélyes a játéka, a felkészülése azonban nem sikerült tökéletesen. Halléban rögtön az első körben vereséget szenvedett a későbbi győztes Corictól, s az is kérdéses, a Roland Garroson összeszedett kisebb sérülését mennyire tudta kipihenni.

Borna Coric Halléban aratott meglepetésgyőzelmével elérte, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk rá Wimbledonban. A 21 éves teniszező pályafutása eddigi legnagyobb diadalát aratta a hallei 500-ason, ahol a bajnoki címig vezető úton az első és a második kiemeltet is legyőzte. A horvát játékos nem túl tapasztalt Grand Slam-tornák végjátékában, így a győzelem szempontjából kevésbé kell vele számolni. Ha hasonlóan jól játszik, mint Halléban, akkor azonban sokáig eljuthat. S miután 16. kiemeltként kezdi meg a tornát, már a 4. fordulóban megnehezítheti egy nálánál előrébb rangsorolt versenyző dolgát. A pénteki sorsolásból kiderült, hogy a nyolcaddöntőben Roger Federer lehet a horvát ellenfele.

Szintén figyelnünk kell az ausztrálok „rosszfiújára”, Nick Kyrgiosra. Kyrgios idén több sérüléssel is bajlódott, a Roland Garrost ki is kellett hagynia. Füvön azonban a mezőny egyik legjobb játékosának számít. Halléban Roger Federer dolgát is megnehezítette, Queen’s Clubban pedig csak Cilictől kapott ki két tie break-es szettben. Kyrgiost óriási tehetsége és a pályán mutatott kiszámíthatatlan viselkedése miatt nagyon nehéz legyőzni, egy-egy rosszabb napján azonban saját magát is képes megverni.

Nem szabad elfeledkeznünk a mindig veszélyes Juan Martin Del Potroról, a Roland Garroson pályafutása első döntőjét játszó Dominic Thiemről, a régi formájától még mindig távol álló Novak Djokovicról vagy a hosszú sérüléséből visszatérő, hazaiak kedvencéről, Andy Murrayről sem.

Wimbledonban előnyt élveznek a nagy adogatásokkal bíró játékosok, akik rendre megnehezítik az esélyesek dolgát is. Az amerikai „szervakirály”, John Isnerre és a korábbi döntős Milos Raonicra kiemelten kell figyelnünk.

A 2018-ban eddig fantasztikusan teljesítő Fucsovics Márton kedvenc borításán folytathatja idei remeklését. Halléban azonban első körös mérkőzése során egy elcsúszást követően combsérülést szenvedett, amiből kérdéses mennyire tudott felépülni, s mennyire egészségesen várja a wimbledoni torna hétfői rajtját.

Képek forrása: sportsflu.com, marca.com, ftw.usatoday.com, eurosport.com, independent.co.uk

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]