Mi várható a Roland Garroson ?

Vasárnap kezdetét veszi a szezon második Grand Slam tornája, a Roland Garros. A salakszezon eddig rendkívül érdekesen alakult, így minden bizonnyal izgalmas két hét vár ránk Párizsban. A hölgyeknél nehéz megjósolni, kik szerepelhetnek majd a torna végjátékában, a férfiaknál Rafael Nadal a toronymagas favorit.

A nőknél a világelső és tavalyi döntős Simona Halep továbbra is első Grand Slam-győzelmét üldözi. Ugyan a Roland Garros egyik legjelentősebb felvezető tornáján, Rómában döntőt játszott, a fináléban nyújtott teljesítménye alapján egyáltalán nem tűnik érinthetetlennek. Halep mellett szól, hogy kedvenc borítása a salak, s már kétszer döntőzött Párizsban, így tudja, milyen érzés a torna végjátékában szerepelni.
Sokan Elina Svitolinát tartják a torna legnagyobb favoritjának. A fiatal ukrán Rómában megvédte címét, jó formában utazhat Párizsba. Általában nagyon stabilan játszik, és salakon is jól érzi magát. Svitolina ellen leginkább a Grand Slam-tornákon eddig nyújtott teljesítménye szólhat, hiába nyeri szép számmal a tornákat, Grand Slam-viadalon eddig még nem jutott el a legjobb négyig.

Képtalálat a következőre: „elina svitolina simona halep”

Kíváncsian figyelhetjük, mire lesz képes a két cseh „nagyadogató,” Karolina Pliskova és Petra Kvitova. Ugyan nem a salak a kedvenc borításuk, idén azonban mindketten jól játszottak rajta, és tornagyőzelmet is ünnepelhettek. Pliskova, aki tavaly elődöntőt játszott Párizsban, a fedett pályás stuttgarti tornán diadalmaskodott, Madridban negyeddöntőig jutott, ahol pont Kvitovától kapott ki. Rómában ugyan korán búcsúzott, de veresége leginkább egy bírói tévedésnek köszönhető. Úgy tűnik, jó formában van a cseh, ennek ellenére kissé meglepő lenne, ha pont leggyengébb borításán szerezné meg első Grand Slam-győzelmét. Petra Kvitova két tornagyőzelmet is összehozott a salakszezon során. Először hazai pályán, Prágában diadalmaskodott, majd a rangos madridi tornát húzta be. A kétszeres wimbledoni bajnokot szintén nem nevezhetjük salakspecialistának, ugyanakkor nagyon nehéz őt legyőzni, ha jó napot fog ki. Kvitovánál leginkább az erőnléte kérdéses, hiszen késeléses támadása és visszatérése óta gyakran küzd erőnléti problémákkal a balkezes cseh. A madridi tornagyőzelme után például fáradtságra hivatkozva visszalépett a római versenytől.
Mindenképp figyelnünk kell a címvédő Jelena Ostapenkora is. A lett hölgy tavaly óriási meglepetésre emelhette magasba a trófeát. Félelmet nem ismerő játékára 2017-ben senki sem talált ellenszert. Az idei salakszezonból két negyeddöntője van, ám tavaly ennél gyengébb eredményekkel utazhatott Párizsba, mégis nyerni tudott. A 20 éves lettnél leginkább az a kérdés, egy adott napon mennyire találja el a pályát. Múlt évben bebizonyította, hogy a legjobbak közé tartozik, s ha így folytatja, a következő években a női tenisz trónjáig juthat, egy gyengébb napján azonban szinte bárkitől képes kikapni. Ultraagresszív játékstílusával a női mezőny egyik legizgalmasabb játékosa, ám talán túlságosan is bátor játéka sokszor megnehezíti Ostapenko dolgát.

Kapcsolódó kép

A Williams testvéreket sosem lehet figyelmen kívül hagyni, még ha ezúttal nem is tűnnek igazán esélyesnek. Venus még sosem nyert Roland Garrost, meglepő lenne, ha ez 37 évesen sikerülne neki. Serena ugyan visszatért gyermeke születése után, azonban a teljes salakszezont kihagyta, így nem lehet tudni, milyen formában érkezik Párizsba. Miután nem kiemeltként kezdi meg a versenyt, így akár az első fordulókban összekerülhet top 10-es játékosokkal, és miután Serenát semmilyen körülmények között nem szabad leírni, így könnyen lehet, hogy a fiatalabbik Williams rögtön a torna elején elbúcsúztat néhány esélyest.

Mindenképpen meg kell említenünk Maria Sharapovát. A kétszeres Roland Garros-bajnokot doppingvétségéből való visszatérése óta nem láttuk olyan jól játszani, mint Rómában. Az orosz teniszezőnő tapasztalatával és küzdeni tudásával sokáig eljuthat.
Szintén érdemes megemlékeznünk Viktoria Azarenkáról. A korábbi világelső gyermekelhelyezési perben állt fia édesapjával, ezért az utóbbi időben ritkán láthattuk játszani. Idén tavasszal azonban megkapta az engedélyt, hogy Európába utazzon, így a párizsi salakon is láthatjuk. Ugyan Azarenkának nem a salak a kedvenc borítása, s nem is szerepelt jól a felvezető tornákon, azért bőven megnehezítheti az esélyesek dolgát; a kiemeltek minden bizonnyal inkább elkerülnék a sorsoláskor.

Győzelmük ugyan meglepetés lenne, mégis figyelnünk kell a francia Caroline Garciára és az észt Anett Kontaveitre. Garcia az egyik legstabilabb salakos játékos, Madridban és Rómában is a negyeddöntőig jutott, és a hazai közönség biztosan nagy segítséget jelent majd számára. Kontaveit Rómában a legjobb négyig menetelt, többek között Venus Williamst és Caroline Wozniackit legyőzve, Stuttgartban szintén elődöntőzött. Ráadásul Stuttgartban, Madridban és Rómában is csak a későbbi tornagyőztestől kapott ki. Ha azt nézzük, hogy tavaly Ostapenko ennél gyengébb salakos eredményekkel nyerte meg a Roland Garrost, akár Kontaveitre is várhat egy szép szereplés.

A nőknél alapból nehéz megjósolni a végső győztes személyét, a Roland Garroson ez hatványozottan igaz. A salakot kevés teniszezőnő tekinti kedvenc borításának, így például az idei Australian Open-bajnok Caroline Wozniacki, vagy a korábbi világelső Anguelique Kerber nem is tartoznak az esélyesek közé. De mint a tavalyi év tökéletesen bebizonyította, gyakorlatilag bármi előfordulhat. Érkezhet valaki, aki meglepetést okoz, vagy éppen itt szerzi meg első tornagyőzelmét.
Természetesen mi leginkább annak örülnénk, ha Babos Tímea lenne a torna egyik meglepetésembere. A magyar versenyzőnek szintén nem a salak a kedvenc borítása, párosban azonban a francia Kristina Mladenoviccsal az oldalán így is a legnagyobb esélyesek közé tartozik.

A férfiaknál sokkal egyszerűbb a képlet. Kisebb-nagyobb (inkább nagyobb) csodának kellene történnie, hogy ne Rafael Nadal legyen a győztes. Minden idők legjobb salakos játékosa pályafutása során csupán kétszer szenvedett vereséget a párizsi salakon, s idei formáját látva meglepő lenne, ha most jönne el a harmadik. Győzött idén Monte Carloban, Barcelonában és Rómában is. Lehengerlő játékával általában esélyt sem adott ellenfeleinek. A Roland Garrost megelőző két 1000-es verseny azonban halvány reményt jelenthet azoknak, akik izgalmas küzdelemre, s meglepetésre vágynak. Madridban ugyanis Nadal vereséget szenvedett Dominic Thiemtől, Rómában pedig kapott egy 6:1-es szettet Alexander Zverevtől. Az örök városban könnyen lehet, hogy csak az esőszünet mentette meg a spanyolt. Az azonban kérdéses, hogy bárki is képes lehet-e három szettet nyerni a világelső ellen salakon.

Roger Federer 2017-hez hasonlóan idén is kihagyta a salakszezont, így Párizsban sem láthatjuk. A svájci távollétében Thiem vagy Zverev lehet Nadal legnagyobb kihívója. Talán Alexander Zverev van stabilabb formában. Második kiemeltként kezdi meg a tornát, így legfeljebb csak a döntőben kerülhet össze Nadallal. A fiatal német szerezte idén a legtöbb pontot, s salakon is remekelt, Monte Carloban elődöntőzött, megnyerte a müncheni tornát, a madridi ezrest, Rómában pedig döntőt játszhatott. A római döntőben nagyon közel járt ahhoz, hogy karrierje során először legyőzze Nadalt. Miután az első szettben Nadal leiskolázta Zverevet, a második szettre felszívta magát a fiatal játékos, s ő is kiosztott egy 6:1-t Nadalnak. Ilyen simán évek óta nem nyertek szettet a spanyol ellen salakon. A döntő szettben brékelőnybe került Zverev, és úgy tűnt, Nadalnak nincs ellenszere a 21 éves játékos ütései ellen. 3:2-nél azonban az eső miatt félbe kellett szakítani a játékot, s miután visszatértek, a játék képe teljesen megváltozott, Zverev egy játékot sem tudott nyerni, Nadal behúzta a tornagyőzelmet. Sascha Zverevnek formája alapján mindenképp ott kellene lennie a torna végjátékában. A németnek azonban Grand Slam-tornákon az első fordulók rendszeresen gondot okoznak, nyolcaddöntőnél még sosem jutott tovább. Kíváncsian várjuk, vajon végre megtörik-e a jég.

Képtalálat a következőre: „alexander zverev clay”

Dominic Thiemet sokan a jelenlegi második legjobb salakpályás játékosnak tartják. Az elmúlt két évben elődöntőt játszott a Roland Garroson, s mindkétszer csak a későbbi győztestől kapott ki. Az elmúlt idényekhez képest idén kevésbé stabil az osztrák formája, a Nadal ellen aratott győzelme azonban mindenképp figyelemre méltó. Thiem Monte Carloban 6:0,6:2-es megalázó vereséget szenvedett Nadaltól, rá két hétre Madridban viszont két szettben, végig magabiztos játékkal visszavágott a spanyolnak. Az utóbbi meccs jól tükrözi, hogy az osztrák tudása alapján mindenképp Nadal legnagyobb kihívója lehet. Ugyanakkor hullámzó formája miatt egyáltalán nem biztos, hogy eljut a spanyolig.

Sokáig úgy tűnt, Novak Djokoviccsal idén nem kell számolnunk. A szerb Rómában nyújtott játéka azonban bizakodásra ad okot rajongóinak. Djokovic a kifejezetten jó formában játszó Kei Nishikorit legyőzve eljutott az elődöntőig, ahol Nadal dolgát is meg tudta nehezíteni, a spanyolnak legjobb játékára volt szüksége, hogy legyőzze nagy riválisát. Djokovic újra korábbi sikeredzőjével, Marian Vajdával dolgozik, akivel a szerb talán szép lassan visszatér régi formájához.

Meglepetés lenne, ha nem az említett négy versenyző egyike emelhetné magasba a trófeát. Kei Nishikorinak lehet még reális esélye a döntőbe jutásra, hiszen Monte Carloban ezt még a salakszezon elején megtette. Ám a japán teljesítménye sérüléseiből való visszatérése óta eléggé kiszámíthatatlan. A Grand Slam-tornákon általában sokáig eljutó versenyzők most kevésbé tűnnek veszélyesnek. Marin Cilic nem túl jó salakos, David Goffin idei teljesítménye hullámzó, Grigor Dimitrov messze nem brillírozott idén salakon, Juan Martin Del Potronak sérülése miatt indulása is kérdéses, Stan Wawrinka pedig sérülése után még nem tért vissza régi formájához.
Helyüket a fiatal versenyzők vehetik át. Különösen Denis Shapovalovra kell odafigyelnünk. A rendkívül tehetséges kanadai a szezon előtt csupán egyetlen salakos győzelemmel rendelkezett, s idén sem kezdett túl acélosan, a budapesti 250-es ATP tornán rögtön első meccsén búcsúzott. Utána azonban megtáltosodott, Madridban elődöntőt játszott, s csak Zverevtől kapott ki. Rómában ismételten a későbbi győztes, ezúttal Nadal állta útját. A még csak 19 éves Shapovalov bátor játékával mindenkinek megnehezítheti a dolgát, így kíváncsian várjuk, meddig jut el Párizsban.

Magyar részről Fucsovics Mártonnak szurkolhatunk. Fucsovics számára elég döcögősen indult a salakszezon, a Roland Garrost megelőző héten azonban a genfi tornán szárnyal, a negyeddöntőben Stan Wawrinkát 6:4, 6:0-ra legyőzve bejutott az elődöntőbe, ahol  élete első ATP torna döntőjéért játszhat. A héten mutatott formája alapján reménykedhetünk benne, hogy egy jó sorsolással Párizsban is sokáig jut.

Képek forrása: paris-hotel-paris.net, todaysportsupdate.com, rfi.fr, telegraph.co.uk, rolandgarros.com

 

 

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]