A téli olimpia csodabogarai

Február 9-én kezdetét veszi a 2018-as téli olimpiai játékok. Cikkünkben azokat a nem feltétlenül éremesélyes versenyzőket és csapatokat szedtük össze, akik az olimpia legszínesebb egyéniségei lehetnek, illetve a legizgalmasabb, legkülönlegesebb történeteket írhatják Phjongcshangban.

1. Noriaki Kasai, síugrás

Noriaki Kasai a síugrás egyik legnagyobb legendája, aki – bárhol is versenyezzen – hatalmas buzdításra számíthat. A japán ugró már 45 éves, mégis elnyűhetetlen résztvevője a síugró világkupáknak. 1988-ban debütált a sorozatban, amikor jelenlegi riválisai közül sokan még meg sem születtek. Idén már a nyolcadik (!!!) olimpiájára készül, s nem kisebb cél, mint az aranyérem lebeg a szeme előtt. Ugyan idei formája alapján még a dobogó is meglepetés lenne, azért négy évvel ezelőtt bizonyította, hogy 40 év felett is képes kiemelkedő eredményre. Sochiban egyéniben ezüst-, csapatban bronzérmet szerzett. Talán még eredményeinél is fontosabb a mély tisztelet, amely Kasait övezi. Ellenfelei meghajolnak előtte, a szurkolóktól mindig hangos biztatást kap, tiszteletére rengeteg európai helyszínen lobognak a japán zászlók. Kasai egyelőre nem gondol a visszavonulásra. 50 éves koráig mindenképpen ugrani szeretne, de ha a 2026-os téli olimpiát Szapporónak ítélik oda, akkor Kasai 54 évesen is részt venne a hazai világversenyén.

2. Ester Ledecka, snowboard, alpesi sí

Ester Ledecka az első versenyző, aki két sportágban, a snowboardban és az alpesi síben is kvalifikálta magát a téli olimpiára. Már az is óriási dolognak számít, hogy a 22 éves cseh versenyzőt snowboardban a legnagyobb esélyesek között emlegetik, de ő nem éri be ennyivel, ezért alpesi síben is indul az olimpián. A cseh lány snowboardban a mezőny egyik legjobbja, parallel szlalomban és óriás-műlesiklásban is világbajnok, összetett világkupagyőztes. Parallel óriás-műlesiklásban idén még veretlen, így Phjongcshangban egyértelműen a legnagyobb favorit. Alpesi síben ugyan nem tartozik a sztárok közé, de az idei szezonban szerzett már top 10-es helyezést. Sokan kérdezik Ledeckától, hogyan lehetséges egyszerre két sportágban ilyen magas szinten versenyezni. Ledecka számára azonban a kétfrontos küzdelem teljesen normális, gyermekkora óta versenyez mindkét számban, egyiket sem szeretné feladni. Egyedül a versenynaptár beosztása okoz nehézségeket. Családjában egyébként nem ő az egyetlen ismert személy. Édesanyja műkorcsolyázó volt, édesapja, Janek Ledecky híres zenész, nagyapja Jan Klapac pedig olimpiai érmes jégkorongozó. Ledecka Sochiban még nem került be az alpesisí-csapatba, snowboardban 6. és 7. helyezést szerzett. Idén már két sportágban áll rajthoz, és szeretné a négy évvel ezelőtti szereplését felülmúlni.

Ester Ledecká fényképe.

3. Pita Taufatofua, sífutás

A Pita Taufatoufa név legtöbbünknek valószínűleg nem mond semmit. Ha azonban elárulom, hogy a riói olimpián nagy feltűnést keltett tongai zászlóvivőről van szó, sokunk arca felderül. A Rióban taekwondóban rajthoz álló tongai a nyitóünnepségen különleges népviseletben, félmeztelenül, beolajazott felsőtesttel, szoknyában vitte hazája zászlaját. Bizarr szereplésével felrobbantotta az internetet, gyakorlatilag már a versenyek kezdete előtt világhírnévre tett szert. A lelkes sportember további kihívásra vágyott, ezért a téli olimpiát is megcélozta. Úgy döntött, az általa legnehezebbnek vélt téli sportágban próbálja ki magát, így esett a választása a sífutásra. Természetesen nem kell számolnunk vele a legjobbak között, már az is kisebbfajta szenzáció, hogy egyáltalán kijutott Phjongcshangba. Miután Tongán nincs hó, így Taufatofua felkészülés gyanánt leginkább rollersíversenyeken indult. Havat két éve látott életében először, és azóta is csak ritkán szerepelt igazi havas versenyen. Taufatofua olimpiai álma rengeteg lemondással és anyagi veszteséggel járt, de a sportoló szerint megérte a sok áldozat. A tongai sífutónak az utolsó kvalifikációs versenyig izgulnia kellett, de azon végül megszerezte az áhított olimpiai kvótát.  Ha másért nem, már csak miatta is érdemes nézni a nyitóünnepséget. Arra azért ne vegyünk mérget, hogy hősünk a téli hidegben is félmeztelenül vonul fel!

pita taufatofua tonga shirtless rio olympic

4. A jamaicai női bobcsapat

30 évvel ezelőtt a jamaicai férfi-bobcsapat a Calgary olimpia szenzációja volt. A verseny során nem sikerült célba érniük, mégis hatalmas közönségkedvenccé váltak, és Jég veled! címmel egy hollywoodi film is készült a kalandjukról. Idén először kvalifikálta magát a jamaicai női bobcsapat, akik szeretnék felülmúlni elődjeik szereplését, és a legjobb 10-be vágynak. A Jazmine Fenlator-Victorian, Carrie Russel és Audra Segree alkotta együttes kevésbé számít outsidernek, mint 30 évvel ezelőtt férfi honfitársaik. Német edzővel készülnek, ráadásul idén már szereztek egy világkupa 7. helyezést. A csapat kormányosa, Fenlator-Victorian négy éve amerikai színekben már szerepelt az olimpián, Russell pedig 2013-ban a 4 × 100 méteres jamaicai sprintváltó tagjaként atlétikában szerzett világbajnoki címet.  Nem ők az egyetlen különleges résztvevői a bobversenyeknek. A nigériai női bobcsapat is kvótát szerzett, ők az elsők Afrikából, akiknek sikerült ez a bravúr. Az egyébként korábban szintén atlétikában jeleskedő nigériai lányok elsőkként képviselik hazájukat egy téli olimpián.

 Jazmine Fenlator-Victorian and Audra Segree both come from an athletic background

5. Az egyesült koreai női jégkorong-válogatott

A feszült politikai helyzet miatt sokáig úgy tűnt, Észak-Korea bojkottálhatja a 2018-as téli olimpiát. Végül észak-koreai versenyzőket is láthatunk Phjongcshangban, sőt a két Korea közösen vonul fel a megnyitóünnepségen. A női jégkorong-válogatott személyében a történelem során először indul egyesült koreai csapat az ötkarikás játékokon. A 12 észak-koreai hokis már megérkezett az olimpia helyszínére, ahol megkezdték a felkészülést dél-koreai társaikkal. A közös szereplés nem mindenkinek nyerte el a tetszését. A dél-koreaiak kanadai nemzetiségű vezetőedzőjét, Sarah Murrayt bízták meg a közös válogatott irányításával. Murray szakmai okokból előnytelennek tartja a döntést, ilyen rövid idő alatt szinte lehetetlen új játékosokat egy már összeszokott csapatba beépíteni. Azt is nehezményezi, hogy versenyzőit politikai célokra használják fel.

North and South Korean ice hockey teams met for the first time ahead of preparations for the Winter Olympics

Képek forrása: olympic.org, Facebook, footwearnews.com,thesun.co.uk, telegraph.co.uk

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]