Ismét csúcson a franciák – a női kézilabda-világbajnokság számai

Legyőzték a verhetetlennek hitt Norvégiát a 2017-es női kézilabda-világbajnokság fináléjában. A Németországban megrendezett torna legfontosabb mérkőzésén a norvégok nem tudtak mit kezdeni Franciaország szenzációs védelmével, így a gallok 23-21-es győzelmet arattak a sportág uralkodója felett.

Az alábbiakban emlékezzünk vissza a számok nyelvén az elmúlt két hét eseményeire!

1 – A négy csoportelsőből mindössze Svédországnak sikerült bejutnia a legjobb négy közé, ám az Isabell Gulldén vezette északiak sem tudtak felállni a dobogóra, negyedikek lettek. Románia és Szerbia számára már a nyolcaddöntőben véget ért a vb, Oroszország pedig a negyeddöntőben szaladt bele egy nagyon csúnya verésbe.

2 – Ha csak a női tornákat nézzük, 2003 után másodszor lett világbajnok Franciaország. A közös pont a két aranyérmes csapat között az edző, Olivier Krumbholz, aki immáron a második generációt vitte fel a csúcsra.

3 – Sovány vigasz, de a magyar válogatott mindhárom vereségét olyan csapatoktól szenvedte el, melyek végül bejutottak a legjobb négy közé. Franciaországtól 29-26-ra, Norvégiától 30-22-re, Svédországtól pedig 25-22-re kapott ki Kim Rasmussen csapata. Mit mondjunk, lesz még dolga a következő három évben a dán edzőnek a világelithez vezető úton…

4 – Zsinórban a negyedik világeseményen jutott be Hollandia a legjobb négy közé, és a 2015-ös világbajnoki ezüst, a 2016-os olimpiai 4. hely és az Európa-bajnoki ezüst után ezúttal a bronzérmet szerezte meg a még mindig igencsak fiatalnak mondható együttes. Érik az a trófea…

frawin1

7 – A torna álomcsapata a következő hetesből áll: Katrine Lunde (Norvégia), Nathalie Hagman (Svédország), Nora Mörk (Norvégia), Grace Zaadi (Franciaország), Yvette Broch (Hollandia), Lois Abbingh (Hollandia) és Siraba Dembelé (Franciaország).

9 – Mivel a franciák már rendelkeztek vb-címmel, így a torna után maradt kilenc a világbajnok csapatok száma a mezőnyben. A gallokon kívül Brazília, Dánia, Dél-Korea, Magyarország, Németország, Norvégia, Oroszország és Románia mondhatja magát világbajnoknak. Felkészül: Hollandia és Svédország (?).

10 – A torna legértékesebb játékosának választott Stine Bredal Oftedalnak a mezszáma. A Győri ETO irányítója a fináléig remekül mozgatta csapatát, 44 gólja mellett 46 gólpasszt osztott ki csapattársainak, ám a franciák ellen sorsdöntő pillanatokban hibázott, 1 gólja mellett hatszor is célt tévesztett, és mindössze két gólpasszt adott a döntő meccsen.

14 – A holland Lois Abbingh szerezte a legtöbb gólt egy mérkőzésen, 14 góljával kulcsszerepet vállalt a csehek negyeddöntőbeli legyőzésében.

15 – A magyar válogatott története legrosszabb helyezését érte el a világbajnokságok története folyamán.

17 – Bár volt ennél nagyobb különbség is két csapat között egy mérkőzésen (például a mieink 18 gólos sikere Argentína ellen a csoportkörben), mégis egy ekkora különbségű győzelmet emelnénk ki a sok sima meccsből, ugyanis Norvégia és Oroszország mérkőzésén a negyeddöntőben senki sem várta volna, hogy a skandinávok kétszer annyi gólt szerezve 34-17-re „lelépjék” neves ellenfelüket!

frawin4

23 – Egyetlen olyan ország van, mely az eddigi összes világbajnokságra kijutott. A „civilben” a Győri ETO edzője, Ambros Martin által dirigált Románia ezúttal hatalmas meglepetésre már a Csehország elleni nyolcaddöntőben csoportelsőként búcsúzott.

42 – Közel száz védéssel (92 db), 42%-os hatékonysággal védett a tornán a norvég Katrine Lunde. Érdekesség, hogy a fináléban a másik két kapushoz hasonlóan neki sem ment, a franciák ellen mindössze három védett labdával 17%-os mutatóval zárt a két góllal elveszített meccsen.

66 – Zsinórban a harmadik nagy tornán lett a norvég Nora Mörk a gólkirálynő. Miután a 2016-os nyári olimpián és a legutóbbi Európa-bajnokságon is ő dobta a legtöbb gólt, a 26 éves jobbátlövő ezúttal mérkőzésenként több mint 7 gólt dobott (7,33 gól/meccs átlagosan).

1111 – Miután a magyar válogatott kiesett – a későbbi világbajnok franciák ellen – a nyolcaddöntőben, a történelem egyik legjobb kézilabdázója, Görbicz Anita bejelentette visszavonulását a nemzeti csapattól. Az elmúlt 15 évben 233 mérkőzésen lépett pályára, és ezeken 1111 alkalommal talált az ellenfelek kapujába a győri legenda.

2821 – A vb 84 mérkőzését összesen 237 263-an tekintették meg a helyszínen, ez közel 3000 nézőt jelent meccsenként.

Az adatok saját gyűjtésűek!

A képek forrása: Simplywunderbar, Facebook

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]