Halálcsoport nélkül, meglepetésekre várva – lezajlott a vb-sorsolás

December első napján került sor a moszkvai Kremlben a 2018-as labdarúgó-világbajnokság csoportbeosztásának sorsolására. Születtek gyengébb és erősebb négyesek, számos csoportban igencsak érdekes párosok jöttek össze.

Igazi legendák tették tiszteletüket december 1-jén Moszkvában, mindannyian a jövő nyári labdarúgó-világbajnokság sorsolására érkeztek, néhányuk a gömbök kihúzásában is segédkezett. Csak hogy a legnagyobbakat említsük: Cafu, Fabio Cannavaro, Diego Maradona, Pelé, Carles Puyol. Egyaránt rendelkeztek már vb-címet eldöntő momentummal, most ezekhez még egyet hozzátettek.

Kezdjük minden idők „legfeledhetőbb” csoportjával, az A-csoporttal! A hazai pályán futballozó Oroszország nem rendelkezik világverő kerettel, így egy olyan gyenge trióban reménykedhetett, mint amilyen a Szaúd-Arábia, Egyiptom, Uruguay lett, mégis a dél-amerikaiak a négyes favoritjai, az uruguayi támadó, Luis Suárez ideális ellenfeleket kapott, hogy megalapozza esetleges gólkirályi címét.

Előzetesen Franciaország tűnik a vb legkomplettebb csapatának, melynek nem nagyon van gyenge pontja, így Ausztrália, Peru és Dánia társaságából játszi könnyedséggel kell továbbjutniuk. A második továbbjutó helyre talán a dánok a legesélyesebbek, de nagyon kiegyensúlyozottnak tűnik ez a része a C-csoportnak.

vbsors2

Van három olyan csoport, ahol két-két gárda egyaránt kiemelkedik, gyakorlatilag csak az nem biztos köztük, hogy melyikük lesz a csoportelső és melyikük a második. A B-csoport rögtön egy Portugália–Spanyolország derbivel kezdődik, az E-csoportban szintén már az első napokban lejátsszák a rangadót (Brazília–Svájc), míg a G-jelű négyesben a csoportkör záró napján egy Anglia–Belgium párharcra kerül majd sor.

A C-csoporthoz hasonlóan az F-ből is kiemelkedik egy csapat, méghozzá a címvédő Németország. Joachim Löw akár három egyforma erősségű csapatot is fel tudna küldeni a pályára, ilyenformán a németeknek a címvédésen kívül minden más eredmény csalódás lenne. Mexikó és Svédország igazi késhegyre menő csatát fog vívni azért, hogy melyikük játsszon az E-csoport győztesével a nyolcaddöntőben.

A D-csoportban Argentína szövetségi kapitányának, Jorge Sampaolinak az lesz a dolga, hogy megtalálja a Sergio Agüero, Paulo Dybala, Gonzalo Higuaín, Mauro Icardi, Lionel Messi, Javier Pastore hatosból azt a két-három játékost, akit az egyenes kieséses szakaszban játszatni fog majd. Ehhez Izland és Nigéria ideális „játszópartnerek” lehetnek, Horvátország ellen viszont annál inkább résen kell lenniük Messiéknek, ugyanis a csoportmásodik garantáltan Franciaországgal nyolcaddöntőzik!

vbsors3

A végére hagytuk a legizgalmasabb csoportot; a H-jelű kvartettben összecsap a két gólvágó, a lengyel Robert Lewandowski és a kolumbiai Radamel Falcao, kiegészülve Japán általában saját magára is veszélyes, gyors futballjával, valamint az afrikai futball minden szépségét és árnyoldalát bemutatni képes Szenegállal.

Fél évvel a torna előtt a fogadóirodák és a szakértők szerint Brazília, Franciaország, Németország és Spanyolország lesz az a négy csapat, akik bejutnak az elődöntőbe, azonban nem szabad leírni a vb-ről majdnem lemaradó Argentínát, a Cristiano Ronaldo vezette Portugáliát, a tornára egyaránt az aranygenerációjával érkező Belgiumot és Horvátországot sem!

Vajon ki lesz a torna gólkirálya? Falcao? Lewandowski? Messi? Neymar? Ronaldo? Suárez? Vagy esetleg felfedezünk magunknak egy új csillagot? Képes lesz-e végre Messi is csúcsra járatni nemzeti csapatát? Ronaldo a legutóbbi Eb-n már megtette, most rajta (lenne) a sor. 2018. június 14. és július 15. között választ kapunk minden kérdésünkre. Csak győzzük kivárni!

Képek forrása: WC2018 Facebook, eu.kremlin.ru

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]