University Sports Festival 2017 – csapatsport beszámoló

Az University Sports Festiválon az egyéni sportok mellett csapatsportokra is sor került. Az alábbiakban ezekbe, valamint a Grand Final hangulatába és feladataiba nyerhettek betekintést.

Grand Final 1.

18 órakor kezdődött az úgynevezett „Grand Final” első része. Ekkor abbamaradtak mind az egyéni, mind a csapatsportok, és az összes résztvevő egyetem csapata felsorakozott egymás mellett. A csapatok két játékos, kreatív feladatban mérhették össze tudásukat. Az első játék a „green light, red light” volt. A szabályok egyszerűek voltak, a játékosoknak egy 20 méteres szakaszt kellett megtenniük, a green lightnál lehetett futni, a rednél nem, aki nem így tett, az kiesett. A kis táv és a nagy tömeg miatt nem volt túl komoly a verseny, de nem is az volt a lényeg.

A második játék is jópofa volt: egy bátor személynek ki kellett állnia, a csapat többi tagja pedig lefeküdt elé. Az álló személynek rá kellett feküdnie a fekvőkre, akik aztán egymás mellett gurulva igyekeztek a cél felé, amelybe csak úgy lehetett volna bejutni, hogy a rajtuk fekvő leesett volna. De itt sem a győzelem volt a lényeg természetesen.

DSC_2011

Nekem nagyon tetszett az egész, kicsit egy gimis nyári tábor hangulatát idézte. A feladatok kreatívak és viccesek voltak, a hangulat pedig kiváló. Bevallom, kissé irigykedve figyeltem a pálya széléről.

Csapatsportok

A résztvevő egyetemek két csapatsportban is összecsaptak, futsalban és röplabdában. Mindkét sportban két csoportra osztották a csapatokat. A Grand Final után kis késéssel meg is kezdődtek a negyeddöntők futsalban. Kezdésnek az A csoport első helyezettje, a Corvinus könnyedén verte 3-0-ra a B csoport negyedikét, az Andrássy Egyetemet. A második meccsen a BGE izgalmas mérkőzéssel jutott tovább a Kodolányi csapata ellen, mindössze aranygóllal sikerült bekerülniük a Final Fourba. A CEU–IBS is hasonlóan feszült meccs volt, végül a CEU-nak sikerült egy gólt begyötörnie. Az utolsó negyeddöntőben az A csoport negyedike és a B csoport elsője csapott össze, ám mindenki meglepetésére nem jött be a papírforma, az NKE 2-0-ra verte a BME csapatát.

DSC_2064

Az elődöntők első meccsén a Corvinus és a CEU csapott össze. A CEU az elején meg is szerezte a vezetést, majd hiába nyomott a Corvinus, nem sikerült egalizálniuk. A végére a CEU csapata megduplázta az előnyét, így elsőként jutott a döntőbe.

A másik elődöntő (BGE vs. NKE) feszült meccset hozott, sok szabálytalansággal és összeszólalkozással. Az első és egyben egyetlen gólt végül a BGE lőtte, így ők vehettek részt a fináléban.

A két döntős már másodszorra csapott össze a tornán, a csoportmeccsek alatt 3-1-re nyert a CEU, így mind az eredmények, mind pedig a mutatott játék alapján őket tartottam az esélyesebbnek.

A döntő hangulata végig feszült volt, inkább a mezőnyben folyt a játék, a csapatok ritkán jutottak el a kapuig. A vezetést egy távoli, megpattanó lövésből a BGE szerezte meg, ami nagyon felspanolta a CEU-t, ám hiába támadtak, nyomtak, nem sikerült egyenlíteniük, így végül a BGE ünnepelhetett, amit jó hangosan meg is tettek.

Röplabdában időhiány miatt a két csoportgyőztes egyből a döntőbe jutott. A fináléban a Corvinus és az NKE csapott össze, ahol végig kézben tartva a meccset, 15-5-re nyert a Közszolgálati Egyetem.
DSC_2084

Grand Final 2.

A csapatsportok végével kezdődött a második Grand Final, ahol szintén két feladat volt. Először minden csapatból 6 önkéntes kellett, akiknek egy kapott képhez hasonló emberpiramist kellett létrehozniuk. A cheerleaderek bemutatója után kissé mulatságos volt a versenyt nézni, de legalább mindenki jól érezte magát. A második játék a jó öreg, klasszikus „Simon says” volt, amit szerintem senkinek sem kell bemutatni. A játékvezető jól megmozgatott mindenkit, miután páran kiestek, jól átverte gyakorlatilag a résztvevőket  ( „ kevesen maradtunk, gyertek közelebb!”  – „Simon nem mondta, kiestetek”),  csak hárman maradtak, és végül egy BGE-s srác nyerte a játékot.

A napot végül egy levezető aerobik zárta.

Összességében számomra teljesen pozitív volt az egész, minden jól meg volt szervezve, a hangulat remek volt, és a Grand Finalra sem lehetett panasz. Én speciel kedvet kaptam ahhoz, hogy jövőre nevezzek, mindenkinek csak ajánlani tudom a jövő évi University Sports Festivalt!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]