Huszonhét méter magasról ugrás a mélybe: hamarosan a Batthyány téren is

Bátorság, a test tökéletes ismerete, a lehető legpontosabb mozgáskoordináció, koncentráció és a félelem teljes hiánya jellemzi a tökéletes sziklaugrót. 27 méterről ugorva 90 km/h-ás sebsebéggel csapódnak be, mégis imádják amit csinálnak.

Az első feljegyzett sziklaugrók az 1770-es években éltek a Hawaii-szigetek területén, a helyi törzs harcosai vetették magukat a tengerbe, bizonyítván bátorságukat.  1840-ben Németországán profi tornászok ugrottak a vízbe, azzal a céllal, hogy minél több forgást és akrobatikus elemet mutassanak be. A kornak megfelelően egyesületet is alapítottak, amely a Neptun nevet viselte, ez Németország legrégibb műugró egyesülete. Ezzel egy időben a svédek is emelvényekről ugráltak a tóba, de a németekkel ellentétben itt inkább a bátorság és a látványos vízbeérkezés számított. 1904-ben a toronyugrás, vagyis a 10 méteres magasságról történő ugrás már olimpiai szám volt. A sziklaugrást, amikor a versenyzők 27 méterről vetik magukat a vízbe, azok a toronyugrók találták ki, akik már unták a klasszikus uszodai légkört és szabályokat. A Red Bull energiaital gyártó cég 2009-ben karolta fel a versenyzőket, és világkupa sorozatot indított az extrém sportolóknak. A sportág hamar népszerű lett, 2013-ban Barcelonában már a vizes világbajnokság versenyszámai között szerepelt, így 2017-es budapesti megmérettetésen sem marad ki a programból, a Batthyány térről ugranak a vízbe a világ legbátrabb férfi és női műugrói.

michal-navrátil-prepares-his-winning-dive

“Amint elmúlik belőled a félelem, elkezdesz veszélyesen élni” Orlando Duque kolumbiai sziklaugró, világbajnok

Aki látott már műugrást, elsőre furcsán néz erre sportra. A helyszínek nem uszodák, hanem a világ legszebb tájai, hídjai, kikötői, természeti csodái, ezek tetejéről ugranak a versenyzők. A kiinduló pont magasabban van mint a műugrásnál, a forgások, csavarok és szaltók látványosabbak, a versenyzők pedig nem fejessel, hanem talpassal érkeznek vízbe. Az ugrásnál nemcsak a nézők, de az orvosi stáb is feszült figyelemmel szemlél a zuhanást, hiszen egy apró hiba is végzetes lehet. A biztonságot búvárok segítségével növelik, ha bármi baj történne, a közelben vannak. Öt bíró pontozza az ugrásokat egy 1-től 10-ig terjedő skálán, azonban a sportolókat ez egy cseppet sem izgatja, ők sokkal inkább olyanok mint a gyerekek, akik a barátaikkal játszhatják a kedvenc játékukat. A sportág két kiemelkedő alakja a brit Gary Hunt, aki a legtöbb világkupa elsőséggel rendelkezik és a kolumbiai Orlando Duque, aki a sportág első hivatalos világbajnoka.

Forrás: cliffdiving.redbull.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]