Megünnepelte legjobbjait az egyetemi sport – 55 sportoló vette át az „Év egyetemi sportolója” díjat

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) november 24-én rendezte meg az “Év Egyetemi Sportolója” hagyományos díjátadó ünnepséget, mellyel célja a kiemelkedő sporteredmények megünneplésén túl, hogy a hazai nyilvánosságban hangsúlyosan megjelenjen az egyetemi sport. A legtehetségesebb sportoló hallgatók példáján keresztül is kívánják ösztönözni az egyetemisták és főiskolások rendszeres sportolását, népszerűsítik a sportos életmódot, ami közös felelősség, egy egészségesebb magyar társadalom alapja.

Az „Év egyetemi sportolója” díjátadón az év legeredményesebb egyetemista sportolóinak járó plakettet azok az egyetemi, főiskolai sportolók vehetik át, akik ez évben felnőtt világbajnokságon aranyérmet szereztek, a 2016-os riói olimpiáról, paralimpiáról arany-, ezüst-, vagy bronzéremmel tértek haza, illetve az egyetemi világbajnokságokon és az Európai Egyetemi Játékokon az első három helyen végeztek.

A díjátadón kiosztották továbbá a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságok (MEFOB) intézményi pontversenyének győzteseinek kupáját, és a Szerencsejáték Zrt. támogatásával megvalósuló BeActive – Campus3Próba díjait is.

A rendezvényen felszólalt dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, dr. András István– a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnökségi tagja, a Dunaújvárosi Egyetem rektora, Gulyás Tibor – a HÖOK elnöke, dr. Braun Márton – a Szerencsejáték Zrt. elnök –  vezérigazgatója, prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke.

A díjátadóra meghívást kaptak a díjazottak sportágainak sportszövetségi vezetői, a felsőoktatási intézmények kancellárjai, rektorai, MOB és FISU tisztségviselők, a sportirodák vezetői, és az Universiade Bajnokok Klubja elnökségi tagjai.

Prof. Dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke az esemény házigazdájaként köszöntötte a vendégeket. Köszöntőjében hangsúlyozta: fontos, hogy a sportban sikeres hallgatók ne csak sportoló társaik szemében váljanak példaképekké, hanem diáktársaik előtt is.

A rendezvényt dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára nyitotta meg. Megnyitó beszédében kiemelte, hogy ma Magyarország számára a valódi munkával, szorgalommal, kötelességtudattal és kitartással elért teljesítményt felmutató fiatalok szolgálnak mintaként, mások számára követendő példaként. Majd emlékeztetett mindenkit arra, hogy minden ország olyan lesz, amilyen a fiatalsága, így a sportvezetés legfontosabb céljainak egyike a diák- és hallgatói sport támogatása által az utánpótlás bázis megerősítése, bővítése kell legyen. Köszöntőjét követően államtitkár asszony átadta az Év egyetemi sportolója díjakat a Riói Olimpiai Játékokon érmet nyert egyetemista versenyzőknek. Többek között Cseh László, olimpiai ezüstérmes úszó, Rédli András, olimpiai bronzérmes párbajtőröző, Tóth Tamásparalimpiai aranyérmes-, és Sors Tamás, paralimpiai ezüstérmes úszók vették át az „Év Egyetemi Sportolója” díjat az ünnepségen, de a díjazottak között volt még Szilágyi Áron, Kapás Boglárka és Szabó Gabriella olimpikon is.

Dijatado_1A Főváros kiemelten támogatja az egyetemi sportot, Budapest a MEFS egyik fő partnere évek óta, Tarlós István főpolgármester úr és Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes asszony személyében, akik egész évben támogatták a MEFS sporteseményeit. Főpolgármester-helyettes asszony beszédében kitért arra, hogy sokszor elhangzik kritikaként, hogy az érettségit követően a legtöbb diák nem csak a középiskolai tanulmányait fejezi be, hanem az aktív és rendszeres sportolást is. A Fővárosi Önkormányzatnál komoly hangsúlyt fektetnek arra, hogy az élsport mellett, a diák- és szabadidősport is megfelelő figyelmet és támogatást kapjon. Az elmúlt években is kiemelten támogatták a fővárosi diákolimpiai mozgalmat, a szabadidősportot és ezért igyekeznek lehetőségeikhez mérten minden támogatást megadni az egyetemi és főiskolai sportnak is. Ennek jegyében támogatták a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség „MozduljRá!” kampányát is, melynek célja az volt, hogy rávilágítsanak arra: az egészség megőrzése, a fittség, a közösségépítés és összetartozás egyik legjobb módja a sport. Zárásképpen köszönetét fejezte ki a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetségnek, hogy összehangolják, szervezik és népszerűsítik a felsőoktatási intézmények hallgatóinak sportéletét, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy minden korosztály aktívan bekapcsolódhasson valamelyik sportágba, és így valódi sportoló nemzetté válhassunk. Beszédét követően átadta a 2016. évi felnőtt világbajnokságon aranyérmet szerzett egyetemista sportolóknak az Év Egyetemi Sportolója Díjat: Dóczé Ádám (TE) – arany (kajak-kenu VB), Földházi Zsófia (BGE) – arany (öttusa VB), Kosina Gergő (DE) – arany (uszonyos úszás VB), Senánszky Petra (DE) – arany (uszonyos úszásVB).

Dr. András István, a Dunaújvárosi Egyetem (DUE) rektora, mint a Magyar Rektori Konferencia állami intézmények tagozata elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Kiemelte beszédében a DUE speciális tantárgyprogramját, melynek egyik alappillére a szabadidő sport általi hasznos eltöltése (pld.: egyszerű egyéni edzésprogramok kialakítása, sport szerepe a szépségápolásban, gasztronómia és a sport kapcsolata stb.). Kiemelten foglalkoznak a versenysportolóknál az élsport és a tanulás egyénre szabottan megfelelő összehangolásával, mert szükséges e két területen az elkötelezettség nemcsak szóban, de tettben is. A díjakat rektor úr a 2016-os Egyetemi Világbajnokságok 1-3 helyezettjeinek adta át: Galambos Ramóna (PTE) -bronz (birkózás), Czéllai-Vörös Zsófia (SZE) – bronz (kajak-kenu), Gizy Zsófia(BME) – bronz (kajak-kenu), Matyasovszki Dániel(SZTE) – bronz (evezés), Metz Zsófia (ELTE) – bronz (kajak-kenu), Simán Fanni (ELTE) – bronz (kajak-kenu), Varga Patrik (EKE) – bronz (kajak-kenu), Viola Viktor(SZIE) – bronz (kajak-kenu), Sleisz Gabriella (SZIE) – ezüst (birkózás), Nagy Mihály (TE) – ezüst (birkózás), Varga Buda (SZIE) – ezüst (kajak-kenu), Jung Beáta(BCE) – ezüst (súlyemelés), Lám Bálint (TE) – arany (birkózás), Nagy Péter (BGE) – arany (birkózás), Szilvássy Erik (EKE) – arany (birkózás), Drevenka Marcell (EDUTUS) – arany (kajak-kenu), Fodróczi Vilmos (PTE) – arany (kajak-kenu), Györgyjakab Máté(TE) – arany (kajak-kenu), Nagy Konrád (OE) – arany (gyorskorcsolya), Szále Patrik (KRE) – arany (kajak-kenu).

Gulyás Tibor a HÖOK elnöke a MEFS és a HÖOK együttműködésének fontosságát emelte ki beszédében, mely immár öt évre nyúlik vissza, annak érdekében, hogy az egyetemi sportéletet népszerűsítsék és az egyetemi sport is hangsúlyossá váljon, legyen az élsport vagy szabadidősport. Ennek érdekében a legkülönfélébb eszközökkel dolgoznak azon, hogy megmozgassák az egyetemistákat és ösztönözzék őket a sportra. A HÖOK elnöke a díjakat az Európai Egyetemi Játékok 1-3 helyezettjeinek adta át: Nagy Botond (BME) – karate (kata), Ducz Barbara (TE) – taekwondo (kyorugi 53kg), Bakaity Attila, Bedők Gergely, Fias Adrienn, Juhász Adrián, Lovass Márk, Privaczki-Juhász Ákos, Porubszky Norbert, Simon Béla, Vancsura Bendegúz (SZE) – evezés (nyolcas), Virág András (OE), György Dániel (TE), Höning Dávid(TE), Höning Alexander Buda (SZIE), Szegedi Döme(MET), Kapdebo Lóránd (BCE) – karate (kumite csapat), Kapdebo Lóránd (BCE) – karate (kumite -60kg), Sipos Péter (ELTE) – paraúszás (50 m hát, S-8 kategória), Tamás Bence (BME) – evezés (egypárevezős), Illés Fanni (ELTE) – paraúszás (3x: 100 m gyors, 100 m mell, 50 m mell, S-6 kategória), Kollárszky Boglárka (ELTE) paraúszás (2x: 50 m gyors, 100 m mell, S-11 kategória), Simon Béla és Juhász Adrián (SZE) – evezés (kormányos nélküli kettes).

Dr. Braun Márton a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédében kiemelte, hogy a hazai tömegsport népszerűsítése iránti elkötelezettségünket az is bizonyítja, hogy az idei évben a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetséggel együtt valósították meg az Európai Sporthét keretében szervezett, BeActive sportnapot, melynek kiemelt célkitűzése volt, hogy minél több magyar tegyen az egészségéért, és Európán belül kiemelkedő részvétellel mozduljon meg az egész ország, azon belül pedig az egyetemista és főiskolai hallgatók. A sport jelentőségére azért is kívánták felhívni a figyelmet a felsőoktatásban, mert hiszik, hogy nemcsak a szellemi, de a fizikai felkészültség, edzettség is létfontosságú a jövő nemzedéke számára. Az esemény elérte a célját, hiszen a BeActive Sportnap az UNESCO által kijelölt Nemzetközi Egyetemi Sportnapon (szeptember 20-án) került megrendezésre, mely keretében 36 fővárosi és vidéki oktatási intézményben több mint 35.000 hallgató és oktató mozdult meg, példát mutatva a sport szeretetéből. A híres amerikaifutball-edző szavaival „A szerencse nem más, mint a felkészültség találkozása a lehetőséggel.” Ezekkel a szavakkal gratulált a győztes intézményeknek és adta át részükre a nyereményeket. A 3. helyezett Eötvös József Főiskola 100 000 Ft-os Decathlon sportszer-utalványt kapott, a 2. helyezett Eszterházy Károly Egyetem 150 000 Ft utalványt, míg az első helyezettnek járó 200 000 Ft-os utalványt a Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudomány Főiskola vehette át. A Sportnap megszervezésében legaktívabb és legeredményesebb sportirodai munkatárs (Bodolai Mónika (EKE) és Edvy László (TE) 50 000 Ft-os Feldobox utalványt kapott a Szerencsejáték Zrt. jóvoltából.

Az ünnepi műsor részeként a sporteseményeken készített filmek levetítése mellett Hajagos Máté az ELTE 20 éves sportszervezős szakos hallgatója freestyle (cirkuszi zsonglőrködés és a brazil tengerparti foci ötvözete) bemutatóval színesítette a rendezvényt, mellyen felléptek a Kodolányi János Főiskola jazz-előadóművészet szakos hallgatói, Ruff Nikolett és Márkosi József kápráztatták el a közönséget előadásukkal.

Az eseményen megjelent még Nagy Tímea (kétszeres olimpiai bajnok, hatszoros Universiade Bajnok) az Universiade Bajnokok Klubja elnöke, Prof. Dr. Mocsai Lajos (TE rektora), a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke Dr. Kamuti Jenő, Prof. Dr. Dezső Tamás az FTT elnöke és Prof. Dr. Józsa János a BME rektora is.

 

MELLÉKLET A DÍJAZOTTAKRÓL

 

XXXI. Nyári Olimpiai Játékokon érmet nyert egyetemista versenyzők

 

Bronzérmesek

Kapás Boglárka (ELTE) – úszás (800m gyors)

Rédli András (OE) – vívás (férfi párbajtőr csapat)

Somfai Péter (OE) – vívás (férfi párbajtőr csapat)

 

Ezüstérmesek

Cseh László (BME) –  úszás (100m pillangó)

 

Aranyérmesek

Szabó Gabriella (EDUTUS) – kajak-kenu (K2 500m, K4 500m)

Szilágyi Áron (KRE) – vívás (kard egyéni)

Nyári Paralimpiai Játékokon érmet nyert egyetemista sportolók

 

Bronzérmesek:

Sors Tamás (PTE) – úszás (100m pillangó, S-9 kategória)

Tóth Tamás (TE) – úszás (100m gyors, S-9 kategória)

Veres Amarilla (NYE) – kerekesszékes vívás (női párbajtőr csapat, A kategória)

 

Ezüstérmesek:

Csonka András (MET) – asztalitenisz (S-8 kategória)

Hajmási Éva (KJF) – kerekesszékes vívás (női tőr csapat, A kategória)

Sors Tamás (PTE) – úszás (200m vegyes, S-9 kategória)

 

Aranyérmes:

Tóth Tamás (TE) – úszás (100m hát, S-9 kategória)

 

Felnőtt világbajnoki aranyérmesek

 

Dóczé Ádám (TE) – arany (kajak-kenu VB)

Földházi Zsófia (BGE) – arany (öttusa VB)

Kosina Gergő (DE) – arany (uszonyos úszás VB)

Senánszky Petra (DE) – arany (uszonyos úszásVB)

 

Egyetemi világbajnokságok érmesei

Bronzérmesek:

Galambos Ramóna (PTE) -bronz (birkózás)

Czéllai-Vörös Zsófia (SZE) – bronz (kajak-kenu)

Gizy Zsófia (BME) – bronz (kajak-kenu)

Matyasovszki Dániel (SZTE) – bronz (evezés)

Metz Zsófia (ELTE) – bronz (kajak-kenu)

Simán Fanni (ELTE) – bronz (kajak-kenu)

Varga Patrik (EKE) – bronz (kajak-kenu)

Viola Viktor (SZIE) – bronz (kajak-kenu)

Ezüstérmesek:

Sleisz Gabriella (SZIE) – ezüst (birkózás)

Nagy Mihály (TE) – ezüst (birkózás)

Varga Buda (SZIE) – ezüst (kajak-kenu)

Jung Beáta (BCE) – ezüst (súlyemelés)

Aranyérmesek:

Lám Bálint (TE) – arany (birkózás)

Nagy Péter (BGE) – arany (birkózás)

Szilvássy Erik (EKE) – arany (birkózás)

Drevenka Marcell (EDUTUS) – arany (kajak-kenu)

Fodróczi Vilmos (PTE) – arany (kajak-kenu)

Györgyjakab Máté (TE) – arany (kajak-kenu)

Nagy Konrád (OE) – arany (gyorskorcsolya)

Szále Patrik (KRE) – arany (kajak-kenu)

 

A 3. Európai Egyetemi Játékok érmesei

 

Bronzérem:

Nagy Botond (BME) – karate (kata)

Ducz Barbara (TE) – taekwondo (kyorugi 53kg)

 

Ezüstérem

Bakaity Attila, Bedők Gergely, Fias Adrienn, Juhász Adrián, Lovass Márk, Privaczki-Juhász Ákos, Porubszky Norbert, Simon Béla, Vancsura Bendegúz (SZE) – evezés (nyolcas)

Virág András (OE), György Dániel (TE), Höning Dávid (TE), Höning Alexander Buda (SZIE), Szegedi Döme (MET), Kapdebo Lóránd (BCE) – karate (kumite csapat)

Kapdebo Lóránd (BCE) – karate (kumite -60kg)

Sipos Péter (ELTE) – paraúszás (50 m hát, S-8 kategória)

Tamás Bence (BME) – evezés (egypárevezős)

 

Aranyérem

Illés Fanni (ELTE) – paraúszás (3x: 100 m gyors, 100 m mell, 50 m mell, S-6 kategória)

Kollárszky Boglárka (ELTE) – paraúszás (2x: 50 m gyors, 100 m mell, S-11 kategória)

Simon Béla és Juhász Adrián (SZE) – evezés (kormányos nélküli kettes)

2015/16-os tanév MEFOB intézményi pontrendszer győztesei:

  1. helyezett: Wekerle Sándor Üzleti Főiskola (1.389 pont/ezer fő)
  2. helyezett: Testnevelési Egyetem (822 pont/ezer fő)
  3. helyezett: Nemzeti Közszolgálati Egyetem (174 pont/ezer fő)

Különdíjasok:

Különdíj 1. helyezett: Testnevelési Egyetem (952 összpont)

Különdíj 2. helyezett: Debreceni Egyetem (831 összpont)

Különdíj 3. helyezett: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (820 összpont)

 

forrás: mozduljra.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]