Így nézne ki a budapesti olimpia

Bár még mindig szűk egy év van hátra 2017 szeptemberéig, amikor kiderül, ki rendezi a 2024-es ötkarikás nyári játékokat, a látványtervek már elkészültek. Budapest nagyon szép helyszínekkel várná a világot, íme, a frissen napvilágot látott látványtervek.

Az október 7-ig leadott látványtervek alapján kijelenthetjük, hazánk impozáns helyszínekkel várná a világ sportolóit és a szurkolókat, ha Budapest nyerné el a 2024-es olimpia és paralimpia rendezését. Fővárosunk több nevezetessége is (többek között a Parlament, a Vajdahunyad vára, illetve a Hősök tere) sportesemények otthonául vagy hátteréül szolgálna.

A több száz oldalas pályázati anyag, angolul és franciául is elkészült, tartalmazza az olimpiarendezéshez szükséges garanciákat, a rendezés szervezeti, jogi kereteit, a helyszíntervek módosításait. Fürjes Balázs, a Budapest 2024 olimpiai pályázat elnöke elmondta, a második körben bemutatják a helyszíntervek, létesítmények módosításait is. Ezután kiemelte, csupa olyan változás történik, amit a nemzetközi szakszövetségek javasoltak, és amelyek egyszerre teszik olcsóbbá és jobbá a budapesti olimpiát. Csak egy példa: a megnyitó- és záróünnepség átkerül az egyébként is megépülő új Puskás Ferenc Stadionba, így kisebb és olcsóbb lesz az atlétika helyszíne.

latvany1

latvan5

latvany4

latvany6

„Az is kiderül a beadott pályázati anyagból, hogy az olimpia miatt semmilyen extra közlekedési beruházásra nem lesz szükség, vagyis az olimpiához pont ugyanazon fejlesztések kellenek, amelyek olimpia nélkül is megvalósulnának. Az olimpia van a városért és nem a város az olimpiáért. A budapesti pályázat így százszázalékosan illeszkedik a gazdaságos olimpia, az Agenda 2020 koncepciójához” – jelentette ki Fürjes Balázs.

 

Ötven ember dolgozott másfél évig a 2024-es budapesti olimpia tervein, hogy ez az ötkarikás esemény az elmúlt évtizedek legköltséghatékonyabb olimpiája legyen, a sportolók és edzőik utaztatását például nagyrészt a Dunán oldanák meg.

A 2024-es olimpiáért Budapest mellett Párizs és Los Angeles verseng (Róma nemrég lépett vissza), a rendezőről a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2017 szeptemberében dönt, amikor is Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke kihúzza a győztes pályázó nevét a borítékból.

forrás: nso.hu

kép: nso.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]