Az ELTE sportolói a riói olimpián – Récsei Rita

2016. augusztus 5-én kezdetét veszi a XXXI. nyári olimpiai játékok! Idén a brazíliai Rio de Janeiro ad otthont a sport legnagyobb ünnepének, ahol 7 ELTE-s, illetve BEAC-os kiváló sportolóért szoríthatunk, akik már biztosan ott lesznek az olimpián. A csapat tagjai: Csere Gáspár, Illés Fanni, Kapás Boglárka, Márton Anna, Récsei Rita, Srp Miklós, és Venyercsán Bence (Staicu Simona – habár teljesítette az A-szintet – sajnos nem lehet ott a riói olimpián).

Következő ELTE-s olimpikonunk, Récsei Rita is gyaloglóként állhat a rajthoz a pénteken kezdődő olimpiai játékokon.

Rita 10 évesen, 2006-ban kezdett atletizálni Pécsen. Háromévnyi futás után a gyaloglás mellett döntött, nagyon könnyen ráérzett a speciális mozgásra és hamar megszerette a sportágat. Pécsen Srp Gyula, Srp Miklós édesapja volt az edzője, ő vezette edzésmunkáját kilenc éven keresztül.

recsei_plakat-1024x478

A gimnázium befejezése után az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karára jelentkezett, így 2015 szeptemberében Budapestre költözött,  azóta a Budapesti Honvéd csapatával, dr. Urbán Ákos irányítása alatt sportol.

A versenyeken már a pályafutása kezdetén jól szerepelt, a korosztályos országos bajnokságokon mindig dobogóra tudott állni, azóta pedig több nemzetközi versenyt és válogatott viadalt megnyert, illetve számos világversenyen képviselhette Magyarországot, többek között ifjúsági VB-n Ukrajnában, Junior VB-n Amerikában, Gyalogló Világkupán Kínában, Junior EB-n Svédországban, és Európa Kupán Spanyolországban.

Az olimpia azonban nem szerepelt hangsúlyosan az idei tervei között, hiszen 20 évesen még nagyon fiatalnak számít ebben a sportágban. Az olimpiai távon, a 20 kilométeres számban is csak idén, 2016-ban kezdett el gyalogolni, így hatalmas meglepetés volt számára, amikor a békéscsabai országos bajnokságon teljesítette az olimpiai kvalifikációs szintet, és kiderült, hogy ott lehet Rióban.

Hajrá ELTE! Hajrá Rita!

Forrás, képek: beac.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]