10+1 dolog, amiért jó sportolni

Összeszedtünk nektek 10+1 tényt, ami a sportolás, az aktív és rendszeres testmozgás mellett szól. Rengeteg előnye van annak, ha rendszeresen sportol az ember (legalább heti 3×45 perc ajánlott), és lehetne folytatni még a listát legalább 50-ig, de az már nagyon hosszú lenne.

  1. csinosít és izmosít: Az elsődleges ok, amiért az ember beleépíti mindennapjaiba a rendszeres testmozgást. Csodák nincsenek, nem egy hét alatt lesz darázsderekad/bicepsz-tricepsz kombód, viszont a rendszeres sportolás igenis formálja az alakot.
  2. fitten tart: Amikor fel kell mászni a harmadikra és nincsen lift, akkor bizony az edzett ember könnyedebben és hamarabb ér fel. Nem lesznek olyan megeröltetőek a hosszú séták, a kirándulások és a biciklitúrák sem, ha már edzett a tested és a szervezeted bírja a tempót.
  3. feltölt energiával: Melyikünk ne érezte volna úgy egy edzés után, hogy körbe tudná szaladni a világot? Egy jó tréning amellett, hogy kifárasztja a testedet, igenis feltölt rengeteg energiával.
  4. növeli az önbizalmadat: Ha már mások is észre veszik rajtad, hogy itt-ott eltűnt néhány centi, feszesebb a karod és izmosodik a hasad, akkor hízhat a májad is! Minden ember örül annak, ha megdicsérik, pláne akkor, ha tudatosan és kitartóan dolgozott az elismerésért. Fontos viszont, hogy ne mások esetleges elismerő pillantásai motiváljanak, hanem a saját szervezeted egészsége és tested fitten tartása.
  5. kitartást ad: Ha kinézel magadnak egy edzéstervet és végig is csinálod, sokkal kitartóbb vagy, mint azok, akik az első nehezebb napnál feladják. Ez az elnyert kitartás nem csak a sportolás terén kamatoztatható, hanem a suliban/munkában is, illetve bármilyen élethelyzetben, amikor szükség van arra, hogy a negatívumok ellenére se add fel.
  6. jobban megismered magad: Megismered saját tested korlátait és szervezeted határait is. Sokkal jobb kapcsolatba kerülsz önmagaddal, mind külsőleg, mind belsőleg.
  7. közösséget épít: Nyilván sokkal szórakoztatóbb a legjobb barátoddal, esetleg a pároddal belevágni az edzésbe, viszont ha először mégis egyedül mész le az edzőterembe, esetleg magányosan futsz a pályán, ne csüggedj, inkább barátkozz. A közös élmény és a hasonló cél elérése összehozza az embereket, közösséget kovácsol, és együtt könnyebb lesz elérni a kitűzött célokat, hiszen van, aki segít.
  8. javítja a koordinációt: Ez a pont erősen kapcsolódik a 6. ponthoz. Ha jobb kapcsolatba kerülsz a testeddel, sokkal jobban tudod koordinálni is magadat. A táncolós aerobikórákon is egyre jobban teljesítesz majd és futás közben sem botladozol többé, illetve csukott szemmel is meg tudod majd érinteni az orrod hegyét.
  9. boldogabbá tesz: Ez teljesen egyértelmű, ha sikereket érsz el, boldogabb vagy. Formásodik a hasad, izmosodik a karod, a mérleg egyre kellemesebb számokkal fogad, és önmagaddal is elégedett vagy. Egyenes út ahhoz, hogy boldogabb legyél!
  10. változatos: Iszonyatosan sok sportág létezik, megkockáztatom, hogy nincs is olyan ember, aki az összeset fel tudná sorolni egy ültő helyében; edzéstervből meg még kb. százszor annyi van! Rendkívül változatos rutinokat lehet kialakítani, akár napi, akár heti, akár havi bontásban. Nem hiszem, hogy a sportot, az aktív testmozgást meg lehetne unni.

+1. az ELTE-n is lehet: A legjobb pedig, hogy egyetemünkön rengeteg lehetőség nyílik a sportolni vágyó hallgatók/dolgozók (illetve külsősök) számára. Igazi közösségkovácsoló egy ELTE-s edzés, hiszen saját egyetemi barátaiddal érhetitek el céljaitokat. Vizsgaidőszakban is erősen ajánlott, remek kikapcsolódási forma. Az pedig, hogy az edzők egytől egyik profik és lelkiismeretesen végzik a feladatukat, csak hab a tortán! És hogy milyen sportok közül választhatsz? Nézd meg itt.

kép: www.vox.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]