A szállodai medencéből az olimpiai uszodába

Minden olimpiának vannak sztárjai. Valaki az eredményivel, van aki pedig éppen a negatív rekordokkal lopja be magát az emberek szívébe, főleg hogyha egy legendás ripoter közvetítésén keresztül ismerjük meg a sportolót. Eric az “angolna” idősebb Knézy Jenő kommentárával lett népszerű hazánkban.Bár film nem készült róla mint Eddie a “sasról”, de az olimpiai eszme még mindig ott él benne.

m1-11296-14413300

Láthatóan nagyon kiúszta magát

Eric Moussambani Malonga az afrikai Egyenlítői- Guinea országában látta meg a napvilágot a fővárosban Malabo-ban 1978.május 31-én, az öt testvér közül legelsőként. Édesapja kameruni származású, de szülei 1992-ben váltak el. Éppen 2000-ben a Sydney-i olimpia kezdete előtt nyáron fejezte be tanulmányait. Sportkarrierjéről annyit érdemes tudni, hogy az olimpia előtt tudott ugyan úszni, de a kosárlabda közelebb állt a szívéhez. Hazája is inkább atlétikában volt „erős”, hiszen az 1984-es NOB tagfelvételük után szinte minden olimpiára ebben a sportágban voltak küldötteik. Eric úgynevezett szabadkártyával indulhatott az olimpián, de megdolgozott érte, hiszen az országban rendezett két versenyt is megnyerte, igaz egyedüli indulóként. Így elkezdhette az olimpiai felkészülést nagyjából 8 hónappal a játékok kezdete előtt. Érdekesség, hogy az egész országban kettő uszoda volt, az egyik ebből üzemképtelen állapotban a másik pedig egy három csillagos szálloda 20 méteres medencéje. Eric, akárcsak a többi úszó, ő is hajnalban kelt és edzett, de ő azért, hogy ne zavarja a szálloda vendégeit. A XXVII. nyári olimpiai játékokra Egyenlítői-Guinea 2 sportágban 4 fővel képviseltette magát a szeptember 15-i megnyitó ünnepségen. Eric ekkor még csak a zászlóvivőknek való megkülönböztetett figyelmet élvezhette, nem gondolta, hogy később az egész világ ismerni fogj a nevét.

Elérkezett az, amire Eric oly keményen edzett, és amire egy egész világ mosolyogva emlékszik vissza. A 100 méteres gyorsúszás. A leggyengébb futamba kapott besorolást 2 másik versenyzővel együtt. Talán a nagy nyomás, vagy a hangulat, de valami biztos megzavarta ellenfeleit, hiszen előbb indultak el, mint ahogy a start pisztoly eldördült volna, így ez automatikus kizárást vont maga után. A megismételt rajtot követően Eric már egyedül állt fel a rajtkőre és vízbe csobbant. Teljesítette az első 50 métert, persze lassúsága és érdekes technikája miatt már az unott közönség és a kommentátorok is felkapták a fejüket, hiszen az első pár futam inkább a verseny népszerűsítéséről szól, mint inkább az izgalmakról. Visszafelé a második 50 méteren Eric láthatóan elfáradt és szinte már egyhelyben állt. Így a helyszínen 17 ezer, a TV készülékek előtt pedig több millió ember szurkolt a kis afrikainak hogy érjen be a célba. Sikerült. Majdnem 2 perces idejével (a hivatalos időeredmény 1:52,72) ami azt jelenti, hogyha egy „hivatásos” úszó indul el ellene akkor ennyi idő alatt kétszer ekkora távot tesz meg. De az idő nem érdekelt senkit, a legnagyobb öröm az volt, hogy Eric élve szállt ki a medencéből, és nagyobb tapsot kapott mintha megnyerte volna az olimpiát. Későbbi bajnokok és nagy úszó fenoménok kértek tőle aláírást és közös fotót. Az olimpia igazi győztese talán Eric volt, hiszen mindenki róla beszélt nem pedig a számot megnyerő legendás úszóról, a holland Pieter van den Hoogenband-ról. A gyorsan jött népszerűséget Eric jól tudta kezelni és kijelentette, hogy négy év múlva Athénban is szeretne indulni. Ehhez egy úszódresszeket gyártó cég is segítségét nyújtotta. Felajánlották, hogy megtanítják úszni, így a korábbi idejéhez képest majdnem egy percet fejlődött így egyes források szerint 57 másodperc körül volt egyéni csúcsa, így Eric már alanyi jogon jutott volna ki Görögországba. DE csak volna, hiszen hazája úszószövetsége elkeverte útlevél fotóját így Egyenlítői-Guinea leghíresebb sportolóját nem engedték be az országba és nem mutathatta meg a világnak hogy mennyit fejlődött négy év alatt. Az angolna azóta visszavonultan él, bár a pénzt ami a népszerűségből folyt be jótékony célokra fordította. Létrehozott egy alapítványt hazája éhező gyerekeinek, és persze az úszás se hanyagolta el, a 2012-es nyári játékokra szeretett volna visszatérni de már edzőként, de sajnos tanítványai nem jutottak el Londonba.

Elmondhatjuk, hogy Eric az angolna Egyenlítői-Guinea leghíresebb embere, és úttörője országának úszósportjában.

eric2_2290487b

Eric Moussambani 2012-ben

Eric úszása itt látható

Itt pedig Eddie-vel a sassal készült közös videó tekinthető meg.

Forrás: http://www.friderikusz.hu/em/archivum/eric.php3

 

 

 

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]