Örömjátékkal zárták le az évet a BEAC-os kosarasok

Április 18-án, hazai pályán zárta a szereplését az ELTE-BEAC csapata a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Kosárlabda Bajnokság 2015–2016-os kiírásában. A mieink a nehézkes kezdés után könnyed játékkal verték a Debreceni Medikus SE-t, így összesítésben a bajnokság 13. helyén zártak.

A két csapat a bajnokság 13. helyéért csapott össze a rájátszásban, ám némi meglepetésre a debreceni odavágón a szinte végig vezető BEAC a találkozó hajrájára leeresztett, így 65–62-re kikapott, így hárompontos hátrányból kezdte a párharc második felvonását.

Az első mérkőzés végéhez hasonlóan a budapesti találkozó is meglehetősen döcögősen indult, az első pontokra közel másfél percet kellett várniuk, míg az első hazai kosár csak az első negyed negyedik percében esett. Ezt követően az első tíz percben egy ideig fej fej mellett haladtak a felek, ám egyre több biztató jelet mutattak az ELTE-s fiúk, és a labda is egyre kevesebbszer pattant a gyűrűből kifelé, így a negyed végére hétpontos előnybe került a BEAC. (18–11)

A második szakasz Gyurcsányi Péter – második – triplájával indult, majd rengeteg pontatlansággal folytatódott. Emiatt a vendégek edzője igyekezett megállítani egy egyre erősödő BEAC-os rohamokat, de hiába kért kétszer is időt Buza Dániel egy percen belül két hárompontost is bedobott, így a hazai együttes egyre jobban távolodott a mérkőzésre mindössze hat fővel érkező – ám időközben egy sérülés miatt ötre fogyatkozó – debreceniektől. Így az egyre fáradó vendégek, és a játékba egyre jobban belelendülő hazaiak között tizenhat pontos különbség alakult ki a szünetre. (37–21)

A fordulást követően lendületben maradt a BEAC, három percnek kellett eltelnie a harmadik negyedből, és a két gárda között a találkozó folyamán először alakult ki húszpontos különbség. Ez elsősorban az egyre fáradtabb medikusok pontatlan játékának volt köszönhető, akik a harmadik tíz percben mindössze két duplát dobtak. Ezzel szemben a mieinknél már volt idő a trükkös megoldásokra is, igaz, gyakran ezekbe is hiba csúszott, ám Szekeres Ábel triplájával így is közel harmincpontosra nőtt a két alakulat közti differencia. (53–25)

A hazai örömjáték a záró negyedben is folytatódott, elsősorban Szentesi Bendegúznak köszönhetően, aki a hamar kialakult harmincpontos különbség ellenére is óriásit küzdött minden egyes labdáért. Emellett azt is meg kell említeni, hogy az utolsó tíz percben a csapatok már nem nagyon törődtek a védekezéssel, ennek megfelelően mindkét oldalon záporoztak a hol jobb, hol rosszabb kosarak. A vendégek becsülettel küzdöttek, hogy harminc ponton belül maradjanak, de hiába dobott Pali Dávid három triplát, a hazaiak lendülete kitartott a végéig, így végül harmincöt ponttal nyertek (78–43), így 140–108-as összesítéssel megszerezték a bajnokság 13. helyét. 

A BEAC és a mezőny legeredményesebb dobója az egyaránt tizenhét-tizenhét ponttal – és három-három triplával – záró Buza Dániel és Gyurcsányi Péter volt, de mindenképp szót érdemel Szentesi Bendegúz teljesítménye – külön kiemelve a tizenkét lepattanóját (9 védekező, 3 támadó) –, akinek mindössze két pont hiányzott a dupla duplához. A medikusok legeredményesebbje a tizennégy ponttal Varnyu András lett, míg a mezőny „lepattanó királya” Szűcs Bence (11 védő, 3 támadó lepattanó) lett.

Varga Zsolt, a BEAC edzője a következőképpen értékelte a mérkőzést, valamint a szezon végeztével már a következő évadra is előre tekintett:

„A medikusok elleni mérkőzésünkön majdnem teljes kerettel álltunk fel, és látszott a fiúkon, hogy az utolsó hazai meccset mindenki nagyon szeretné megnyerni. Buza Daninak ez volt az utolsó MEFOB mérkőzése játékosként, amit egy nagyon szép játékkal ünnepelt meg. Szeretném neki ezúton is megköszönni a kitartását és a munkáját minden téren és örülök, hogy a csapat tagja volt! Visszatérve a mai találkozóra úgy gondolom, hogy az eredmény magáért beszél. A harmadik negyedig mindössze huszonöt pontot kaptunk, majd egy kicsit kiengedtünk védekezésben, de a negyedik negyedet is nyertük. A végeredmény is jelzi, hogy a csapat többre hivatott, és ezt a jövő évben bizonyítani is fogjuk! Köszönöm a csapat egész éves munkáját is!”

ELTE-BEAC–Debreceni Medikus SE 78–43 (18–11, 19–10, 16–4, 25–18)
Budapest, Tüskecsarnok. Játékvezetők: Bagi Bálint, Nepp László
BEAC: Gyurcsányi Péter 17/9, Buza Dániel 17/9, Mokos Dániel 5/3, Czermann Tamás, Szekeres Ábel 7/3, Mayer Patrik 4, Bognár Domokos 4, Dévényi Gábor 8, Szentesi Bendegúz 8, Czimmer Máté 8, Soltész István. Edző: Varga Zsolt
DMSE: Hanzel Tamás 4/3, File János 1, Vidó Bence 4, Pali Dávid 10/9, Szűcs Bence 10, Varnyu András 14. Edző: Kovács István

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]