Július elsejétől komoly változások a kézilabda szabályokban

A 2016-os olimpiai játékokon már az új szabályrendszer szerint kell játszania a válogatottaknak: megkülönböztető mez nélkül is pályára léphet a hetedik mezőnyjátékos a kapus helyett, illetve egy játékos ápolására az orvosi stábot csak a bíró hívhatja be, továbbá bevezetik a kék lapot is.

Az új szabályokat július elsején vezetik be, de a férfiak tavalyi junior- és ifjúsági világbajnokságán már tesztelték ezeket.

Kapuscsere mezőnyjátékosra: Bármikor játszhat egy csapat hét mezőnyjátékossal, kivéve akkor, ha a csapatból valakit kiállítottak, júliustól a megkülönböztető kapusmezt sem kell használnia a csapatoknak. További újítás, hogy ezentúl a hét támadó közül senki nem léphet be a saját hatosára, mert ha megteszik, akkor az ellenfélnek büntetőt ítélnek a játékvezetők.

Sérült játékos ápolása: Az olimpián már csak a játékvezető adhat engedélyt arra, hogy egy játékost a pályán ápoljanak az orvosi stáb tagjai. Az ellátás után a játékosnak el kell hagynia a játékteret, és a csapata következő három támadásánál nem léphet pályára, azonban ez a szabály nem vonatkozik a kapusokra.

Passzív játék: Miután a bírók feltették a kezüket a támadó csapatnak összesen hat passzra van lehetősége, hogy lövéssel zárja az akciót.

Utolsó egy perc helyett fél perc: Az eddigi egy perc helyett, már csak az utolsó fél percben alkalmazzák azt a szankciót a játékvezetők, hogy ha valaki szándékos szabálytalanságot követ el, akkor nem csak kizárást kap, hanem még büntetőt is dobhat az elszenvedő csapat.

Kék lap: Bevezetnek egy harmadik színű kártyát is a piros, illetve a sárgalap mellé, ami a játékvezetőknek a rendelkezésére fog állni, ha egy játékosokat fegyelmezni kell. Amennyiben egy játékos kék lapot kap, akkor olyan súlyos szabálytalanságot követ el, hogy a kizáráson felül még fegyelmi eljárás is indul ellene.

Forrás: sport365.hu
Kép forrása: sport365.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]