Orosz mezőgazdászok nyomában 48 kilós súlyokkal

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az egész testet megmozgató erőedzések, így a BEAC-on is egyre többen választják a kettlebellt, mit rendszeres testmozgást. Gölöncsér Dániellel és Virág Tündével, a BEAC két edzőjével beszélgettünk egy fárasztó edzés után.

Megkerülhetetlen kérdés egy interjú elején, hogy mikor és hogyan kerültetek kapcsolatba a kettlebellel?

Tündi: 2012 októberében legelején kezdtem, akkor heti két edzéssel, utána a következő évben funkcionálissal együtt heti néggyel, és azóta folyamatosan csinálom.
Dani: Én gimnazista koromban jártam kajak- kenuzni, és ott sokszor girjáztunk, ez a kettlebellnek a másik neve. Miután abbahagytam a kenut, nagyon-nagyon kerestem valamit, ami helyettesíteni tudná ezt a fajta terhelést. Akkor mentem el még 2009-ben egy kimondottan kettlebelles edzésre, ami nagyon tetszett és jól éreztem magamat. Onnantól kezdve egy idő után segédeződként, majd itt a BEAC-on és még eleinte egy másik teremben edzőként kezdtem el ezzel foglalkozni, és azóta folyamatosan kettlebellezek.

Korábban milyen sportokat próbáltatok ki?

Tündi: Kiskoromban úsztam, lovagoltam, teniszeztem, ezek rövidebb időszakok voltak, majd aerobikoztam, majd utána jött a BEAC és a kettlebell.
Dani: Én még általános iskolás koromban keresztülmentem a kötelező tornán, atlétikán, utána kézilabdáztam egy pár évet, később kipróbáltam mindenfélét, de végül a kenunál ragadtam le nagyon sok ideig, de azt is abbahagytam egy sérülés miatt, azóta pedig kettlebellel, erőemeléssel, súlyemeléssel, és különböző saját testsúlyos gyakorlatokkal foglalkozom.

Maga a kettlebell mikor és hol alakult ki, illetve Magyarországon mikor kezdett el terjedni?

beac-1Dani: A sportág visszavezethető egy bő háromszáz évvel ezelőttre, amikor kialakult Oroszországban. Tudni kell erről az eszközről, hogy ez egy mezőgazdasági eszköz volt, ennek a segítségével mérték meg a takarmányt. Egy pud az 16 kiló, kettő az 32, három pud pedig 48 kilogramm, és ezek alapján alakultak ki a 4 kilónként fölfelé menő súlyok.

Rengeteget foglalkoztok ezzel a sporttal, ha van egy kis szabadidőtök, mivel töltitek?

Tündi: Örülök, hogy ha egyáltalán hazajutok. Akkor általában anyukámmal töltöm a szabadidőmet, és nagyon-nagyon szeretek olvasni. Igazából a hetemnek a 90%-át elviszi az edzés, a suli, mivel még egy edzői képzést is csinálok hétvégente. Minden szabadidőmet próbálom tevékenyen eltölteni, de leginkább edzeni szeretek.
Dani: Ez a szabadidő elég érdekes kérdés jelenleg. Nekem is nagyon kevés időm jut másra munka és edzés mellett. Nagyjából 10-12 edzést tartok egy héten. Ezen felül én is edzek, ami szintén nagyon fontos része az életemnek. Próbálom tartani a heti 6-7 edzést. Ez a szám már tartalmazza azt is, hogy az utóbbi időben a hobbimmá vált a küzdősport, így legalább hetente megpróbálok két edzésen részt venni. Ezen kívül, mivel dolgozom, edzem, és csinálok két iskolát is, ezért túlságosan szabadidőm nincsen, ha tehetem, a barátaimmal vagyok és ennyi.

Hogyan zajlik egy verseny, és mik alapján értékelnek?

Dani: A versenyre nagyon sokféle lehetőség van, mert tudni kell erről az egész kettlebellről, hogy tulajdonképpen a súlyemelésnek az egyik válfaja. Mindemellett pedig kondicionális képességfejlesztő edzés is, így nagyon sokféle rendszerbe be lehet építeni. Lehet csak olyan versenyeket rendezni, ahol csak bellel foglalkoznak, de lehet belőle erősportot, állóképességi sportot, erő-állóképességit is csinálni. Az erő az, hogy ugye ki tud nagyobb bellel guggolni, ki tud nagyobb bellt kinyomni, ki tud nagyobb bellel úgy húzódzkodni, hogy rá van akasztva egy bell a lábára. Ami a legjobban elterjedt, az a biathlon, ahol tíz percen keresztül kell amatőr férfiaknál 2 darab 24 kilós bellel, illetve a profiknál 2 darab 32 kilós bellel lökni anélkül, hogy bármilyen módon letenné az ember. Hölgyeknél 16 kiló az amatőr, 24 kiló a profi, és ők csak egy súllyal versenyeznek, illetve a 10 perc alatt mindössze egyszer cserélhetnek kezet. A biatlonnak a másik fele a szakítás, ami szintén tíz percig tart, azonban itt a férfiaknak is csak egy súlyzót kell használni, és a versenynek ebben a részében csak egyszer lehet kezet cserélni. Van a másik kategória a hosszú ciklus, ahol a súlyok ugyanezek, amiket az előbb elmondtam. Ez azért hosszú, mert le is kell lendíteni a súlyt. Lelendít, visszavesz, fellök vissza. Ezek a hivatalos versenyszámok ebben a sportban. Nemrégiben részt vettünk a BEAC-os versenyzőcsapattal egy ilyen versenyen, ahol három ezüst és két aranyéremmel tértünk haza.

Kiknek tudnátok ajánlani ezt a sportot, és ha valaki kedvet kapna, mire számítson egy edzésen?

beac-5
Dani: Tulajdonképpen ezt a sportot 16 éves kortól felfelé bárkinek, akinek nincs semmilyen gerinc, vagy ízületi problémája. Nagyon jó kondicionális képességfejlesztő eszköz, ami annyira megedzi a mozgás szervrendszert, és annyira pozitívan hat mind az erőre, mind állóképességre, hogy leginkább tökéletes rekreációs sport, és a legtöbben erre is használják. Azonban ha valaki konkrétan, mint élsportoló, versenysportoló szeretné a kondicionális képességét fejleszteni, akkor is tudom neki ajánlani. Amellett, hogy megedzi a keringési rendszert, nagyon jó hatással van a mobilitásra, és nagyon jót tesz a koordinációs képességeknek, hiszen egy-két gyakorlatot néha már egészen kihívás elsajátítani. Maga a mozgáskoordináció nagyon fontos része a sportolásnak, minél több mozgástípust sajátítottál már el, annál jobban tudod tökéletesíteni az adott mozdulatot, ami a sportban egyébként rendkívül fontos. Nagyon jó még arra is, hogy az ízületeket megerősítse, az ízületek körül levő szalagokat szintén erősebbé teszi, csökken a sérülés veszélye. Összességében mindenkinek ajánlom ezt a sportot, aki már 16 éves elmúlt, tehát súlyt már emelhet, és nincs egészségügyi problémája.
Tündi: Azt még hozzá szeretném tenni, hogy a lányoknak is tudom ajánlani. Rengetegen vannak olyanok, akik azért nem kezdenek súlyzós edzésekbe, mert félnek attól, hogy milyen óriási izmokat fognak növeszteni. Ez nem igaz, mert nagyon szép nőies testalkatot tud kialakítani a kettlebell. Szerencsére most már egyre gyakrabban jönnek lányok, azért is, mert nagyon jó zsírégető, és emellett nagyon jól feszesít ez a sport.

Hogyan zajlik egy edzés?

Dani: Ez attól függ, hogy mi az adott csoporttal a célod, általában az, hogy a lehető legjobban átmozgasd az egész tested. A kettlebellről még el szeretnék oszlatni egy tévhitet, miszerint minden súlyzós edzés egy adott izomcsoporttal foglalkozik. A kettlebellben a testet egészként kezeljük, egészként eddzük, nincs olyan, hogy ma csak az egyik izomcsoporttal foglalkoztunk. Egy edzésen a legtöbb gyakorlat szinte minden egyes izomcsoportot megmozgat. Tehát azt tudom neked erre mondani, hogy egy edzésen keringésfokozó és statikus gyakorlatok váltogatják egymást úgy, hogy a lehető legjobban átmozgassák a testet.

Egyre nagyobb divatja van a kettlebellnek és a TRX-nek. Mi a különbség és az esetleges hasonlóság a két sport között?

Dani: Mind a kettő egy kondicionális képességet fejlesztő edzés, mind a kettővel hatékonyabbá lehet tenni az izmokat, és fejleszteni a keringési rendszert. Ezek funkcionalitást fejlesztő edzésmódszerek, amik nem izomkeresztmetszet növeléssel foglalkoznak, hanem az izmot, mint funkciót fejlesztik. Véleményem szerint a választásban az a meghatározó, hogy ki milyen beállítottságú. Nem mindenkinek jön be a súlyzós edzés. Ez szerintem gondolkodásmód, személyiség kérdése, hogy mi az, amivel az egyén jobban el tudja foglalni magát. A TRX-nél véleményem szerint van egy pont, ami után már nem tudod nehezíteni a gyakorlatot, a bellben mindig ott van a következő bell, a következő nagyobb súly. A bellben ugyanazt a gyakorlatot egy nagyobb súllyal végigcsinálni nagyon nagy kihívás tud lenni, viszont a TRX-nél sokkal szélesebb a gyakorlatoknak a palettája, ezáltal sokkal színesebbé lehet tenni egy edzést. Személyes tapasztalatom alapján azt tudom mondani, hogy mindenben az alapgyakorlatok a lehető leghatékonyabbak. Tehát szerintem mindenki válassza azt, amelyikben jobban érzi magát, mind a kettő nagyon jó kondíció fejlesztő.

Hány edzést tartotok egy héten, és ezen felül mennyit edzetek még?
bell csoportkép 1
Tündi: Heti négyet tartok, kettőt itt a BEAC-on, és kettőt a Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumban. A minimum hat edzést tartom egy héten, amennyiben meg tudom oldani, hogy hétvégén is edzek, akkor 7-8 alkalommal tréningezem. Mivel elkezdtem thaiboxolni is, ezért van olyan nap, amikor kétszer is edzem.
Dani: Átlagosan 4 edzést tartok egy héten, és igyekszem elérni, hogy a heti hat edzés mindig kijöjjön, ha ez sikerül, akkor az már egy jó hét volt.

Mikor tudnak az érdeklődők ellátogatni egy edzésre?

Dani: Akit érdekel az edzés, minden hétfőn és szerdán 5 órától, kedden és csütörtökön pedig 7 órától, a belső csarnok négyes pályáján talál meg minket. Egy első edzésre bármikor, bárki ellátogathat kipróbálni a bellt.
Tündi: A KCSSK-ban is nagy szeretettel várunk bárkit, kedden és csütörtökön 8 órától 9 óráig a tornateremben vannak az edzések.

Kik azok akit példaképként emlegetnek ebben a sportban? Ki az akire felnéztek?

Dani: Nekem nincsen példaképem, a saját utamat szeretem járni. Vannak nagyon jó sportolók, és minden tiszteletem az övék, de én úgy gondolom, hogy a saját utamat kell járnom.
Tündi: Én sem tudnék konkrét személyt megnevezni, de azok, akik a környezetemben vannak, ők nagyon tudnak inspirálni, például az edzőm Dani.

Jelentkezésetekkor mind a ketten a sportszervező szakot választottátok – Dani úgy tudom te már végeztél, Tündi te pedig másodéves vagy – A későbbiekben is szeretnétek a sport területén maradni, vagy van valami más is, amit szeretnétek kipróbálni?

Tündi: Most kezdtem el egy sportedzői OKJ-t, ezt már jövőre befejezem. Azt még nem tudom, hogy a sportszervezés területén szeretném-e tovább képezni magamat, vagy pedig mást szeretnék tanulni. A pszichológia mindenesetre nagyon érdekel.
Dani: Én 2013-ban diplomáztam sportszervező szakon, azóta elvégeztem egy kettlebell instruktori képzést. Jelenleg folyamatban van egy nappali és egy levelezős képzés nekem, mesterszakos vállalkozásfejlesztés gólya vagyok a Corvinuson, és erőemelő szakedző képzésre járok hétvégente . Mindenképpen szeretnék a későbbiekben is a sporttal foglalkozni, nagyon szeretnék a sportnak a gazdasági oldalára is kitérni, és nemzetközi kapcsolatokat kiépíteni szintén ambícióm.

Köszönöm szépen a beszélgetést.

Mi is köszönjük szépen.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]