Kapás Boglárka: A hal sincs kigyúrva, mégis gyors

Így hangzott Kapás Boglárka egyik kedvenc mondata egy, a DIGI Sportnak adott korábbi interjújában. A 22 éves Bogi 15 évesen már a pekingi olimpián úszhatott, 2010-ben megszerezte Magyarország történetének első ifjúsági olimpiai aranyérmét, 2013 óta az ELTE PPK hallgatója és mostában nem nagyon kell csokira költenie.

Kapás Boglárka karrierje tizenhét évvel ezelőtt indult el, amikor óvodásként szülei levitték a BVSC uszodába, akkor még szabadidős sportként tekintve az úszásra. Az akkor öt éves lány tehetsége hamar feltűnt oktatójának, ezért a mester javasolta Bogi édesanyjának, hogy versenyszerűen kezdjenek el foglalkozni az úszással. Az úszónő saját elmondása szerint sosem kényszerből járt le az edzésekre, szülei sosem erőltették a dolgot, viszont mindenben támogatták, amiért nagyon hálás is. A döntés a saját kezében volt, ha bármikor úgy érezte volna, hogy már nincs kedve edzésre járni, megtehette volna, de ez épp ellenkezőleg hatott rá: céljai voltak, amiket el akart érni, ez motiválta.

Boglárka testalkatából és izomzatából adódóan inkább a hosszabb távú versenyszámok passzolnak hozzá, és bár a kezdetek kezdetén még 200 pillangóban versenyzett, ott is sikeresen, egy idő után áttért a gyorsúszásra, ahol már 400, 800 és 1500 méteren dönti a rekordokat.

Eredményeit már most is nehéz lenne felsorolni, így a teljesség igénye nélkül, csak a nagyobbakat megemlítve Boglárka már 2007-ben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, 800 gyorson ezüstérmes lett, majd a magyar olimpiai csapat legfiatalabb versenyzőjeként, 15 évesen és 111 naposan egy kis szerencsének is köszönhetően már ott tudott lenni Pekingben, a 2008-as felnőtt olimpián ahol 400 méteren 29. lett. 2009-ben a rövidpályás országos bajnokságon, 200 pillangón valamint szintén 200 és 800 méter gyorson lett bajnok. Ahogy korábban említettem a 2010-ben első ízben megrendezett szingapúri nyári ifjúsági olimpián Bogi szerezte az első magyar aranyat 200 pillangón, majd szerzett még egyet 400 gyorson, valamint egy ezüstöt 200 gyorson. Teljesítményével a legsikeresebb magyar sportoló lett az ifi olimpián, de nem volt még vége a 2010-es évnek: a rövidpályás úszó-Európa- bajnokságon megszerezte első felnőtt érmét, mégpedig 800 méteres gyorsúszásban egy ezüstöt.

A sikerek ezután sem kerülték el a fiatal úszónőt, aki 2011-ben kvalifikálta magát a következő évi londoni olimpiára majd Sanghajban országos csúccsal lett ötödik a világbajnokságon. 2012-ben a hazai rendezésű debreceni Európa bajnokságon, 800 gyorson megszerezte élete első felnőtt aranyérmét, majd Londonban az olimpián pontszerző hatodik helyen ért célba, újabb országos csúcsot döntve. A 2013-as VB-n 400-on, 800-on és 1500 méteren is országos csúcsot úszva ért célba a döntőben, de érmet nem sikerült szereznie, majd sérülés miatt egy hosszabb kihagyás várt rá.

A 2015-ös kazanyi világbajnokságra viszont szerencsére zavartalan volt a felkészülés, ezért Bogi és edzője, Nagy Péter is jó eredményre számított a verseny előtt. Elsősorban 800 gyorson számított jó eredményre a stáb és a Boglárka is, valamint cél volt, hogy a korábbi saját országos csúcsát megdöntve 8:20 alatti idővel sikerüljön érmet szerezni. Bár ez nem sikerült, de óriási meglepetésre, hihetetlen jó idővel, 15 másodpercet javítva korábbi eredményén, Bogi bronzérmes lett 1500 gyorson, így nem lehetett csalódott.

Az élsport mellett Bogi a tanulásra is figyelmet fordít, 2013 óta az ELTE PPK hallgatójaként pszichológiát tanul, hogy egyszer sportpszichológus lehessen, bár a riói olimpiáig passzív a jogviszonya, hogy minden figyelmét az úszásnak tudja a szentelni.

A megérdemelt nyári pihenő után újra a munkáé a főszerep, amit a céltudatos lány nem is bán. Komoly tervekkel vágott bele a riói olimpiai felkészülésébe, ahol 400 és 800 méter gyorson indul majd, és nem titkoltan éremmel szeretne hazatérni. Belső motivációin kívül mással is igyekszik inspirálni magát Boglárka, hiszen Bernek Péterrel rendszeresen fogadásokat kötnek, hogy „húzzák” egymást az edzéseken, amelyet Bernek Péter saját bevallása szerint is rendszeresen Bogi nyer, meg az ezzel járó csokikat is.

Forrás:
https://www.facebook.com/kapas.boglarka
http://elteonline.hu/sport/2015/09/10/az-elte-padjaibol-a-vilagsiker-fele-interju-kapas-boglarkaval/
DIGI Sport – Reggeli Start (2013. április 11., 2015. április 9., 2015. szeptember 21.)
M4 Sport – Út Rióig (2015. szeptember 26.)
Kép forrása: zuglo.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]