Ókori görög hős nyomában a magyar futónő

Minden év szeptember utolsó hétvégéjén rendezik meg az Athén és Spárta közötti 245 km-es, Spartathlon névre keresztelt futóversenyt, aminek 2014 után újabb magyar diadalt hozott. Tavaly Lubics Szilvia győzedelmeskedett, idén pedig Nagy Katalin ért fel a dobogó legelső fokára.

Hérodotosz írása szerint i. e. 490-ben egy Pheidippidész nevű futár futva teljesítette a két város közti távolságot, hogy segítséget kérjen a perzsák ellenni háborúhoz, ezért 1983 óta ezzel az ultramaratonnal tisztelegnek a teljesítménye előtt. Az idei versenyen a résztvevőknek nem csak a változó időjárással kellett megküzdeniük (napközben 30 fok feletti hőség, míg éjszaka szakadó eső), hanem a 36 órás szintidőre és a szigorú részidőkre is ügyelniük kellett. Ezek után nem csoda, hogy több mint a versenyzők fele időtúllépés vagy feladás miatt kiszállt a viadalból.

Katalin teljesítménye azért is bámulatos, mert új pályacsúccsal, 25:07:13-as eredménnyel érkezett a célba, és az abszolút kategóriában is csak három férfi induló előzte meg. (Az abszolút bajnoknak járó címet Florian Reus vihette haza,  ő 23 óra 17 perc alatt gyűrte le a kilométereket.) A tavalyi aranyérmes Lubics Szilvia az abszolút 25. helyen zárt, de annak tükrében, hogy gyomorpanaszokkal küszködött az egész verseny alatt, ez bámulatos eredmény. Magyar színekben összesen 19-en rajtoltak el, közülük 11-en sikeresen be is fejezték a távot, köztük Löw András is, akinek ez volt a 18. sikeres próbálkozása. A résztvevők elhivatottságát mutatja, hogy a verseny teljesen amatőr, a díjazottak olajágkoszorút és érmet kapnak, pénzjutalmat nem.

 

Forrás: index.hu
Kép forrása: szeretlekmagyarorszag.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]