Kovács Ági a halhatatlanok között

Az olimpiai bajnok, kétszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok magyar úszót az Arizona State University választotta be a legjobbjai közé, miután 2001 és 2005 között az USA-ban végezte tanulmányait. Külön érdekesség, hogy minden idők egyik legjobb úszója, az amerikai Michael Phelps is az Arizona Állami Egyetem úszócsapatával, Bob Bowman edző irányítása alatt készül a riói olimpiára.

Kovács Áginak nem ez az első jelentős nemzetközi kitüntetése, tavaly a vizes sportokat tömörítő nemzetközi hírességek csarnokába is felvételt nyert, 2005-ben pedig az amerikai egyetem a legmagasabb kitüntetésükkel búcsúztatta kimagasló tanulmányi és sporteredményei miatt. Az államokban töltött idejét jelenleg is őrzi a 200 yardos mellúszásban elért rekordja, ez azóta is egyetemi csúcs, de büszkélkedhet még amerikai bajnoki címmel és számos NCAA-rekorddal. (Ez az amerikai egyetemi sportszövetség szervezete.)

A 34 éves úszó példaként szolgálhat mindannyiunk számára, ugyanis hazatérése után a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte második diplomáját közgazdász-szociológus szakon, jelenleg pedig a Testnevelési Egyetemen végzi doktori kutatását, ahol óraadó is egyben.

“Nagyon örültem a hírnek, hogy idén én is bekerülök az Arizona Állami Egyetem halhatatlanjai közé – mondta az MTI-nek Kovács Ágnes. – Négy évet éltem Amerikában, egyetemre jártam, és közben tagja voltam az egyetemi úszócsapatnak. Számomra az élsport mellett mindig is kiemelten fontos volt a tanulás, éppen ezért mindkét területen igyekeztem helytállni. Ez a kitüntetés egy nagyon jóleső és megtisztelő visszajelzése annak, hogy az az út, amelyet már kislánykoromban célul tűztem ki magam elé, és amelyen végig is mentem, mások számára elismerésre méltó.”

Az ünnepélyes beiktatásig október 9-ig kell várni, a friss tagokat nyilvános köszöntésére pedig másnap kerítenek sort az  ASU-Colorado amerikaifutball-mérkőzés félidejében, remélhetőleg közel 64 000 ember előtt.

Forrás: eduline.hu
K
ép forrása: sport365.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]