Véget ért a 28. Nyári Universiade

Július 14-én, a dél-koreai Gwangju-ban befejeződött a 28. Nyári Universiade. 37 helyszínen, 21 sportágban 146 ország közel 13000 egyetemista, főiskolás sportolója a 272 aranyérem valamelyikéért mérte össze tudását.

Természetesen jó néhány induló képviselte a BEAC színeit az idei „mini olimpián”. Kezdjük a sort File Mátyással, aki a párbajtőr válogatottal épphogy csak lemaradt a dobogóról. File, nem mellesleg, egyéniben a legjobb 16 között esett ki honfitársával, Hanczvikkel Márkkal szemben.

Valljuk be, Magyarország közel sem nevezhető atlétikai nagyhatalomnak, ámbár ha mégis csurrant-cseppent valamiféle eredmény, többnyire azt is kalapács-, vagy diszkoszvetésben értük el. Azonban akad néhány fiatal atléta, akik igyekeznek rácáfolni a sztereotípiákra, és megmutatni, hogy igenis létezik Magyarországon magas színvonalú futósport. Csere Gáspár és Dani Áron ilyen atléták.

Csere Gáspár nyilatkozik a verseny után

Csere Gáspár nyilatkozik a verseny után

Csere Gáspár, aki zárójelben, meg zárójel nélkül is már kvalifikálta magát a riói olimpiára, a harmadik legjobb európaiként zárva, a tízedik helyet csípte meg a 48 indulót felvonultató félmaratoni távon. A mezőnynek zord időjárási körülményekkel kellett szembenéznie, amelynek hatásai csak a verseny időeredményeit böngészve tűnnek szembe igazán, ugyanis mindenki 2-3 perccel gyengébben teljesített egyéni legjobbjánál. Ez az elmaradás a mi atlétánk esetében is érvényesült, de ez mit sem von le az extrém körülmények között nyújtott teljesítmény értékéből.

A 3000 méteres gátfutáson Dáni Áron képviselte a BEAC, illetve az ország színeit. A mezőny végéről rajtoló futónk az eső, szél és magas páratartalom ellenére egy 12. helyezést, valamint idei legjobb időeredményét hozta tető alá, de ő maga mégsem volt elégedett a versennyel, Áron a következőképpen nyilatkozott:

„Elégedett lehetek, mert a papírforma szerint a mezőny végéről indultam, ehhez képest szép az új idei legjobb és a 12. hely, nem szabad lebecsülni! De az igazság az, hogy én ennél kicsit nagyobb ambíciókkal vágtam neki – és szó sincs elbizakodottságról, vagy irracionális elvárásokról. Tapasztalatlanságról van szó, olyasféléről, amivel még nem találkoztam, és megoldanom sem sikerült teljesen.“

Dani Áron(elöl) és Csere Gáspár(hátul)

Dani Áron(elöl) és Csere Gáspár(hátul)

További ELTE-s hallgatók az Universiaden: Do Phuong Nam egyéniben, csapatban és férfi párosban is asztaliteniszütőt ragadott. Egyéniben a legjobb 32 jelentette a végállomást, csapatban a katariak, illetve Kína állta a magyarok útját, férfi párosban pedig egy hongkongi duótól elszenvedett vereség hozta el a búcsút. Ravasz Etele Koppány, kardvívó egyéniben a selejtezőcsoportban, csapatban a lengyelek elleni nyitómérkőzésen esett ki a tornáról. Babicz Sára pedig 10 m légpisztoly versenyszámban, egy fegyverhibának is köszönhetően 5 környivel lemaradt a fináléról.

Mielőtt azonban elfeledkeznénk érmeseinkről…

Az éremtáblázat élén Oroszországot és Kínát megelőzve a Dél-Korea végzett 47 aranyéremmel, habár összéremszámban az oroszok felülmúlták a házigazdákat (Dél-Korea: 108, Oroszország 122 érem). Az éremtáblázatra egyébként 64 ország tudott feliratkozni, a mieink a 26. helyen végeztek. A magyar csapatnak összesen öt érmet sikerült elhódítania, leginkább a klasszikusan sikersportágainkban, az alábbi leosztásban:

Ahol víz van és evezők, ott mindig garantált a magyar érem. Szerencsére Dél-Koreában sem volt ez másképp. A Simon-Juhász evező páros a normál súlyú kormányos nélküli kettes döntőjében, óriási hajrával szerezte meg az aranyérmet.

Különösen a legutóbbi (azért nem eget rengető) vízilabda pofonok után jó látni, hogy az utánpótlással most sem lesznek gondok. A magyar Universiade-válogatott hatalmas csatában, 0-4-ről talpra állva, 5 méteresekkel 7-6-ra verte Olaszországot a döntőben, így megnyerte a tornát.

Fentiek mellett 3 bronzérem talált még gazdára magyar kezekben. Valkai Ferenc kard, Berta Dániel párbajtőr, Tamás Bence pedig evezésben állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Gratulálunk sportolóinknak!

forrás: beac.hu; mefs.hu
kép: waterpoloworld.com, beac.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]