Népszerűségre ítélve – a labdrarúgás

Minden sportszerető baráti társaságban felmerült már a kérdés, hogy miért épp a foci a legnépszerűbb sport hazánkban (és szinte egész Európában), mikor eredményesség tekintetében messze elmarad sikeres csapatsportjaink mögött. A válasz sokkal összetettebb, mint elsőre gondolnánk, és rengeteg apró részlet járult hozzá, hogy mára a labdarúgó világbajnokság egyértelműen a legnézettebb műsor legyen.

A kezdetekhez kereken száz évet érdemes visszatekinteni, mikor a társadalom minden rétegéből kikerülő, világháborút megjárt férfiak még szorosabb kapcsolatba kerültek az addig sem teljesen ismeretlen labdarúgással. A szerencséseknek a laktanyákban vagy a kiképző állomásokon, míg a kevésbé szerencséseknek a hadifogolytáborokban jelentette a kikapcsolódás egyik legkönnyebb formáját a játék. A háborút követő társadalmi átrendeződés a munkásosztály megerősödésével járt, és ez olyan, a mindennapi életben is jelentős változásokat hozott, mint a szombati munkanap eltörlése vagy lerövidítése. A hirtelen megjelent szabadidőben az egész héten dolgozó és kifáradt néptömeg egy könnyen elérhető és olcsó szórakozási formát keresett, amit a labdarúgásban talált meg. A kor szellemébe tökéletesen illeszkedett az egységet, összetartozást kifejező sport, a nézők között leomlottak az addigi határok, a lelátón csak a két tábor létezett, így itt ténylegesen megvalósulhatott az egyenlőség.

Azonban a labdarúgás népszerűségének meredek emelkedése a gazdasági szféra megjelenése nélkül elképzelhetetlen lett volna. A pálya nagysága miatt eleve nagyobb stadionok épültek, mint a többi sportnál, ráadásul a hétről-hétre teltházas meccset produkáló csapatok olyan pénzügyi előnyt jelentettek, amivel a konkurencia nem tudott megbirkózni. Ahogy egyre nőtt a játék népszerűsége, úgy lettek egyre ismertebbek a játékosok is, lassan betörtek a reklám világába. Arcukkal szinte minden terméket el lehetett adni, megjelenésük emelte egy film megítélését, nevük jól csengett egy-egy előadás műsorfüzetén. Mindezek azt eredményezték, hogy azok is kapcsolatba kerültek a labdarúgással, akik addig nem érdeklődtek iránta.

Egyszerű, mint az egyszer egy

Teltházas meccs a Népstadionban

Occam borotvája szerint két lehetséges magyarázat közül az egyszerűbbet kell elfogadnunk. Nincs ez másként a sportok népszerűségi harcában sem, noha itt több lehetőség is kínálkozik. Már a rádió megszületésénél, és a sportközvetítések indulásánál óriási előnyt szerzett a bőrlabda. Csak egyféleképp érhető el találat, és minden találat egyenértékű. A mérkőzéseken 90 perc alatt gyakran csak egy vagy két gól esik, és ez a találat több száz, vagy inkább több ezer egyéb apró esemény közé van beágyazva, míg kosárlabdánál, kézilabdánál, vízilabdánál biztosan látunk pontot, ha elkezdjük követni a meccset. A labdarúgás ezért is különleges, mert az, ami eldönti, hogy ki nyer és ki veszít, csak ritkán fordul elő, miközben egyéb események (passzok, szabálytalanságok) állandóan jelen vannak. Ez az aránytalanság pedig rendkívüli csábítóerővel bír. Ehhez még hozzávehetjük, hogy eszközigénye és szabályrendszere jóval szerényebb. Focizni bárhol el lehet kezdeni, ahol talál az ember két botot, amit leszúrhat a fűbe. Nem kell hozzá medence, palánk vagy pontosan kimért vonalak. Alapszinten egy nagyon egyszerű szabályt kell betartani, kézzel nem érintheted a labdát, de az egyszerűség a játék minden szintjén jelen van. Nem kell figyelni a lépésszámot, bármerre, bárhogy passzolható a labda, a játék gyorsasága, helyszíne (földön vagy levegőben) pillanatok alatt képes változni, a játékosok posztja sokkal kevésbé kötött, nincs csere minden támadásnál és védekezésnél. (A hivatalos szabálykönyv 17 szabályt tartalmaz, és ötvenöt A5-ös lapon elfér a kiegészítésekkel együtt. Az már más kérdés, hogy útmutatókkal és magyarázatokkal együtt körülbelül 150 oldalas a könyv.)

Eme egyszerűsége és a szabályok viszonylagos állandósága közrejátszott a labdarúgás tömegsporttá fejlődésében, és egy olyan hamis illúzió kialakításában, hogy mindenki ért hozzá. Összehasonlításképp nézzük meg a kajak-kenuval vagy épp a lólengéssel párba állítva. Az említett két sportnál nemzetközileg is az élmezőnyhöz tartozunk, mégis sokkal kevesebb embert mozgat meg, noha csak percekig kell néhány ember mozdulatsorára koncentrálni. Ezzel szemben a focinál két 11 fős csapat összehangolt munkája folyik másfél órán keresztül, de mégis, mivel egyszerű követni, joggal feltételezheti a néző, hogy magasabb szinten ért hozzá.

megyei

A szombati program  – minden héten háború

A száz év alatt kialakult hagyományokat nem lehet egyik pillanatról a másikra megváltoztatni és az egész Európában jelenlévő trendeket sem lehet figyelmen kívül hagyni. Mivel a fiatal generáció Messit és Ronaldot látja követendő példának, ezért mindent meg fognak tenni, hogy őket utánozzák, az üzletemberek meg köszönik szépen, remekül megélnek abból, hogy mindent eladnak a nevükkel. A szülő pedig, aki a saját gyerekkorában Nyilasit, Törőcsiket látta példaképnek, ki fog menni jövő szombaton is a meccsre, mert abban a másfél órában nem érdekli más, csak hogy az ő kicsi Messije döntse el a meccset.

képek: valogatott.blog.hu, boon.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]