Az izomrostokon túl, ahol az izomláz gyúl

Ha belekezdtetek az ünnepi kilók ledolgozásába, akkor remélhetőleg éreztetek izomlázat is. Na, de mi is az izomláz? Mitől alakul ki? Mit lehet ellene tenni? Sok helyről sokat hallottunk a megelőzéséről és a kezeléséről, de könnyen lehet, hogy azok nagy része téves információ, így nem árt tisztába tenni ezt a témakört.

Több évtizeden keresztül az volt az uralkodó nézet, hogy az izomláz kialakulásáért az anaerob (oxigénhiányos) környezetben keletkező tejsav a felelős. A folyamat lényege, hogy elegendő oxigén nélkül a tápanyag kedvezőtlen módon kerül lebontásra, így tejsav keletkezik, ami napokig szúrós, fájó érzetet okoz a megdolgozott izomban. Ez a felfogás két ponton sántít. Izomláz sokkal gyakrabban jelentkezik hobbi sportolóknál, mint élsportolóknál, noha tejsav minden anaerob, erős megterheléssel járó mozgásforma után keletkezik. Ezenkívül a tejsav felezési ideje 20 perc. Ennyi idő alatt a megtermelt mennyiség fele felszívódik, izomlázat viszont napokkal később is elég erősen érezhetünk.

izomlaz

Az izom edzés előtt és után

Ha a fentieket figyelembe vesszük, nyilvánvaló, hogy más is szerepet játszik az akaratlagos mozgást végző izmoknál jelentkező fájdalomnál. A legújabb kutatások szerint a nagy megterhelésnek kitett izmokban mikrosérülések, repedések keletkeznek, melyeken keresztül víz áramlik a szövetbe, ödéma alakul ki, mely feszíti az izmot. Ráadásul az izomsejtekből felszabaduló kalcium és a gyulladásban résztvevő, helyszínre áramló fehérvérsejtek által termelt anyagok ingerlik a fájdalomreceptorokat.

A megelőzés egyik legfontosabb eleme a sokat emlegetett, alapos bemelegítés, a fokozatosan felépített edzés és terhelés. A nyújtásnak és a levezetésnek szintén hangsúlyos szerepet kell kapnia egy megfelelően felépített edzésprogramban, ugyanis ezzel elősegítjük a tejsav vérkeringéssel való elszállítását. Edzés közben ügyelni kell az ásványi anyagok (kalcium, magnézium) pótlására, ezek segítik az izommunkát. A tévhitekkel ellentétben NEM az energiaitalok alkalmasak erre, hanem a különböző izotóniás sportitalok. (Ezek akár házilag is elkészíthetőek, csupán egy 100%-os, multivitaminos gyümölcslevet kell fele-fele arányban vízzel hígítani, majd egy csipetnyi sót hozzáadni.)

A kezelés leghatékonyabb módszere, ha az adott terület vérkeringését fokozzuk, ezzel elősegítjük a tejsav bontását és a mikrosérülések gyógyulását. Ezt elérhetjük meleg vizes borogatással, hideg-meleg zuhany váltogatásával vagy szaunázással is, mivel a meleg növeli az izmok vérbőségét. A különböző sportkrémek pozitív hatásai mellett sem szabad szó nélkül elmenni, mivel ezek a gyógynövény adalékoknak köszönhetően gyulladáscsökkentő és regeneráló hatást is kifejtenek. A mozgást nem szabad teljesen feladni, de mindenképp ügyelni kell az egyenletes és kíméletes terhelésre.

Fotó: doctortipster.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]