Sajtóközlemény – Magyarország a 2019-es helyett későbbi Universadéra pályázik

Sajnos 2019-ben mégsem lesz Budapesten Universiade. Az alábbiakban a MEFS közleményét olvashatjátok.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) 2013. szeptember 14-én nyújtotta be pályázatát a 2019-es XXX. nyári Universiade budapesti megrendezésére. Budapest mellett Brazíliaváros és Baku nyújtott be pályázatot, október végén Baku visszalépett. A budapesti pályázat erényeként értékelték, hogy a fővárosban elindult jelentős sportlétesítmény fejlesztésekre tekintettel nagy biztonsággal és költséghatékonyan megrendezhető lenne az esemény, továbbá támogató visszaigazolást kapott a tervezett Universiade gazdag és színvonalas programkínálata.

A pályázattal kapcsolatos halasztási döntés oka, hogy a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetséggel (FISU) folytatott tárgyalások során kialakult rendezési feltételek alapján – különösen a fizetendő rendezési díjak összege és esedékessége miatt – a 2019-es Universiade megrendezésére nem tud vállalkozni Magyarország.
A MEFS jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy továbbra is elkötelezett abban, hogy 1935 és 1965 után Budapest ismét házigazdája legyen ennek a világeseménynek, amely – a 2021-es Vizes VB miatt – legkorábban 2023-ban lehetséges. A FISU kérésére a magyar pályázat bemutatásra kerül 2013. november 9-én Brüsszelben és ott ismertetésre kerülnek a halasztási döntés okai, és az ezzel kapcsolatos javaslatok.A MEFS ezúton is köszöni segítségét minden támogatónak és közreműködőnek, amely segítség lehetővé tette, hogy elkészüljön egy olyan jó minőségű pályázati anyag, ami megfelelő szakmai alap a későbbi sikeres, nemzetközi sportesemények megrendezéséhez. Az Universiade pályázatot kidolgozó és értékelő bizottság kiegészülve további szervezetekkel és szakértőkkel immár mint kormányzati munkacsoport folytatja tevékenységét a kiemelt jelentőségű, nemzetközi multisport rendezvények magyarországi rendezésének előkészítése érdekében.

(mefs.hu)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]