Judo MEFOB olimpiai hősökkel

A 2012-es egyetemista- és főiskolai judobajnokságon 26 felsőoktatási intézmény 174 versenyzője képviseltette magát. Az eseményen Joó Abigél, Bor Barna és Ungvári Miklós is tatamira lépett.

Nem mindennapi látványossággal kedveskedtek a szervezők azoknak, akik november 25-én kilátogattak a Honvéd-Kipex Tüzér utcai csarnokába, az idei Judo MEFOB-ra. A rendezvényt dr. Németh Endre, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának (TF) adjunktusa nyitotta meg, aki egyúttal köszöntötte az eseményen megjelent olimpikonokat. Tiszteletét tette a barcelonai bajnok, vb-aranyérmes dr. Kovács Antal, a londoni ezüstérmes, háromszoros vb-bronzérmes, háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós, a kétszeres felnőtt Európa-bajnok, Londonban ötödik helyezett Joó Abigél, a felnőtt vb- illetve Eb-érmekkel rendelkező, szintén olimpiai ötödik helyezett Karakas Hedvige, a vb-ezüstérmes, olimpiai hetedik helyezett Bor Barna, valamint a csapatban Európa-bajnok, olimpiai résztvevő Csoknyai László is.

A zsúfolásig megtelt csarnokban először Kovács Antal és Bor Barna lépett tatamira, hogy egy rendhagyó bemutató mérkőzés keretében kápráztassák el a nagyérdeműt. Az öt perces küzdelemben számos látványos dobást és földharc-technikát láthattak a jelenlévők. A bemutató után végül megkezdődtek a valódi küzdelmek a MEFOB-érmekért. A profik között Joó Abigél és Csoknyai László is harcba szállt, mindketten aranyéremmel zárták a megmérettetést.

Mindenki ott volt, aki számítJoó Abigél neve már korábban is ismerősen csengett, ám igazán a londoni olimpián nyújtott ember feletti teljesítményével robbant be a köztudatba. Azt azonban kevesen tudják róla, hogy a gödöllői Szent István Egyetem Építészmérnöki Karának negyedéves hallgatója. Nem csoda, hogy a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség felkérte, hogy kampányarcként támogassa kezdeményezésüket. Európa-bajnok cselgáncsozónk örömmel tett eleget a felkérésnek, így Cseh László úszó, Heidum Bernadett gyorskorcsolyázó, Honti Katalin kosárlabdázó és Sors Tamás paraúszó mellett ő is az egyetemi sport nagykövete lett.

Többek között ennek a nemes feladatnak köszönhető, hogy Abigél bevállalta az idei MEFOB-ot, hiszen egyéb elfoglaltságai miatt eddig távol maradt tőle. Szerencsére ezúttal a versenynaptára is lehetővé tette a szereplését, melynek a közönség mellett természetesen ő maga örült a legjobban.

– Örülök, hogy végre itt lehetek, hiszen sportnagykövetként fontos, hogy népszerűsítsem a sportágat, és hogy felhívjam a figyelmet az egészséges életmódra – mondta el Joó Abigél.

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség elsősorban azért küzd, hogy a középiskolából kikerülő magyar reménységek ne kényszerüljenek felesleges választás elé. A statisztikák szerint a legtöbb fiatal a felsőoktatás megkezdésekor hagy fel a mindennapi mozgással és a tömegsporttal is. Ezen szeretne változtatni a sportszövetség, melynek célja egy kettős életpályamodell kidolgozása, az egyetemi sport és az egészséges életmód népszerűsítése. E küldetés megvalósításában segítenek a sportnagykövetek, így Joó Abigél is. Az ő példáján át világosan látszik, hogy a felsőoktatás és a sportpályafutás tökéletesen megfér egymás mellett.

(Fotó: Naszvadi Gergő Mihály)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]