Túrázz velünk! Nem tévedsz el!

Tudtátok, hogy egyetemünkön is van lehetőség túrázni? Ha nem, akkor most itt az ideje, hogy megismerkedj ezzel a remek szabadidős tevékenységgel!

Túrázni majdnem mindenki szokott. Kirándulások, de a hétköznapok során is kitűnő kikapcsolódást kínálnak a különböző túraútvonalak. De tudtátok, hogy egyetemünkön is van lehetőség túrázni? Biztosan sokan nem, így reméljük, most  sokatokhoz eljut ez a kifejezetten jó szabadidős tevékenység, hiszen túrázni jó. Már csak egy jó társaság kell hozzá? Tessék, itt van. Turi Zsolt sportösztöndíjasunknál, az ELTE-BEAC túraszakosztályának lehetőségei felől érdeklődtünk.

Nyílt túrák

A legegyszerűbb és legjobb módja, hogy valaki megismerkedjen a szakosztállyal, a nyílt túrák. Ekkor ugyanis bárki bekapcsolódhat, és megismerkedhet a csapat jelenlévő tagjaival, továbbá nyilvánvaló lehet számára, hogy milyen is egy jó társasággal együtt leküzdeni a kilométereket. Ezek időpontjáról, az egyesület honlapján lehet tájékozódni. A közelmúltban éppen egy ilyen túra várt az érdeklődőkre a Gödöllői-dombságban. A Gyömrő – Isaszeg – Gödöllő közötti 33 km-es távot reggel még csupán hárman kezdték el, de Isaszegen még további négy fő csatlakozott hozzájuk. Ennek oka, hogy míg egyesek szeretik a hosszabb távokat, addig mások inkább a rövidebb szakaszokat preferálják. Ez a 33 km egyébként a Pest Megyei Pirosnak egy résztávja, ami Turi Zsolt elmondása szerint egészen érdekes terepnek mondható. A kis csapat útvonala két emlékparkot is érintett Pécelen, illetve Isaszegen. A 4-500 méter szintemelkedéssel járó szakasz egyébként nem tartozik a legnehezebbek közé, ennek ellenére kifejezetten élvezetes napot tudhattak maguk mögött a távot teljesítők. „Számomra a terep újdonsága volt a legjobb élmény. Ugyanis bár sokszor jártam a környéken, a várostól errefelé még nem túráztam, és jó volt megismerni ezt az oldalát is a térségnek.” – tudtuk meg sportösztöndíjasunktól.

Bajnoki Futam

Ha valakinek esetleg megtetszett egy ehhez hasonló nyílt túra, továbbá érez magában egy kis versenyszellemet, annak kitűnő hír, hogy a túrázók között is rendeznek bajnokságot. Az ELTE-BEAC csapata idén is részt vesz az NB II-ben (ugyanis a túrázóknak is van Nemzeti Bajnoksága), ahol jelenleg a Bánréve VTBK-val való versengésben minimálisnak mondható két pont a hátránya, amit a hátralévő két bajnoki futamon még könnyen ledolgozhat.

Az ELTE-BEAC jelenleg ötfős csapattal képviselteti magát a Nemzeti Bajnokságban. Közülük, a három legjobb eredményt elért versenyző pontszáma összeadva adja a gárda pontjait. Így alakul ki tehát az összetett rangsor, amiben, amint már írtuk, minimális a lemaradása az ELTE-nek. Turi Zsolt pedig vezet egyéniben, bár ő is csak egészen kicsi, másfél pontos előnnyel. Egy idényben – ami januártól decemberig tart –, tíz bajnoki futam van, ami decemberben egy különösen nehéznek ígérkező Börzsönyi Vulkántúrával zárul. Ezeken a teljesítménytúrákon közel 50 kilométeres távokat teljesítenek a résztvevők, 4,5-5,5 km/órás sebességgel. A különböző ellenőrzőpontokon keresztül haladva igazolják a csapatok, hogy nem tértek le a kijelölt útvonalról.

Hagyományos túrák

Minden félév elején a szakosztály megszervezi az immár hagyományossá váló Eötvös Emléktúrát, amit idén szeptemberben már harmadszorra szerveztek meg. Ezen megpróbálnak minden túrázót egyszerre mozgósítani, ami az etr-ben (a továbbiakban pedig vélhetően majd a Neptunban) kredites óraként felvett 50 fővel, továbbá még körülbelül ugyanennyi résztvevővel, közel 80-100 fős létszámmal szokott zajlani. Így legalább egyszer egy félévben együtt is találkozhatnak a szakosztály tagjai, ahol az újabb érdeklődők is könnyen belekóstolhatnak a túrázás szépségébe.

A másik hasonlóan hagyományossá váló túra a Városismereti Csapatverseny. Ezt bő két hét múlva, december 16-án szervezik meg, immáron ötödik alkalommal. Ezen a megmérettetésen az érdeklődőket 3-4 fős csapatokba osztják, majd a minden versenyen cserélődő főszervezők által meghatározott útvonalnak vágnak neki ezek a kis társaságok. Ilyenkor fő szempont, hogy az új tagok a régiekkel keveredjenek, és így jobban megismerhessék ezt a közeget.

A feladat abból áll, hogy az elején mindenki kap egy nyomot, amin haladva el kell jutni a következő ellenőrzőpontig. Ez alatt kérdéseket kell megválaszolni, illetve fejtörőket megoldani. Végül ezeknek a pontoknak az elérésével – ahol megkapják a versenyzők a következő stációig teljesítendő feladataikat – összeáll egy útvonal, amit végigjárnak a csapatok. A nyertes pedig egy vándorkupát vihet haza, amit egyszer a leggyorsabb, másszor a legtöbb pontot összegyűjtő kaphat meg. A fő cél Budapest és főleg egymás megismerése. Mindig egy bizonyos kerületre összpontosul a megmérettetés helyszíne, ami most decemberben valószínűleg a Belváros térsége lesz.

A CsapatA távok alatt egyébként mókás és fárasztó feladatok is tornyosulnak a versenyzők előtt. Turi Zsolt is kiemelt egy ilyet a sok közül: „Bennem különösen megmaradt az a feladat, amikor egy olyan fotóüzletet kellett keresni, ami az összes fényképünket elássa. Végighaladva az útvonalon nem volt sok ilyen bolt, így kiderült, hogy az ott található Foto Digital (foto dig it all) a megfejtés…”

Akinek az érdeklődését ezek után felkeltette a Városismereti Csapatverseny (reméljük, sokan vagytok így ezzel!), az itt találhatja az ötödik ilyenfajta megmérettetéshez tartozó Facebook-eseményt. Aki pedig a túrázás iránt is érdeklődik, az keresse sportösztöndíjasunkat, Turi Zsoltot (tuzraai kukac inf.elte.hu), akinél érdeklődhet a túraszakosztállyal kapcsolatos tudnivalókról.

Egyet bizton állíthatunk: ha az ELTE-BEAC-al túrázol, akkor nem tévedsz el. Vagy ha mégis, akkor azt csupán egy beiktatott kerülőnek fogod majd fel.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]