Játék és sport Cseh Lacival és Bernek Péterrel

Az áprilisi „LAJOS NAP” rendezvényen Cseh László világbajnok, Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes úszóval, valamint Bernek Péter ifjúsági olimpiai- és Európa-bajnok úszótehetséggel találkozhattak kicsik és nagyok a Kackac játszóházban.

A Köki terminálban lévő Kackac játszóház immár harmadik alkalommal adott otthont LAJOS NAP elnevezésű rendezvényének, melynek minden hónapban más, messze földön híres magyar sportoló a vendége. A játszóházba ellátogatók Erdei Zsolt ökölvívó és Fodor Rajmund vízilabdázó után, most Cseh László úszóval ismerkedhettek meg. Fazekas Erzsébet főszervezővel, valamint Cseh László és Bernek Péter úszókkal beszélgettünk.

Fazekas Erzsébettől megtudtuk, hogy a Kackac játszóház elsődleges célja közelebb hozni a gyerekeket a sport világához a játszóházban található speciális játékok segítségével. A gyerekek a játékokon keresztül megismerhetik és megszerethetik a különböző sportágakat, és ezek későbbi gyakorlásával, elsajátításával felnőttként is becsempészhetik életükbe a játékos sportolást. A rendezvény célja továbbá a sport és a sportolók népszerűsítése, példaképek állítása gyermekbarát környezetben.

Mivel 2012 az olimpia éve, a szervezők igyekeztek az olimpiai sportágak klasszisai közül válogatni. Minden alkalommal egy-egy kiemelkedő eredményekkel büszkélkedő utánpótlás versenyző is elkíséri a világklasszis sportolókat. Cseh Laci társaságában Bernek Péter ifjúsági olimpiai- és Európa-bajnok hát- és gyorsúszót köszönthették az egybegyűltek.

Cseh Laci elmondta, ő egész kiskora óta rajongott a sportért, különösen az úszásért. Édesapja, aki szintén az úszásban jeleskedett, 4 éves korában azzal a szándékkal vitte le az uszodába, hogy tanuljon meg úszni. Laci ezután szinte kirobbanthatatlan volt a vízből. Az első időkről szólva a sportoló elárulta, hogy számára sohasem volt nyűg edzésre járni, emlékei szerint kellemes társaságban, jó hangulatban zajlottak még az olykor keményebb edzések is. A versenysportolói ambíciók ahhoz az uszodához kötődnek, ahol Laci elsajátította az úszás csínját-bínját. Fiatalon Egerszegi Krisztinát és Güttler Károlyt látta edzeni, ekkor határozta el, hogy egy napon ugyanolyan kiemelkedő eredményeket fog elérni, mint a két úszólegenda.

Bernek Péter saját bevallása szerint először járt ilyen jellegű rendezvényen, melyet kiváló ötletnek tart. A gyerekek találkozhatnak és beszélgethetnek ismert sportemberekkel, és ez minden bizonnyal motiválóan hat rájuk sportedzéseik során. Péter örökmozgó gyerek volt, így szülei – akikhez szintén közel áll a sport világa – levitték a közeli uszodába, hogy itt élhesse ki mozgás iránti szeretetét. A hobbi jellegű úszótevékenység aztán az évek múlásával profi sportkarrierbe csapott át. Érdekesség, hogy Péter az első időkben víziszonnyal küzdött, később legyőzte ezt a félelmét.

[bquote] Számomra Cseh Laci a legfőbb példakép. Mikor fiatal koromban elkezdtem versenyezni, ő már világbajnok lett. Azt mondtam, hogy „fúha”, olyan szeretnék lenni, mint Cseh Laci – Bernek Péter. [/bquote]

Cseh Lacihoz hasonlóan Péternek is megvoltak a példaképei, akik motiválóan hatottak rá versenyzői karrierje során. Az uszodában Egerszegi Krisztinán és Güttler Károlyon kívül Risztov Éva és maga Cseh Laci voltak Péter első számú kedvencei. „Számomra Cseh Laci a legfőbb példakép. Mikor fiatal koromban elkezdtem versenyezni, ő már világbajnok lett. Azt mondtam, hogy „fúha”. Olyan szeretnék lenni, mint Cseh Laci, aki közvetlenül utánam edzett, és én mindig föntről, az emeletről néztem, ahogy dolgozik” – árulta el a sportoló. Bernek Péter szerint a legfontosabb az, hogy a gyerekek élvezzék a sportot és az edzéseket. „Lehetséges, hogy első hallásra furcsán hangzik amit mondok, de véleményem szerint nem kell minden áron a győzelemre törekednimondta a fiatal úszó. Nem szabad elhatározni, hogy én minden áron olimpiai bajnok leszek. A második harmadik helyezés is nagyon szép eredmény. A lényeg, hogy mindig élvezetből csináljuk, amit csinálunk és akkor előbb-utóbb jönni fognak a jobbnál jobb eredmények.”

A két úszóbajnok örömmel válaszolt a játszóházban összegyűlt gyereksereg kérdéseire .Megtudtuk többek közt, hogy az úszóknak mindig nagyon korán kell kelniük, általában 5 órakor csörög az ébresztőóra, 6 órakor van az első edzés, majd kora délután a második; a víz elsőre mindig nagyon hidegnek tűnik és nem túl kellemes érzés belemenni; úszás közben a helyes légzés megtanulása az egyik legfontosabb tényező; az étkezésre nagyon oda kell figyelni, nem mindegy, hogy mikor mit eszünk és a lényeg, hogy többször együnk kevesebbet, ne pedig egyszerre sokat; fontos az edzések utáni pihenés és lazítás, hogy a testünk regenerálódjon; mikor legyőznek egy versenyen az nem jó érzés, azonban ekkor sem szabad elkeseredni, meg kell nézni, hogy miben volt jobb az ellenfeled és te miben hibáztál; a jó sportolónak legkésőbb 9 órakor ágyban a helye, a legfontosabb a tanulás, utána jöhet a sport.

A kép forrása: vasnepe.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]