Hétfőn sportcipőben érdemes érkezni az egyetemre

Önvédelmi bemutatóval, capoeirával és hiphop táncbemutatóval hívja fel a figyelmet a sportolás fontosságára az ELTE szombathelyi Sporttudományi Intézete.

Az UNESCO 2015-ben nyilvánította szeptember 20-át az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjának, amelynek célja többek között az, hogy ráirányítsa világszerte a figyelmet a sport fontosságára a felsőoktatásban, és arra, hogy a szellemi felkészültség mellett a fizikai edzettség is ugyanannyira fontos kell hogy legyen a jövő értelmisége számára.

Éppen ezért szeptember 20-a tanítási szünet az ELTE szombathelyi campusán is. Laptop és jegyzetfüzet helyett sportcipőt húzva érdemes ezen a napon érkezni az egyetemre, hiszen a Sporttudományi Intézet hallgatói által tartott önvédelmi, capoeira és hiphop órákkal várja a mozogni vágyókat.

Jöjjenek a részletek!

1. Önvédelmi bemutató

Varga Réka Európa-bajnoki bronzérmes cselgáncsozó, míg Kovács Petra II. Danos mester Nanbudoban, tehát mindketten nagyon komoly küzdősportos, illetve harcművészeti múlttal rendelkeznek, melynek gyökerei gyerekkorukra nyúlnak vissza. Az óráik elsődleges célja az általános önvédelmi technikák elsajátítása, valamint az ezzel járó állóképesség fejlesztése.

Időpont: 2021. szeptember 20. 12:00–14:00
Helyszín: Egyetemi sportcsarnok gimnasztikaterme (Szombathely)

Fotó: Kleinhappel Miklós/ELTE SEK

2. Capoeira

Dombi Richárd – aki idén harmadszorra ez ELTE sportösztöndíjasa – a capoeirát 2009-ben kezdte el, azóta számos sporteseményt megjárt. Övezéseken, edzőtáborokban és versenyeken vett részt – ezeken a helytállását méltónak találták arra, hogy továbbadhassa tudásását edzőként. A capoeira egy brazil eredetű, összetett harcművészet, mely mára szerte a világon igen nagy népszerűségnek örvend. Brazíliába hurcolt afrikai rabszolgák fejlesztették ki, hogy megvédhessék magukat a fogvatartóikkal szemben. Az általuk végzett mozdulatokat természetesen betiltották, ezért táncba kellett rejteniük a harci mozdulatokat – innen a „táncos harc” elnevezés, melyet hazájában „a szegények sportjaként” is emlegetnek. Rendkívül összetett sport, alig találni olyan elemet az emberi mozgáskészletből, ami ne lenne fellelhető benne. Emiatt kitűnően fejleszti az erőt, az ügyességet, és nem utolsósorban az állóképességet is. Mivel a capoeira párban végezhető, rendkívül szórakoztató és játékos időtöltés lehet akkor, ha már bizonyos alapok elsajátításra kerültek. Idővel a capoeristák (a harcművészet művelői) nagymértékű állóképességre, erős és nyúlékony izomzatra, és rendkívül fejlett mozgáskoordinációra tesznek szert.

Időpont: 2021. szeptember 20. 10:00–12:00
Helyszín: Egyetemi sportcsarnok gimnasztikaterme (Szombathely)

Forrás: ELTE SEK Egyetemi Sportiroda Facebook-oldal

3. Hiphop tánc

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ hivatalos hiphop tánccsapatának vezetője, Kövecses Patti is tart nyílt órát az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja alkalmából. A táncos lábú lányokat alighanem mindenki ismeri a szombathelyi egyetemi központban, hiszen rendszeres résztvevő a gólyaheteknek és egyéb intézményi rendezvényeknek, illetve mi is több alkalommal beszámoltunk már a rovatunkban a tevékenységükről. A lányokat egyébként érdemes csekkolni a közösségi média felületeiken is, Instagramon és Facebookon egyaránt. Ha pedig felkeltette az érdeklődéseteket a hiphop tánc, ne habozzatok hétfőn belelesni a bemutató órájukba, ahol Patti ígérete szerint óriási hangulat és táncos mozdulatok várhatók.

Időpont: 2021. szeptember 20. 11:00-13:00
Helyszín: Egyetemi sportcsarnok táncterme (Szombathely)

Forrás: today.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]