Hallgatói konferencia a BDPK-n az interdiszciplinaritás jegyében – Te is lehetsz előadó!

Március 26-án jön az első közös hallgatói konferencia a Savaria Nyelvtudományi Diákműhely és az ELTE SEK Történeti Diákműhely szervezésében! Jelentkezni március 17-én éjfélig lehet.

A magyar nyelvészet iránt érdeklődő tagokból álló Savaria Nyelvtudományi Diákműhely és a történelmet kedvelő hallgatók önképző köre, az ELTE SEK Történeti Diákműhely idén tavasszal összefogott és úgy döntött: közös konferenciát szerveznek nemcsak a tagjaik, hanem kartól és szaktól függetlenül minden szombathelyi hallgató számára, akik akár előadóként, akár érdeklődőként is részt vehetnek rajta.

Az első közös konferencia témájául a felvilágosodás kezdetétől a milleniumi évig tartó időszakot jelölték ki, hazai vonatkozásban. „Egyrészt ez az időszak a nemzeti ébredés kora, ami erősítette a magyar nyelv pozícióját, valamint az igényt a magyar állam megreformálására, másrészt ez a több, mint 100 év rengeteg olyan történelmi eseménnyel van tele, amelyek mind kihatással voltak nyelvünkre is. Így esett a választásunk erre a lehetőségekben gazdag korra, amikor a nyelv és a történelem szorosan összefonódott” – mondta el kérdésünkre Hengszter Norbert, a Savaria Nyelvtudományi Diákműhely elnöke. Kiemelte: a konferencia nem elhanyagolható célja, hogy erősítse mind a szakok, mind az egyes tudományterületek közötti kapcsolatot, hangsúlyt helyezve a kapcsolódó pedagógiai kérdésekre is, így rendkívül érdekfeszítő interdiszciplináris szakmai diskurzusban lehet része majd az előadóknak és az érdeklődőknek egyaránt.

Aki úgy érzi, szívesen tartana előadást ezen a közös konferencián, történelmi, nyelvészeti és pedagógiai témával is jelentkezhet, a feltétel mindössze annyi, hogy a kijelölt időszakhoz (1772–1896) valamilyen módon kapcsolódjon – természetesen ez a lehetőségek széles tárházát nyitja meg.

A fontos tudnivalók közé tartozik, hogy a prezentációval támogatott előadások hossza legalább 10, legfeljebb 15 perc lehet, valamint egyszerzős és társszerzős előadással is lehet jelentkezni.

A konferencia 2021. március 26-án, pénteken, délután 3 órakor veszi majd kezdetét a Microsoft Teams felületen.

Jelentkezni március 17-én éjfélig lehet a következő adatok megadásával: az előadó(k) neve, e-mail-címe, telefonszáma, az előadás címe, illetve az előadás vázlatos összefoglalása körülbelül tíz pontban. A szervezők kérésére az előadások címén utólag változtatni már nem lehet. A jelentkezés az előzőekben meghatározott adatokkal a nyelveszetidiakmuhely.szombath@gmail.com vagy a novak.robert00@gmail.com e-mail-címek valamelyikén tehető meg, ahogyan az esetlegesen felmerülő kérdések ugyanezeken az e-mail-címeken tehetők fel.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]