5 kikapcsolódási forma, ha nem megy a tanulás

Fáj már a fejed a tanulástól? Órák óta gubbasztasz a könyvek felett, de úgy érzed, kell egy kis szünetet tartanod, hogy feltöltődj? Muszáj lenne összeszedned magad, mert sok mindent kell még megtanulnod? Olvasd el az öt tippet rejtő cikkünket, hogy ötleteket gyűjthess, amivel ki tudsz kicsit kapcsolódni az egész napos tanulás két felvonása között!

Mindannyiunk számára ismerős az az érzés, mikor az órákon át tartó tanulás teljesen haszontalannak érződik, mert egyszerűen elfáradunk, az agyunk kikapcsol, és nem vagyunk képesek új információk befogadására. Ha te is szoktál hasonlóan járni, de nem tudod, mivel töltődj fel hatékonyan és rövid idő alatt, olvasd el a cikkünket! Tanácsaink között nem csak olyat találsz, amit a szobádban tudsz elvégezni, hanem olyat is, amivel akár Szombathelyet is jobban megismerheted!

1. Feküdj le és hallgass zenét!

Forrás: parenting.firstcry.com

Talán elcsépeltnek hangzik, de hidd el, beválik. Különösen akkor ajánljuk ezt a relaxációs módot, ha laptopról tanulsz hosszú órákon keresztül, hiszen semmi sem veszi jobban igénybe a szemeidet, mint a folyamatos képernyőhasználat. Ha már sok a tanulás és nem bírod, hagyd ott az íróasztalodat! Feküdj le egy kicsit, csukd be a szemeidet és hallgasd a kedvenc zenéidet. Nem muszáj ilyenkor aludni, hiszen az is nagyon hasznos tud lenni, ha csak egy fél órára bekuckózol, ledőlsz, és semmit sem csinálsz. A fekvős, zenehallgatós énidődet megfűszerezheted egy forró tea vagy egy bögre kávé elfogyasztásával is, koffeinnel megajándékozva szervezetedet. Miután úgy érzed, feltöltődtél, újult erővel vághatsz neki a tanulásnak.

2. Fess, rajzolj, alkoss!

Forrás: masterpeace.studio

Sokan úgy vannak, hogy hiába merülnek ki a tanulástól, ha rövid kikapcsolódásra vágynak, akkor sem szívesen mozdulnak ki szobájukból. Ha te is ezt a tábort erősíted, de az első pontunktól nem frissülnél fel, hanem inkább elaludnál, vesd be minden kreativitásodat és kézügyességedet. Fess, rajzolj, alkoss, voltaképpen mindegy is, mit teszel, a lényeg az, hogy tereld el a figyelmedet a tananyagról.
Ha szívesen kipróbálnád magad és alkotnál, de nem tudod, hogyan vágj bele, erre is van egy tippünk! Ragassz össze több A4-es lapot, vagy szerezz be egy A3-as méretűt, és celluxozd fel a falra vagy a szekrényedre. Így állva is tudsz rajzolni, festeni, tehát nem csak a gondolataid, hanem a tested is más helyzetbe kerül. Keress Pinteresten egy könnyen lemásolható rajzot, esetleg tájképet, és vágj bele!

3. Olvass!

Forrás: bosshunting.com.au

Sajnos ez a szabadidős tevékenység kezd egyre inkább háttérbe szorulni, évről évre kevesebbet olvasnak az emberek. Rossz ezzel szembesülni, hiszen az olvasás egy semmi máshoz nem fogható relaxációs forma, mivel egy olyan világba képes elrepíteni, amire egy videó, sorozat vagy film sem képes.
Nem muszáj rögtön regények ezreivel kezdeni: először vegyél egy magazint, hogy rövid, de érdekes cikkeket tudj olvasni. Ha úgy érzed viszont, hogy az újságolvasás nem neked való, szerezz be egy könyvet! Az olvasásnak rengeteg pozitív hatása ismert, úgyhogy ezt a kikapcsolódási módot mindenképp ajánljuk. Nem tudod, mibe vágj bele? Olvasd el a nemrég megjelent cikkünket, hátha megtetszik az említettek közül valamelyik olvasmány!

4. Mozgasd át a tested: jógázz!

Forrás: tintyoga.com

Még negyedik pontunkkal is azoknak kedvezünk, akik nem szívesen teszik ki a lábukat az ajtón, bár azt is hozzá kell tennünk, hogy az itt taglalt tevékenységet is lehet a szabadban végezni, ha eleged van már a szobád négy falából. Jót tesz ugyanis, ha mozog egy keveset az ember, hiszen a test felfrissítésével a lélek is újult erőre kap. Azért ajánljuk a jógát, mert ezt kifejezetten a tudat alakítására fejlesztették ki. A jógagyakorlatok célja ugyanis megteremteni a test, a szellem, a tudat és a lélek egyensúlyát, így aztán magyaráznunk sem kell, milyen jó relaxációs forma, és mennyire hatékonyan képes kikapcsolni, hogy aztán újult erővel láthass neki feladataidnak.
Mint minden sportot, így ezt is felelősségteljesen kell elkezdeni és csinálni. Ha nem tudod, hogy kezdj bele, nézz körül a YouTube-on, mert sok jógaoktató oszt meg felvételeket az óráikról, úgyhogy válogatásra van lehetőség bőven, emellett pedig a gyakorlatok elvégzését is biztonsággal elsajátíthatod, hiszen annyiszor tekerheted vissza a videót egy-egy mozdulatra, ahányszor csak szükséges.
Amíg az időjárás engedi, fogd meg a jógamatracodat, és végezd el a gyakorlatokat a szabadban. Szombathelyen kiváló helyszín erre a Csónakázó-tó, hiszen vannak olyan eldugottabb, nyugalmasabb részei, ahol nem zavarsz senkit, és téged sem szakítanak félbe. Sokan sportolnak ott, úgyhogy ne félj, nem fogsz kilógni a sorból!

5. Iktass be a napodba egy rövidke kirándulást!

Forrás: forumszombathely.hu

Közhelyes ugyan, de annál hatékonyabb tevékenység, hiszen száz bögre kávé sem tud olyan frissítő lenni, mint egy jó kis séta a friss levegőn. Az eddigi összes tanácsunk közül talán ez az, amelyik a legtöbb időt veszi igénybe, viszont nagyon hatásos tud lenni, ezért semmiképp nem hagytuk volna ki a felsorolásból. Azért is jó csatangolni kicsit, mert így jobban megismerheted Szombathelyet. A parkerdő mesebeli környezete például igen nyugtató tud lenni, nagyon jó kikapcsolódás az ott eltöltött idő. Ha nem szeretnél ilyen messzire menni, de érdekelnek Szombathely látványosságai, tegyél egy sétát a Felszabadulási emlékműhöz, ami gyalog az egyetemtől körülbelül 10 percre van. Ugyan a kilátás minden napszakban gyönyörű, sötétedés után ajánljuk a leginkább, mivel a kilátás akkor a legkülönlegesebb, mert olyankor a táj a város esti fényeiben pompázik. Beláthatod egész Szombathelyet, megcsodálhatod a kivilágított Haladás Sportkomplexumot, és minden más olyan helyet is, ahol a hétköznapokban jársz.

Reméljük, hogy ötleteinkkel sikerült hasznos tanácsokat adni. Próbáltunk egyedi és „szombathelyesíthető” programokat, kikapcsolódási módokat bemutatni, hogy jobban megismerhesd egyetemi városunkat. Kihagytunk esetleg tipikusan Szombathelyen végezhető programot, ami jól eshet két tananyag megtanulása között? Írd meg nekünk kommentben!

Kiemelt kép: a Csónakázó-tó mindig jó választás! – Forrás: nyugat.hu/Mészáros D. Zsolt

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]