#Összetartozás100folk – Körbetáncoljuk a Kárpát-medencét!

Virtuális csokorba gyűjtik a Kárpát-medence néptáncait a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes és az ELTE Savaria Egyetemi Központ Szökős Néptáncegyüttes kezdeményezésére. A rövid táncokból összevágott videó készül, ami a nemzeti összetartozás napján, június 4-én lát majd napvilágot.

Az összetartozás napja az 1920-as trianoni békediktátum aláírásának évfordulójára emlékező nemzeti emléknap Magyarországon, melyet 2010-ben, a 90. évfordulón hatályba lépett törvény hívott életre. Idén, a magyarság szétszakításának 100. évfordulójára emlékezve indított Kárpát-medencei szintű kezdeményezést a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes és az ELTE Savaria Egyetemi Központ Szökős Néptáncegyüttes.

Az #Összetartozás100folk – Körbetáncoljuk a Kárpát-medencét! elnevezésű felhívás példavideójában Molnár Péter, az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes művészeti vezetője feleségével, Györke Eszterrel a jáki templom előtt mutat be nemeskoltai csárdást, majd a felvétel végén elhangzik: „A nemzeti összetartozás napjára, a magyarság szétszakításának 100. évfordulójára emlékezve öltsük fel népviseletünket, és mutassuk meg a világnak szűkebb pátriánk kőből emelt és mozdulatokban megformált örökségét! Gyűjtsük százszínű, virtuális csokorba szülőhazánk táncait, szerte a Kárpát-medencéből!”. A pár arra kéri tehát a néptánc művelőit, hogy készítsenek egy rövid, egy-két perces videót, amiben bemutatják saját környékük vagy más néprajzi táj hagyományos táncát, majd töltsék fel a közösségi médiába #Összetartozás100folk hastaggel ellátva, jelölve, hogy mi látható a felvételen, hol készült, és hogy milyen közösséget képvisel. A felhívás a hazai népművészeti élet szereplői mellett a határainkon túl élő magyar testvéreink, valamint a nemzetünk részévé vált hazai nemzetiségek számára is szól. A rövid felvételekből június 4-ére szerkesztett kisfilm készül, melynek célja az lesz, hogy kifejezze azt a folytonosságot, amelynek ezeregyszáz éves létünket és jövőnket köszönhetjük a Kárpát-medencében.

Május 12-én Molnár Péter a Vas Megyei Civil Információs Centrum második online civil sajtóreggelijén ismertette a kezdeményezés részleteit. Elmondta, hogy a kiindulópont az volt, hogy szerettek volna egy ilyen témájú gálát rendezni Szombathelyen, június 3-án, a nemzeti összetartozás napjának előestéjén, amelyen gencsapáti és szombathelyi táncosok töltötték volna be a házigazda szerepét amellett, hogy fel is léptek volna. A járványügyi helyzet miatt sajnos nem valósulhat meg a terv, „pedig ez nagyon jó alkalmat szolgáltathatott volna, hogy az összetartozásunkat kifejezzük, a közösségünket megéljük, még akkor is, amikor egy ilyen sorsfordító eseményre emlékezünk” – vélekedett a művészeti vezető. Hozzátette: „A virtuális térben megteremtődhetnek azok a közösségek, amelyek most élőben nem lehetnek egymás társaságának részesei. Ezért fogalmazódott meg, hogy elindítsuk ezt a felhívást”.

Nagyon hamar a kezdeményezés mögé álltak szakmai szervezetek, a teljesség igénye nélkül: az ELTE Néptáncegyüttes (Budapest), a Nyugat-Magyarországi Néptáncszövetség, a Háromszék Táncegyüttes (Sepsiszentgyörgy, Erdély), a Csali Néptáncegyüttes (Somorja, Felvidék), vagy éppen a Magyar Nemzeti Művelődési Intézet (Lendva, Muravidék). Molnár Péter szavai szerint ők voltak azok, akik segítettek eljuttatni a felhívást a Kárpát-medence minél több szegletébe. „A felhívás lényege, hogy ha együtt nem tudunk táncolni, akkor küldjük el a táncunkat” – mondta az online civil sajtóreggelin. Molnár Péter szerint a kezdeményezés akkor érné el a célját, ha minden határon túli terület képviseltetni tudná magát az anyaország mellett. „Egyelőre félszáz közösségről tudunk, de remélem a százat meghaladja majd a csatlakozók száma” – fejtegette.

A visszajelzések alapján május 15-én este így állnak a készülődéssel – Forrás: Összetartozás100 Folk Facebook-oldal

A beérkezett rövid videókból a neves néptáncos és néprajzos múlttal rendelkező Sztanó Hédi fog filmet készíteni, a zenei montázst pedig Pál István Szalonna” Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész, érdemes művész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője, a Szalonna és bandája vezetője állította össze – mondta büszkén a sajtóreggelin Molnár Péter. Bár utóbbi nevét lehet, hogy hallottátok többen is, de azt valószínűleg nem tudtátok, hogy a Szalonna és Bandája zenekar Angliában is adott koncertet Sebestyén Márta és Vásáry Tamás társaságában. Ez a fellépés annyira jól sikerült, hogy nem más gratulált hozzá, mint Károly walesi herceg és Margaret Thatcher volt angol miniszterelnök. Utóbbi egész pontosan csodálatosnak nevezte a koncertet, amelyben szerinte „érezhető a magyar nép szíve, lelke”. Sztanó Hédi és Pál István „Szalonna” közreműködése miatt a jó minőség garantált Molnár Péter szerint, úgyhogy már csak arra van szükség, hogy minél több közösséget meg tudjanak mozgatni.

„Néhány film már be is érkezett, de egyelőre még nagy a készülődés” – árulta el a szervező. (A cikk írásakor, május 15-én este a kezdeményezés Facebook-oldalán összesen 14 videó van megosztva.) „Akkor érné el a célját, ha minden határon túli magyar terület tudná képviseltetni magát az anyaország mellett” – jelentette ki. Ezzel kapcsolatban Sikentáncz Szilveszter, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület elnöke szintén május 12-én a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában úgy nyilatkozott, hogy „A hozzánk legközelebb eső, de mégis az egyik legszűkösebb közösség, a muravidéki magyarok már csatlakoztak is, Vajdaságból, Felvidékről és Erdélyből több résztvevő van már. Egyelőre szinte minden határon túli közösség hallatta a hangját felénk”.

Kárpátalja Néptáncegyüttes vezetőjeként is tevékenykedő Sikentáncz Szilveszter a műsorban azt mondta, hogy maga a folyamat is legalább olyan fontos, mint a végeredmény. „Ha június 4-ig sikerül ezeket a Facebookon posztolt és terjesztett videókat minél többfelé megosztanunk és terjesztenünk, akkor nemcsak a néptáncosok számára, hanem a szélesebb közösségnek is alkalmat adunk arra, hogy gyönyörködhessen a különböző néprajzi csoportok és tájak szépségében és kultúrájában”, mindamellett, hogy a trianoni békediktátumról is méltó módon megemlékezhetünk a virtuális térben – hangzott el az adásban.

 

A cikkben szereplő Vas Megyei Civil Információs Centrum második online civil sajtóreggelije ide kattintva megtekinthető, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsora pedig ide kattintva meghallgatható.

 

Kiemelt kép: Összetartozás100 Folk Facebook-oldal

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]