Nem tudod, mit olvass tavasszal? Van pár ötletünk!

Szeretsz olvasni, de kifogytál az ötletekből? Nem tudod, mivel üsd el az időd? Ezt a cikket neked találták ki! Összegyűjtöttünk öt tippet öt érvvel, hogy miért pont ezeket válaszd.

Az olvasásnak rengeteg pozitív hatását ismerjük már évszázadok óta. A technika megállíthatatlan fejlődésével pedig szerencsére egyre többfajta módon tudunk írásos anyaghoz jutni. Az ember minden nap olvas: miközben a közösségi médiákat görgeti vagy elolvassa a bejövő íméljeit, de nem csak ezekre kell ilyenkor gondolni! Akkor is olvasunk, amikor csevegőalkalmazásokat használva párbeszédbe elegyedünk a barátainkkal.

Fontos azonban, hogy az ilyen alkalmakon kívül is éljünk ezzel a szabadidős tevékenységgel. Jó dolog, hiszen fejleszti képzelőerőnket, bővíti szókincsünket, és érdekesebbnél érdekesebb történetekkel gazdagodhatunk.

A cikkünkben található öt pont alkalmas arra, hogy kicsit feldobd eddigi olvasási szokásaidat, vagy ha eddig nem kedvelted ezt a tevékenységet, ötleteinkkel talán közelebb kerül a szívedhez.

1. Olvass idegen nyelven!

Nincs is jobb annál, mint kedvenc művedet egy általad ismert idegen nyelven újból elolvasni! Hasznos lehet ez a módszer, ha még nem hiánytalan a tudásod az adott nyelvből, hiszen az alaptörténet ismeretével sokkal egyszerűbben tudod követni az eseményeket, ha nem az anyanyelveden olvasol. Szeretnéd a kiejtésedet is fejleszteni? Keresd meg az általad választott mű hangoskönyv verzióját, és fülelj, miközben olvasol – két legyet üthetsz egy csapásra! Harry Potter-fanok előnyben! Kedvenc sorozatunk 20. születésnapjának alkalmából egy rendkívül különleges kiadás büszke birtokosai lehettek. Válasszátok ki kedvenc házatokat – esetemben a Mardekár volt a szerencsés – és rendeljétek meg eredeti nyelven! A könyv első pár oldala a választott házatok történetét taglalja, ráadásképp pedig különleges illusztrációkat is találhattok a kiadásban.

Forrás: ibay.com.mv

2. Vegyél kezedbe egy mesét!

A gyermekeknek szánt irodalom értékesebb, mint gondolná az ember. A felnőttek nagyja sajnos abban a tudatban él, hogy ezek a típusú olvasmányok egy bizonyos kor után már semmilyen célt nem szolgálnak. Hatalmas tévedés! Pont ezeket a történeteket érdemes újra magunkhoz venni a könyvespolcról, hiszen ismételt elolvasásukkal teljesen más értelmet nyerhetnek, mint korábban. „Te pillanatnyilag nem vagy számomra más, mint egy ugyanolyan kisfiú, mint a többi száz- meg százezer. És szükségem sincs rád. Ahogyan neked sincs énrám. Számodra én is csak ugyanolyan róka vagyok, mint a többi száz- meg százezer. De ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra…” Ismerősen hangzó idézet? Az előbbi részlet Antoine de Saint-Exupéry alkotásából, A kis hercegből való, amiről általános iskolában a legtöbb kisgyermek minden bizonnyal tanult. Ha viszont idősebb korban újraolvassuk, rá kell jönnünk, ez valójában nem gyerekeknek szól. Persze van, amit ők is megérthetnek belőle, ám a bájos stílusban megírt mese mögött tulajdonképpen a felnőttek különös, sokszor teljesen érthetetlen világa kerül bemutatásra. Ajánlatos ezzel az alkotással újra foglalkozni, mert rádöbbenthet minket arra, mik is az igazán fontos dolgok az életben. Néhány olvasmány az ember életében olyan, mint egy falat kenyér az éhező számára. Úgy gondolom, sokaknak A kis herceg is hasonló olvasmányélményt jelenthet.

Forrás: libri.hu

3. Olvasd el kedvenc filmed könyvalapját!

Eltűnődtél már azon, hogy kedvenc moziműsorodat mi ihlette? Hiszen ezer és ezer olyan filmről tudunk, amit könyv alapján forgattak. Azért érdemes egy-egy ilyen olvasmányt kézbe venni, mert sokszor az írott verzióban részletesebben, vagy akár teljesen máshogy szerepelnek kedvenc filmjeleneteink. Ezen pontunk kapcsán szeretnénk ajánlani Az éhezők viadala trilógiáját. A könyvek és a filmek együttes ismeretében határozott véleményem, hogy olvasva sokkal nagyobb élményt nyújt a cselekmény, mint a mozivásznon viszontlátva. Természetesen ez egyéni vélemény, hiszen sok embert inkább a filmezés köt le, mint az olvasás. Hadd tegyünk le még egy utolsó érvet az olvasás mellett az előbb említett alkotás kapcsán: Az éhezők viadala könyvváltozatában megannyi esemény máshogy van leírva, mint a filmben. Már csak ezen különbségek miatt is érdemes kezünkbe venni a kötetet!

Forrás: moly.hu

4. Olvasd el kedvenc hírességed könyvét!

Van olyan híresség, akiért igazán oda vagy? Egy énekes, aki iránt rajongsz? Esetleg egy színesz, akinek minden filmét láttad már? Amennyiben írt könyvet, olvasd el! Ha magadhoz veszed alkotását, alkalmad adódik sokkal jobban megismerni a kedvencedet. Ajánlónk kapcsán Demi Lovato könyvét szeretném példaként felhozni, ami személyes kedvencem. Annak idején én is azért vettem magamhoz ezt az olvasmányt, mert Demi Lovato rajongójaként nagyon kíváncsi lettem az írására, ezt a döntésemet pedig azóta sem bántam meg. Az ominózus könyvből rengeteg erőt meríthet az ember: konkrétan minden nap egyet! A Légy erős címet viselő kötet ugyanis az év 365 napjára tartogat egy-egy jó tanácsot, idézetet, valamint az énekesnő saját magyarázatát is tartalmazza. A könyvbéli napok egy-egy idézettel kezdődnek, amik igazán sokszínűek: egy-egy sláger részlete, híres gondolkodók gondolata jelenik meg, ám Bibliából vett részletekkel is találkozhatunk néhány oldalon. A napok végén pedig tanáccsal lát el Demi – az olvasót megszólítva –, ami az idézetekhez, gondolatokhoz kapcsolódik.

Forrás: moly.hu

+1 Olvass blogot!

Mai digitalizált világunk elengedhetetlen részét képezik a blogok, ha olvasásról van szó. Az interneten kutakodva mindenféle témában találhatsz magadnak kedvedre való oldalt. Az egyik újságírónk által rendszeresen megtekintett internetes magazint szeretnénk most bemutatni nektek, amit ide kattintva érhettek el. Az oldal a Lendület Magazin nevet viseli; célja, hogy kezdő tehetségeket ismertessen meg az interneten böngészőkkel ajánlók és interjúk formájában. Szeretnél magával az olvasással kapcsolatban olvasni? A magazin oldalán található egy nagyon érdekes cikk a kötelező művekről, amit azért is érdemes elolvasni, hogy ez a fajta irodalom kicsit közelebb kerülhessen a szívedhez.

Él egy általános gondolat a kötelező irodalmakkal kapcsolatban az emberek többségének a fejében, miszerint ezek csak unalmas, régi könyvek. Holott az igazság az, hogy ezek olyan értékes és páratlan alkotások, melyeket elnyom a velük kapcsolatban emlegetett „kötelező” szócska. Próbáld meg egy órára elfelejteni az eddigi – talán elhamarkodott – véleményedet róluk, és vegyél egyet kézbe – garantálom, hogy nem fogod megbánni!

Ha pedig igazán magával ragadott a könyvolvasás a cikk hatására, ne habozz: vegyél részt egy rendkívül népszerű kihívásban! 52 hét alatt 52 könyv elolvasása a cél. Készíts listát, és olvass minden héten valami mást! Sok sikert!

 

Kiemelt kép: pixabay.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]