Élménybeszámoló az adventi lelkigyakorlatról

A II. János Pál Katolikus Szakkollégiumában 2019. december 6–8.  között rendezték meg az idei adventi lelkigyakorlatot. ,,A Menny és a Föld párbeszéde az imádság”, avagy élménybeszámoló egy szakkollégista tollából.

Az adventi lelkigyakorlataink általában úgy zajlanak, hogy egy részét a kollégiumban, a többi részét pedig egy másik városban töltjük. Idén Zircre mentünk, ahol megnézhettük az apátságot és kicsit a várost is. Az idei lelkigyakorlatunk azért is volt más, mert év végén több szakkollégista is elmegy tőlünk. Többek között rájuk is gondoltunk, és értük is imádkoztunk.

De vajon tudjuk-e mi az az imádság? Tudunk-e úgy imádkozni, hogy nem kérünk, hanem hálát adunk vagy dicsőítünk? Talán az utóbbira kerül a legkevesebbszer sor…

A pénteki napot egy kis csapatépítő vetélkedővel ,,XMAS Factor”-ral kezdtük a Bárka-pincében, Máté atya ráhangolódó gondolataival. A beszélgetésekkel és a teázásokkal hamar eltelt az idő, majd lecsendesülésként esti imával fejeztük be a napot. A lelkigyakorlatok során silenciumot hirdet Gaspari Gábor igazgató, hogy ténylegesen át tudjuk élni az ünnepek lényegét, illetve a lelki csendünket, és valóban menedék lehessen a szakkoli kápolnánk.

Fotó: Mihajliv Renáta

Szombaton busszal Zircre utaztunk. A hangulattal itt sosem volt gond: jutott idő a boldog pillanatokra és az elcsendesedésre is. A lelkigyakorlatos elmélkedést a zirci apátság egyik termében az igazgató tartotta; elmondta az imádsággal kapcsolatos gondolatait. Ferenc pápa katekizmusát alapul véve a „minden élethelyzet imáját”, a Mi Atyánkat gondoltuk újra együtt. Szerinte nemcsak kérni kell, hanem hálát adni és dicsőíteni is, hiszen Isten adja nekünk az apai és az anyai szeretetet, vagyis a tökéletes szeretetet. Szó volt az odaadás fontosságáról is. Jobb adni, mint kapni, és még jobb saját magunkat adni nemcsak másoknak, hanem legfőképp Istennek.

Az igazgató beszéde után maradtunk még egy kicsit a Goblein-teremben, majd a közös imádságunk után megérkezett Bérczi L. Bernát zirci apát is, aki előadást tartott az apátságról és a szerzetesi életről, annak feladatairól.

Egy jó ebédet követően visszasétáltunk az apátsági műemlék könyvtárba, ahol körbevezetés során ismerkedhettünk meg annak tartalmával. A bazilikában egy kedves ciszterci testvértől rendhagyó, élményközpontú előadás közben betekintést nyerhettünk a zirci ciszterci bazilika rejtelmeibe is.

A nap vége felé már szabadidő program volt, többen elmentünk a PEPE Cukrászdába, ahol életem legfinomabb finomságait kóstolhattam meg. A napot egy Szentmisével zártuk a bazilikában, majd utaztunk hazafelé. A lelkigyakorlatot vasárnap egy Esti8-as szentmise keretében foglaltuk össze.

Mihajliv Renáta galériája

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]