Közel 100 fiatal vett részt az önkéntes és szociális börzén

A rendezvény a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága, a H+ Média és Kulturális Egyesület, valamint a Vas Megyei Civil Információs Centrum szervezésében, és a Miniszterelnökség támogatásával valósult meg.

Közel 100 fiatal vett részt azon az önkéntes és szociális börzén, amit november 11-én az ELTE Savaria Egyetemi Központ C-aulájában tartottak. A szervezőknek az volt a programmal a legfőbb célja, hogy a november 12-i Szociális Munka Napjához kapcsolódóan felhívják a társadalom figyelmét a szociális területen tevékenykedő szervezetekre és munkájuk fontosságára.

„Hivatás és önkéntesség a civil szférában” címmel kerekasztal beszélgetés vette kezdetét 10 órától, melynek résztvevői Vass Péter szociális munkás, Bangó Mária Mira, a MOA Alapítvány elnöke és dr. Pallósiné Toldi Márta, a Zonta Club Szombathely elnöke voltak.

Fotó: Hornyák Emőke/Hírlevél Plusz

Márta a – a jelenleg 15 fővel működő – egyesületet bemutatva elmondta, hogy a Zonta Club 1991 óta működik Szombathelyen, és ez az első olyan civil szervezet, ami nemzetközi hálózat keretében jött létre, azaz a saját környezetük mellett a globális folyamatokra, a nemek közötti egyenlőségre, a női jogokra és a nők elleni erőszakra is igyekeznek tekintettel lenni. Diák és felnőtt önkénteseket egyaránt keresnek.

Mira igyekezett felhívni a fiatalok figyelmét arra, hogy nincs garancia arra, hogy a holnapot is ugyanolyan körülmények között tölthetik – ezzel a gondolattal próbálta érzékenyítni őket a szociális munkára. Céljaik között táncművészetiek, egészségfejlesztő- és megőrzők, valamint karitatívak is vannak. Náluk a diákok a kétkezi munkától a fizikaiig nagyon sok mindent végezhetnek, de talán a legnagyobb előny számukra a számítógépek alapos ismerete, így az ezekkel kapcsolatos feladatokat könnyűszerrel el tudják látni.

„Az emberi életkornak két csomópontja van, amikor sokat segít az önkéntes munka: a fiatalok számára saját képességeik kipróbálására nyújt segítséget, míg az idősödő nemzedék szellemileg és fizikailag aktív maradhat ezáltal” – magyarázta Márta. Kiemelte: fontosak a referenciaszemélyek, azaz a pedagógusok, akiknek szerinte beszélni kell az empátiáról és a segítés öröméről.

Az érdeklődők a nap folyamán kipróbálhatták, milyen lehet a kerekesszékesek élete, illetve azt is, hogy milyen lenne valakit újraéleszteni. Péter egyébként maga is megtapasztalhatta, hogy Szombathely valóban a segítés városa. Elmesélte, hogy pár évvel ezelőtt neki is segítenie kellett egy emberen, de minden kollégája szabályosan és jól végezte az újraélesztési procedúrát, ezért azt tanácsolta a megjelenteknek, hogy ne féljenek odamenni azokhoz, akik nyilvános helyen rosszul lesznek.

Fotó: Hornyák Emőke/Hírlevél Plusz

A rendezvény részeként civil és egyéb szervezetek interaktív kitelepülésével érzékenyítették a diákokat az önkéntességre, a segítésre, a szociális területen tevékenykedőkre és a benne érintettekre. A középiskolás diákok, az egyetemisták és az érdeklődők számára önkéntes és iskolai közösségi szolgálatos lehetőségeket mutattak be, ezzel segítve a kapcsolatteremtést a szervezetek és a leendő önkéntesek között.

A programot a Napsugár Közhasznú Egyesület kulturális műsora színesítette, melyben elhangzott Oscar Wild meséjének részlete és Dzsida Jenő egyik verse is elhangzott – ez utóbbi a családi háttér fontosságára hívta fel hallgatóság a figyelmét.

A rendezvényen résztvevők számára lehetőség nyílt Vass Péter Bexter Hajléktalan portrék című kiállításának megtekintésére is, ami az utcára került emberek boldogabb arcát volt hivatott megmutatni. A kiállított fotók elkészítése összesen hét évet vett igénybe.

 

Kiemelt fotó: Csóka Dóra/Hírlevél Plusz

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]