Olvasásnépszerűsítés másként – Beszélgetés a 21. századi lehetőségekről

November 26-án olvasásnépszerűsítő programra invitál a Berzsenyi Dániel Könyvtár: a téma kapcsán Kocsis Marcell pedagógussal és Vincze Bencével, az f21 online újság egyik alapító tagjával beszélget Waldinger Dóra könyvtáros, blogger.

Olvasni jó. Olvasni menő. Szárnyakat ad a képzeletednek, kikapcsol és feltölt. Ahogy Vekerdy Tamás mondta: „Az olvasás – ha élvezetet okoz – segít élni. Átélni és túlélni is”, és akkor további számos előnyéről még nem is ejtettünk szót. Pedig akad az is bőven – ebben egyetért a magyartanár, az újságíró és a könyvtáros is. Ma azonban a fiatalokat megszólítani nem egyszerű, és már az olvasásnépszerűsítés sem olyan, mint régen. Új idők járnak, ezért új utakra van szükség ehhez: egyebek mellett könyves témájú videókra, blogokra, podcastokra vagy akár az Instagramra.

Ezekről a korszerű olvasásösztönző csatornákról és a bennük rejlő lehetőségekről beszélget 2019. november 26-án 17:00-tól a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti előadótermében Waldinger Dóra könyvtáros, blogger Kocsis Marcell pedagógussal és Vincze Bencével, az f21 online újság egyik alapító tagjával, főszerkesztőjével. Mindenekelőtt megemlítésre kerül az influencerek világa, amin belül a bloggerként tevékenykedő Dóra saját tapasztalait is megosztja a hallgatósággal, ezt követően pedig a videókban, a podcastokban és az Instagramban rejlő olvasásnépszerűsítő lehetőségekre is felhívja a figyelmet.

Az eszmecsere során bepillantást nyerhetünk a fiatal generáció megváltozott kultúrafogyasztási, azon belül is elsődlegesen az olvasási szokásaiba is, melyeket a beszélgetőpartnerek személyes és saját tanítási tapasztalataikkal támasztanak majd alá. „Ezek a mai fiatalok már olvasni se akarnak. A kultúra sem érdekli őket” – többek között ezekről és az ezekhez hasonló előítéletekről is lerántják a leplet és cáfolják azokat. Az ifjú magyartanár górcső alá veszi a megváltozott irodalomnépszerűsítő, irodalom oktatási eszközöket és módszereket is, különös tekintettel arra, hogy mit tehet ma egy 21. századi magyartanár a tanterem falai között és arra, hogy mit olvassanak ma a diákok. Apropó 21. század: porondra kerül a kultúrafogyasztás időbelisége is, kitérve arra, hogy még soha nem volt olyan szinten hozzáférhető a magas műveltség, mint napjainkban.

Egy ilyen beszélgetés alkalmával nem lehet elmenni szó nélkül a kortárs irodalmi estek, rendezvények és programok „hasznossága” mellett sem. Megtudhatjuk, hogy Szabados Ági könyvklubja, a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, vagy akár a POKET zsebkönyvek bemutatói milyen aktivitást produkálnak és azt is, hogy milyen szemlélet bújik meg zsebkönyv-automaták mögött, kitérve helyi kezdeményezésekre: a Savaria Irodalmi Műhelyre, a Savaria Slam Poetryre és a Nyolc Ág Művésztáborra.

A beszélgetés a „Nincs karácsony könyv nélkül!” mottót viselő II. Könyvtári könyvvásár és civil workshop keretein belül, annak ünnepélyes megnyitóját követően valósul meg.

Időpont: 2019. november 26. 17:00–18:00

Helyszín: Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti előadóterme (Szombathely, Dr. Antall József tér 1.)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]