Zsúfolt nyáron vannak túl az ELTE PPK szombathelyi oktatói

Alig ért véget a 2018/19-es tanév, de már csak pár nap és a gólyahéttel hivatalosan is egy új szemeszter fog kezdődni. Az ELTE PPK Sporttudományi Intézet – Szombathely oktatói nem tétlenkedtek a hosszúnak nem mondható nyári szünet alatt. Júliusban a tudományé, augusztusban pedig a sporté volt a főszerep.

Július elején, pontosabban 2019. július 36. között az ELTE PPK Sporttudományi Intézet – Szombathely nyolc személyes előadói brigáddal képviselte magát a European Congress of Sport Science Prágában megrendezett konferenciáján. Név szerint: Heszteráné Dr. Ekler Judit, habilitált egyetemi docens, Intézetigazgató, Bíróné Dr. Ilics Katalin, egyetemi adjunktus, Dr. Nagyváradi Katalin, egyetemi adjunktus, Tóth Enikő egyetemi tanársegéd, Dr. Koltai Miklós, egyetemi docens, Laki Ádám doktorandusz, Dr. Polgár Tibor, egyetemi docens, Tóth Dávid doktorandusz. A konferencián az ELTE PPK és az EFOP 3.6.1-es pályázatban résztvevő SZoESE elnöke, Hurtik Péter is részt vett.

A Prágában eltöltött négy nap során a konferencia mellett jutott idő a városnézésre is – Fotó: Hurtik Péter

A nemzetközi találkozóra 71 országból mintegy 2900 sporttudós érkezett. A konferencia kísérő programjaként megrendezett kiállításon 54 kiállító mutatta be a teljesítmény mérésére használt legújabb eszközöket.
A szombathelyi kollégák az alábbi témakörökben prezentálták kutatási eredményeiket:

„Edzésmódszerek és tesztek”: Bíróné Dr. Ilics Katalin és Laki Ádám

„Sportstatisztikák és elemzések”: Tóth Dávid

„Sportpszichológia”: Tóth Enikő

„Sportfilozófiai és etikai kérdések”: H. Dr. Ekler Judit

„Egészség és fittség” szekcióban: Dr. Koltai Miklós, Dr. Polgár Tibor, Dr. Nagyváradi Katalin

A szombathelyi kollégák szabadidejükben megtekintették a történelmi nevezetességeket, valamint sportolásra is jutott idő kajakozás formájában. Az utazás az ELTE PPK és az EFOP 3.6.1-es pályázat segítségével valósult meg.

A nap végén mindig maradt idő az élmények megbeszélésére – Fotó: Hurtik Péter

Nem lennének a SPORTtudományi Intézet, ha nem szerepelt volna a nyári programban egy sportos megmérettetés. Augusztus 2-a és 3-a között került megrendezésre a VII. Szombathelyi Sárkányhajó Fesztivál, amit a Csónakázótó vízfelületén bonyolítottak le. Az első napon a gyakorlásé volt a főszerep, ahol a csapat  már rutinosnak mondható tagjait okították az evezés fortélyaira. Szintén a pénteki nap alkalmas arra, hogy a megfelelő ülési rendet kialakítsák, mert nem mindegy a hajók súlyelosztása sem előlhátul, sem oldalt. Minél stabilabb a hajó, annál könnyebb mozgatni azt. A harmadik címvédésre készülő, egyetemi oktatókból és hallgatókból álló csapat  akik a SPORTSOKK névre hallgattak  megszenvedte az idei versenyt. Először Tóth Dávid nem tudott részt venni az edzésen munkahelyi elfoglaltságok miatt, majd szombaton a csapat másik fiatal titánja nem tudott megjelenni a versenyen.

A nehézségek ellenére a hangulat bizakodó volt, és a rangsoroló időfutamban egy nyugodt 1:11-es idővel az összetett 9. helyet szerezte meg a dr. Polgár Tibor által vezetett csapat, ami I. dimenzióba  az amatőrök csoportjába  helyezte őket. Az elődöntő előtt érkezett meg Bíróné dr. Ilics Ilona és férje, Bíró Balázs, akik idén “csak” szurkolással tervezték segíteni a csapatot, ám Balázs kapott az alkalmon, így vele kiegészülve teljes kerettel csaptak bele a habokba. A friss erő rögtön egy  négymásodperces javulást eredményezett, így a legjobb idővel jutott a döntőbe a SPORTSOKK, ahol egy végletekig kiélezett csatában védték meg a címüket.

A döntőben a SPORTSOKK csapata 0,1 másodperccel voltak gyorsabbak ellenfeleiknél! – Fotó: Bíróné Dr. Ilics Katalin

A csapat tagjai: Koltai Miklós, Bíró Balázs, Tánczos Balázs, Kéri Péter, Tóth Dávid, Németh Szabolcs, Horváth Ádám, Doma Attila, Hurtik Péter János, Barzca Bence, Tóth Enikő, Sulyok Virág, Gombás Mónika, Duby Helga, Dezse Krisztina, Buti Niki, Gulkai Zsófia, Gergácz Éva, Nagyváradi Katalin.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]