„Inkább ünnep, mint verseny” – SEK Poetry

Újra megrendezték a tavaly útjára indult SEK Poetry szavalóversenyt. A versenyzők egy szabadon választott vers, valamint egy monológ elmondásával mérték össze tudásukat a zsűri előtt, melynek elnöke Szabó Tibor színművész volt.

Idén már második alkalommal, április 24-én rendezték meg a SEK Poetry szavalóversenyt az ELTE Savaria Egyetemi Központban. A versenyzőket két kategóriába sorolták. Általános iskolások, valamint középiskolások és egyetemisták mérték össze tehetségüket a négytagú zsűri előtt. A zsűrielnök a Weöres Sándor Színház Jászai Mari-díjas színművésze, Szabó Tibor volt. A szavalók tehetségét rajta kívül dr. Czetter Ibolya és dr. Fűzfa Balázs, a szombathelyi egyetem két oktatója, valamint Szauer Ágoston költő, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium magyar szakos tanára értékelte.

A zsűri balról jobbra: Szauer Ágoston, dr. Fűzfa Balázs, dr. Czetter Ibolya és Szabó Tibor − Fotó: Mihajliv Renáta

A közönség nem csupán hallgatóságként vehetett részt, hanem nézelődhetett is az esemény előtt, illetve a szünetben is, hiszen a terem hátsó részében minikiállítást rendeztek: különböző drámákból ragadtak ki monológokat, részleteket, és ezekhez párosítottak tárgyakat. A szavalóverseny főszervezője a negyedéves, versmondóverseny-rendezésben jártas Gelsei Zsófia volt; munkáját az elsőéves Gaál Flóra és Lang Márk segítette. Flóra nyitotta meg és narrálta az eseményt, majd felkérte Szabó Tibort, mondjon pár bíztató szót az indulóknak. Ő úgy fogalmazott, hogy ez az alkalom inkább ünnep, mint verseny, majd mindenkinek sok sikert kívánt.

Nagy meglepetésünkre azonban még nem kezdődött el a versmondás, ugyanis Csendes Máté, az Egyetem egyik hallgatója énekelte el gitárkísérettel A Pál utcai fiúk musical egyik meghatározó dalát, ami a Mi vagyunk a Grund! címet viseli. A műsorba bevont nyolc versenyzőt is, akik egy-egy felszólalással segítettek be a nagyobb összhatás kedvéért.

A verseny előtti feszültséget Csendes Máté hallgató oldotta − Fotó: Mihajliv Renáta

Ezután ténylegesen elkezdődött a versmondás, ahol először az egyetemisták és a középiskolások mondták el szabadon választott költeményeiket. Többek között Radnóti Miklós, Kosztolányi Dezső és Edgar Allan Poe sorai hangoztak el. Felkészült, igényes szavalatokat hallhattunk. Majd az általános iskolások következtek, akiknél Nógrádi Gábor, Tóth Krisztina, valamint Nagy Gáspár és Ady Endre volt népszerű. Végül a szabadon választott monológok következtek. Ebben a kategóriában egyértelműen Molière Tartuffe darabja, illetve Molnár Ferenc Az ördög című drámája bizonyult a legnépszerűbbnek. Ezen kívül hallgathattunk A Gyűrűk Ura-monológot, illetve Shakespeare és Örkény István egy-egy darabjának részletébe is belehallgathattunk.

Negyedóra szünet után megszülettek az eredmények. Először is Szabó Tibor mondta el zárógondolatait. Mindenkinek gratulált, hisz nagyon szoros volt a mezőny, továbbá jó tanácsokat osztott meg az indulókkal, illetve nagyon mély gondolatokat fogalmazott meg: „Olyan gyorsan haladunk, hogy a lelkünk lemarad a testünktől. Aki szán időt arra, hogy verset olvas, a lemaradásból a lelke valamit behoz.

Horváth Anikó hallgató harmadik helyezést ért el − Fotó: Mihajliv Renáta

A színművész elgondolkodtató szavai után kiosztották minden résztvevőnek az emléklapokat, majd kihirdették az eredményeket. Az általános iskolások közül harmadik lett Polyák Ákos, a második helyezett Balogh Kristóf, az első helyet pedig Deme Viktória zsebelhette be. A másik kategóriában Horváth Anikóé lett a harmadik hely, Mudry András foglalhatta el a képzeletbeli dobogó második fokát, a legjobbnak járó elismerést pedig Fási Barnabás kapta. A díjazottak mind szép és hasznos ajándékokkal térhettek haza.

Minden szereplőnek gratulálunk és további sok sikert kívánunk! Jövőre pedig találkozunk ugyanitt, hiszen a szervezők szeretnék meghonosítani a SEK Poetryt itt, az ELTE Savaria Egyetemi Központban.

Mihajliv Renáta galériája                 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]