Túra a Földrajz Éjszakáján – Kelta fahoroszkóp mentén a Krisztina-kilátóig

Idén túrával csatlakozik az ELTE SEK BDPK Földrajz Tanszék 2019. április 5-én az esti órákban egy, az országhatárokon és kultúrákon átívelő európai programsorozathoz, a Földrajz Éjszakájához.

A Francia Nemzeti Földrajzi Tanács (Comité National Français de Géographie, CFNG) 2017-ben rendezte meg az első alkalommal a Földrajz Éjszakáját (La Nuit de la Géographie) Párizsban, valamint egy tucatnyi más francia városban. A sikeres akción felbuzdulva egy évvel később már európai léptékűvé tették a programsorozatot, melyet az európai földrajzi társaságokat összefogó ernyőszervezet, az EUGEO hirdet meg és fog át. Szellemisége szerint ezek megvalósulása decentralizált módon történik, azaz az egyes intézmények, szervezetek, egyesületek maguk találhatják ki, hogy milyen módon csatlakoznak a kezdeményezéshez. A legfőbb cél, hogy az esemény felhívja a figyelmet a nem földrajzos társadalom tagjai számára a geográfia fontosságára.

7539a1b30386b8951ffea14c91e802dc_L

Az európai rendezvény magyarországi szerveződésű eseményeit a Magyar Földrajzi Társaság koordinálja. Tavaly tizennégy hazai helyszínen szerveződtek események, többek között a szombathelyi egyetemi Földrajz Tanszéken. Ekkor egyebek mellett kitárult a planetárium ajtaja az érdeklődők előtt, így a csillagos égboltot ismerhették meg jobban. Idén a tanszék oktatói és hallgatói úgy döntöttek, hogy április 5-én késő délután, kora este kiszakadnak a felgyorsult, gépiesített világból, és visszatérnek a természetbe egy mindenki előtt nyitott túra során. A természetbe, ami a földrajztudomány három fő ága közül az egyik, a természetföldrajz alapját adja.

A túra helyszínéül az alig kétszázharminc fős, Szombathely határában található aprófalu, Dozmat egyik fő nevezetessége, a dozmati Csodaszarvas tanösvény szolgál majd. Az útvonal során útba esik a 2015-ben átadott Krisztina-kilátó is, ami már az alakjával arra csábítja a látogatókat, hogy megmásszák. Érdemes felmerészkedni a tetejére, innen ugyanis csodálatos panorámában lehet részünk, sőt, egészen a Kőszegi-hegységig elláthatunk innen.

Az érdekes alakjáról híres Krisztina-kilátó nagyon kedvelt a turisták körében

Ugyanakkor már maga a felfele vezető út is izgalmakat rejt, ugyanis a kelta fahoroszkóppal ismerkedhetünk meg közben. A születési dátumunk segítségével könnyen meglelhetjük a ránk vonatkozó jellemzést. Ezeket a druidák (kelta papok) készítették az időszámításunk előtti évszázadok során, amikor egész Európát a Duna partvidékéig lakták az egymással rivalizáló törzsi közösségeik. A tanösvény mentén információs táblák segítik, hogy megismerkedhessünk többek között a Csodaszarvas natúr- és kultúr tanösvénnyel, a dozmati erdők fáival, madaraival és emlős állataival. A túra nehézségi szintje könnyű, a szintemelkedés mindössze kilencvenkét méter, így fiatalabbak és idősebbek által egyaránt teljesíthető. A hat kilométer hosszú tanösvényt két és fél óra alatt járhatjuk végig úgy, hogy közben pihenőket is iktatunk be a horoszkópok, az információs táblák és a kilátó megtekintése során.

Túra közben rácsodálkozhatunk a természet apró szépségeire

Ha szeretnél kiszakadni a hétköznapok taposómalmából,
akkor csatlakozz az ingyenes túrához te is!

Indulás: Szombathely, Ady tér 20-as vagy 21-es megálló – 16:35 (gyülekezés 16:15-től)
Visszaérkezés: Szombathely, Ady tér – 19:45
A túra kiindulópontja a dozmati autóbuszforduló, ahol pontban öt órakor találkozunk, így a közel lakóknak, vagy autóval érkezőknek lehetőségük van itt csatlakozni a csoporthoz.

A túra során időjárásnak megfelelő öltözet és kényelmes cipő ajánlott, melyen a részvétel ingyenes, egyedüli költséget csak a buszjegy jelent. Ha szeretnél ott lenni, jelezd a Facebook eseménynél, hogy ott leszel! Ha felmerül benned bármi kérdés, akkor az eseménynél a „beszélgetés” részben felteheted.

 

A képeket a cikk szerzője készítette.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]