Mérföldkő: megrendezték az I. Szombathelyi gépész szakestet

Mérföldkőhöz érkezett az ELTE Informatikai Karának szombathelyi gépészmérnöki képzése: végzett az első évfolyam. A frissen végzett gépészmérnökök tiszteletére hagyományteremtő céllal szakestet szervezett a Savaria Műszaki Intézet és a helyi Hallgatói Önkormányzat.

Az ünnepélyes szakestre a feldíszített egyetemi menzán került sor, amelyen Dr. Kozsik Tamás, az ELTE Informatikai Karának tudományos és innovációs ügyek dékánhelyettese, Dr. habil. Andó Mátyás, a Savaria Műszaki Intézet igazgatója és Dr. Balázsy Péter megyei jegyző mellett jelen voltak az egyetem duális partnercégeinek vezetői és képviselői, az intézet oktatói, valamint Bárdosi Bence ELTE IK HÖK elnök és Szabó Christopher EHÖK szombathelyi ügyekért felelős alelnök is.

A rendezvényt Menyik Balázs, az ELTE IK HÖK szombathelyi ügyekért felelős alelnöke nyitotta meg, aki a szervezői feladatokban oroszlánszerepet vállalt. Köszöntőjében megemlékezett arról, hogy már a középkori nagy egyetemek diákhagyományaiban is jelentős szerepet foglaltak el a hallgatói önszerveződések. A nagy európai egyetemek krónikáiban már a XII. századtól megtalálhatjuk a bálokat, mulatságokat, amiket a diákok szerveztek maguknak.” – hangsúlyozta. Kiemelte, hogy a reformkori diákhagyományok leglátványosabb és legtöbb embert megmozgató rendezvénye a szakestély volt, ahol szakmai jellegű dolgokat beszéltek meg nótázással és tréfálkozással egybekötve, ám mára már előtérbe került a vidámság, a jókedv, a nótázás, valamint az egymás vagy a tanárok kifigurázása.

A szakestek mély történelmi időkbe nyúló hagyományainak felidézése után Dr. Fekete Gusztáv egyetemi docens, az ünnepélyes szakest levezetője ismertette az est programját, majd tréfásan megjegyezte, hogy „Remélem az Aranyrugó díjra én legalább jelölt vagyok!” – ekkor talán még csak sejthette, hogy ő bizony nagyon esélyes ennek a díjnak az elnyerésére. A hallgatók azonban ekkor már pontosan tudták, hogy a rengeteg pótvizsgának köszönhetően más nem is érdemelhetné meg jobban ezt a díjat, így hatalmas nevetés tört ki a teremben, mely csak akkor csitult el, amikor Dr. Kozsik Tamás, az ELTE Informatikai Karának tudományos és innovációs ügyek dékánhelyettese belefogott köszöntő beszédébe. „Nagyon örülök, hogy a gépészmérnök képzés idáig eljutott ebben a városban, és azt gondolom, hogy ez a régiónak hatalmas lehetőséget jelent. Igazán büszkék lehetünk a végzős gépészekre!” – méltatta a képzést és a végzős hallgatókat. Ugyanakkor nem mehetett el szó nélkül amellett a tény mellett, hogy ő maga informatikus, így gondolta, nem biztos, hogy a gépész tréfákat érteni fogja, de remélte, hogy a társaságra jellemző vidámság rá is át fog ragadni.

Dr. habil. Andó Mátyás, a Savaria Műszaki Intézet intézetigazgatója köszönti a végzős hallgatókat − Fotó: Mihajliv Renáta

A végzős hallgatókat Dr. habil. Andó Mátyás intézetigazgató köszöntötte a Savaria Műszaki Intézet nevében. Vetített képes előadás formájában idézte fel a szombathelyi gépészmérnöki képzés történetét egészen a 2015 márciusi akkreditációjától fogva, így a végzős hallgatók újra átélhették az elmúlt 3,5 év eseményeit. Az intézetigazgató a végzősökhöz szólva kiemelte, hogy „nagyon jó képzést és szakmát” választottak, útravalóul pedig azt tanácsolta nekik, hogy kellő alázattal helyezkedjenek el a munkaerőpiacon, és mindig fogadják meg mások tanácsait. Mivel a rendezvényen mindegyik évfolyam képviseltette magát, az alsóbb évesekhez is szólt: „még nincs késő beleadni apait-anyait!”. Mert bizony ahhoz, hogy valaki duális képzésben tanulhasson, rengeteg szorgalomra van szükség – ezt Gérnyi Martin, végzős hallgató is hangsúlyozta beszédében: „Feszített a tempó: vagy az egyetemen, vagy gyakorlaton vagyunk, és valamikor tanulni is kell, így nem sok idő nem marad szórakozni. Nem kevés elhivatottság szükséges ehhez!”, ugyanakkor – tette hozzá határozottan – megérte. Életre szóló barátságok szövődtek az egyetem falai között (ahogy ő fogalmazott: a jó pillanatok összehozták őket, a rosszak köteléket alakítottak ki), megismerhettek olyan embereket, akikhez a jövőben mind emberileg, mind szakmailag fordulhatnak, emellett szakmailag is célt értek, hiszen megszerezték a tudást, amire vágytak, végül pedig a gyakorlatokon a valóságos mérnöki mindennapokba tekinthettek be, és megtapasztalhatták mit jelent mérnöknek lenni. Mindezek miatt Martin úgy véli, hogy országos szinten is az egyik legminőségibb, ha nem a legminőségibb képzésben részesültek, ezért végzős hallgatói társai nevében – akik hagyományteremtő céllal kitűzőt kaptak tanulmányaik sikeres befejezésének elismeréséül – megígérte, hogy viszik tovább az egyetem, a képzés és tanáraik jó hírét.

Még a végzős hallgató beszéde előtt Nyul Gábor, a TDK Hungary Components Kft. műszaki szakképzési vezetője is köszöntötte az ünnepelteket az összes duális partnercég nevében. „Ez egy olyan esemény, amit ha jól csinálnak, akkor arról sokat lehet mesélni majd az unokáknak!” – biztatta többek között ő is a gépész hallgatókat arra, hogy a szakestből váljon hagyomány, hiszen bennük megvan a lehetőség arra, hogy tradíciókat teremthessenek. Ő sem hagyta útravaló nélkül a jelenlévő alsóbb éveseket: elmondta, hogy az út már ki van taposva a felsőbb évesek által, de kérte, hogy ezt majd néha szélesítsék meg, és tegyenek útjelző karókat, jelezve, hogy ők is itt jártak, hisz ők is a szombathelyi gépészmérnöki képzés részesei voltak.

Az est egyik fénypontja a Hallgatói Kiválósági Oklevelek átadása volt. Oklevélben részesült Darabont Dániel, aki a Stipendium Hungaricum program keretében rengeteget segített azoknak a külföldi hallgatóknak, akik a 2018-ban indult angol nyelvű gépészmérnöki képzésben vesznek részt. A Techtogether versenyen a Szombathelyi Gépész csapat harmadik helyezést ért el, valamint négy különdíjat hoztak haza, így ennek tagjai (Dús Dávid, Gérnyi Martin, Kecskés Bálint, Komondi Márk, Koszár Zsolt, Menyik Balázs, Novák Bence, Horváth Tamás, Sebestyén László Ádám, Szabó Dániel, Szunyi Attila, Tóth Balázs) is megérdemelten vehették át oklevelüket. A csapat felkészítő tanára Dr. Bak Árpád egyetemi docens volt. A tavaly ősszel megrendezett első szombathelyi műszaki Tudományos Diákköri Konferencián nyolc hallgató szerzett jogosultságot az országos fordulóra, így ők is oklevélben részesültek, név szerint: Benedek Balázs, Birosz Márton Tamás, Bojtor Attila, Cseh Anikó, Koszár Zsolt, Pintér Dániel, Rozs Richárd, Tóth Balázs.

Az oklevelek átadását követően Menyik Balázs búcsúzott el a szombathelyi gépész hallgatók nevében Prof. Dr. Horváth Béla nyugalmazott egyetemi tanártól, aki 2013-ban kezdte meg kollégáival a munkát, ami a szombathelyi gépészmérnöki képzés létrejöttéhez kellett. 2015-től, a képzés elindulásától kezdve intézetigazgató volt, 2017-ig pedig szakfelelősi minőségben tevékenykedett. 2018 szeptemberében az ELTE Emlékérme kitüntetésben részesült addigi eredményes szakmai munkásságáért, ezen belül elsősorban a szombathelyi duális gépészmérnöki képzés szervezésében és elindításában kifejtett tevékenységéért. A kezdetektől fogva egészen a nyugalmazásáig kiváló koordinációs munkát végzett a város, a cégek és az egyetem között. „A hallgatói megkereséseknek igyekezett legjobb tudása szerint eleget tenni. Személyesen is bármikor fordulhattunk hozzá mind tanulmányi, mind egyéni problémáinkkal. Figyelemmel kísérte a hallgatói életet, biztató szavaival inspirált minket. A tanulmányokon felüli hallgatói tevékenységekhez – mint mérnökversenyekhez, hallgatói konferenciákhoz – szakmai és anyagi hátteret is biztosított” – méltatta. A megható szavakat követően Dr. Horváth Béla felidézte, hogy a gépészmérnöki képzés ugyan 2015 őszén indult, de az előkészítő munkák már 2013 őszén megkezdődtek egy három fős szervezőcsapat kereteiben belül, melynek rajta kívül Dr. Bíroszné Móritz Zsuzsanna és Dr. Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese volt a tagja.

Prof. Dr. Horváth Béla nyugalmazott egyetemi tanár − Fotó: Mihajliv Renáta

Fotó: Mihajliv Renáta

Az emelkedett hangulatot a jókedv és a vidámság követte: ekkor került sor a csoportokban megrendezett műszaki kvízre, amelynek első helyezettje Aranydugattyú díjban részesült. A játék fő szervezői a másodéves duális gépészmérnök hallgató Sebestyén László Ádám és Moór Beatrix voltak, angol nyelvre pedig a szintén másodéves Magyar Gergely fordította le, hogy a jelenlévő külföldi hallgatók is részt vehessenek benne. A díjak átadásának ezzel még nem volt vége: Dr. Gönye Zsuzsanna egyetemi docens, a Savaria Matematikai Tanszék vezetője Aranynívópálca, míg Dr. Fekete Gusztáv Aranyrugó díjban részesült; nála volt ugyanis a legtöbb pótvizsgája a végzős évfolyamnak. A díjakat Tóth János Péter, a Savaria Műszaki Intézet intézeti technikusa készítette.

A vacsora előtt felszólalt Dr. Balázsy Péter megyei jegyző is, aki felidézte, hogy „Négy évvel ezelőtt egy fiatal gödöllői gépészmérnök arra a kérdésre, hogy miért szeretne Szombathelyen dolgozni, azt a választ adta, hogy azért, mert a szombathelyi gépészmérnökképzésben 30-40 évet lát.” – az akkori fiatal gépészmérnökből pedig ma már intézetigazgató lett, aki nem más, mint Dr. habil. Andó Mátyás. A jegyző gratulált mindenkinek, hallgatóknak, oktatóknak, vállalatvezetőknek egyaránt, amiért együtt sikerre vitték a szombathelyi gépészmérnök képzés ügyét.

A finom vacsorát és a díjak kiosztását követően a rendezvény a Campus Egyetemi Clubban folytatódott, ahol retro gépész szakest after buli zárta a napot.

Mihajliv Renáta galériája

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]