Megválasztották az új elnököt a Magyar Meteorológiai Társaság szombathelyi csoportjának élére

A Magyar Meteorológiai Társaság szombathelyi csoportjának 11 év után új elnöke lett. Dr. Puskás János főiskolai tanár úgy látta jónak, hogy itt az ideje a stafétabot átadásának, amelyet jelképesen egykori kedves tanítványa, dr. Kúti Zsuzsanna vehetett át. A csoport titkárából lett elnökasszony örömmel fogadta a tagok bizalmát. 

A társaság szombathelyi csoportjának előadással egybekötött tisztújító közgyűlésére 2018. október 9-én került sor az egyetem C épületének nagyelőadójában. A közgyűlés első napirendi pontjaként Kovács László, a Magyar Meteorológiai Társaság társelnöke köszöntötte a megjelent tagokat, Dunkel Zoltán elnök szavait is tolmácsolva. A felolvasott levélben a társaság elnöke összefoglalta a szombathelyi csoport munkáját, amelyet később Puskás János előadással is szemléltetett a megjelent tagok számára. „Tanárként, élve pozícióddal és lehetőségeddel, nagymértékben népszerűsítetted szakmánkat, széles körben tetted ismertté a légkörrel kapcsolatos ismereteket” – így fogalmazta meg Dunkel Zoltán a leköszönő helyi elnök bő évtizedes áldozatos munkáját.

A tanár úr összesen 110 előadóülést szervezett az elmúlt 11 évben, a meteorológia különböző szakterületeit felölelve. A „Tanítványaink a katedrán” nevű kezdeményezésével hatékonyan vonta be a hallgatókat az aktív oktatói- és tudományt népszerűsítő tevékenységbe. A program keretében összesen 41 előadás hangzott el, több mint 30 hallgató által. Szellemi munkáját dicséri, hogy számos tagot toborzott a Meteorológiai Társaságba. A Szőlő és Klíma Konferenciasorozat túl a 10. alkalmon igazi tudományszervezési bravúr. Ebben a nagyon speciálisnak tűnő témában az egész országból Kőszegre vonzotta a témában érdekelteket, nemcsak a meteorológusokat és klimatológusokat. A Magyar Meteorológiai Társaságnak 1987. január 1-je óta tagja. A szombathelyi területi csoport vezetését számos más feladat (intézetvezetés, szakmai konferenciák szervezése, doktori iskolákban való közreműködés) vállalta el.

Kovács Zoltán kiemelte, hogy mindig csodálattal figyelte azt a tevékenységet, amelyet Puskás János Károssy Csabával kifejtett: „Mondtam is neki, hogy a rábízott erőforrásokkal tanárként a lehető legjobban sáfárkodott, hiszen a legnagyobb erőforrást a tanár számára a diákok jelentik, akiknek átadhatja azt a felfogást, hogy az ismereteink bővítése legyen a cél.” Szerinte legtöbbször nem az a meghatározó az ember pályáján, amit az órákon hallott, hanem az, amire saját maga ment el és érdeklődéssel hallgatta végig. Nem tudhatjuk, hogy mikor és hol történik velünk sorsfordító fordulat. Az is a sorsnak köszönhető, hogy a tanár úr a Meteorológiai Társaság szombathelyi csoportjának elnöke lehetett több mint egy évtizedig. Nem tudta még fiatalon, hogy egyszer majd a légkörben zajló jelenségek kutatására adja a fejét, hiszen magyar nyelv- és irodalom, valamint ének-zene szakon kezdte meg tanulmányait. Végül Kovács Zoltán méltatta a szombathelyi aktív társasági életet, ugyanis több tudományos társaság és civil szervezet is teret biztosít arra, hogy az érdeklődők tovább bővíthessék ismereteiket.

IMG_0005-1080x720

Fotó: Kleinhappel Miklós (archív)

Második napirendi pontként megválasztották az új elnököt, dr. Kúti Zsuzsanna, valamint az új titkárt, dr. Gadányi Péter személyében. Az új elnökasszony az egykori Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola biológia-földrajz szakos hallgatója volt. Tanulmányai végén a Budapesti Corvinus Egyetemen PhD fokozatot szerzett. A Magyar Meteorológiai Társaság szombathelyi csoportjának tagja és titkára volt 2008-tól egészen napjainkig. Gadányi Péter a Savaria Földrajzi Tanszék egyetemi docense. Kutatásai főként a vulkanizmussal kapcsolatosak, de vizsgálatai során légköri folyamatokok is megjelennek. Személyesen nem tudott jelen lenni a közgyűlésen, ugyanis éppen Szibériában több hetes tanulmányúton vesz részt.

Végül az új elnökasszony ismertette, hogy mi várható a továbbiakban. A következő alkalom november 6-án lesz, amikor a Magyar Földrajzi Társasággal közösen szervezett előadás keretében Gadányi Péter fog beszámolni a Krím-félszigeten tett látogatásáról. A tavaszi félévben várható a tagok számára szervezendő háromnapos utazás. Eddig a csehországi Prága városa merült fel lehetséges úti célként.

„Próbálok a tanár úr nyomdokaiba lépni és folytatni azt, amit elkezdett. A fotó- és plakátpályázat továbbra is folytatódik. Próbálunk majd minél nagyobb közönséget megszólítani érdekes előadásokkal, különös tekintettel az egyetemista hallgatókra és a középiskolásra, de az utca emberére is. Azt szeretném, ha ez szórakozás lenne az emberek számára. Az úgynevezett szórakozva tanulásban hiszek.” – emelte ki az elnök asszony.

Kérdésemre, hogy vajon mi lehetett az, amivel a korábbi elnök számtalan hallgatót tudott a társaságba csábítani, egykori tanítványa csak annyit felelt, hogy „a tanár úr szakmai és empatikus emberi varázsa” lehetett a titka ennek. Ezt hallva az egykori tanár-diák nosztalgiázni kezdett. Felidézték, hogy Zsuzsanna volt az első olyan hallgató, aki Puskás János témavezetői tevékenysége mellett ment 2001-ben Országos Tudományos Diákköri Konferenciára. Megemlítették azt is, hogy 2010-ben az Országos Tudományos Diákköri Tanács bizottsága Mestertanár Aranyérmet ítélt oda a tanár úr számára, kiemelkedő témavezetői és tudományszervezői tevékenységért. Az aranyérem elnyerését követően meghívta az összes OTDK-s hallgatóját egy baráti ebédre, amelyre mindannyian jó szívvel emlékeznek vissza. Azt hiszem, ebből már érthetjük is, hogy mi is az a bizonyos varázs, amelyet Zsuzsanna emlegetett.

Kiemelt kép: Kleinhappel Miklós (archív)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]