Az ELTE átlagánál is magasabb emelkedést produkált a Savaria Egyetemi Központ

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ (SEK) az idei általános felvételi eljárásban 153 szakot és szakpárt hirdetett meg. Az ELTE jelentkezési adatain belül a SEK adatait értékelve elmondható, hogy a SEK-en a közel 2%-os országos és a 8%-os ELTE-átlagnál magasabb, több mint 11%-os emelkedés volt tapasztalható, beváltva és meghaladva ezzel az ELTE-integrációhoz kapcsolódó várakozásokat.

Az Oktatási Hivatal április 10-én tette közzé az idei általános felvételi eljárás jelentkezési adatait. A SEK péntek délelőtt sajtótájékoztatón ismertette a felsőoktatási jelentkezések szombathelyi alakulását, amelyen részt vett dr. Németh István rektorhelyettes és Németh Péter, a szombathelyi Tanulmányi Hivatal vezetője.

IMG_0002

Németh Péter és dr. Németh István. Fotó: Gaspari Gábor / ELTE SEK

A rektorhelyettes felidézte a tavalyi felvételi eljárás eredményét: az az országos átlagot tükröző hat százalékos visszaesést hozott a SEK-nek. Az sem könnyítette meg az intézmény helyzetét, hogy tavaly a felvételizőknek még a Nyugat-magyarországi Egyetemre kellett jelentkezniük, mivel a Savaria Egyetemi Központ csak február elsején csatlakozott az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez.

Az idei felvételi eljárásban viszont már letisztult szakportfólióval, világos üzenetekkel, és új alapokra helyezett, fiatalos kampánnyal vágott neki az egyetemi központ, az új vezetésű campus iroda irányításával.

Idén 107 ezer 695 fő nyújtotta be jelentkezését a felsőoktatásba, ez a tavalyi hoz képest országosan 1,7%-os növekedést jelent. Az ELTE vonatkozásában megfigyelhető, hogy ez az arány magasabb, mint az országos átlag, és kijelenthető, hogy majdnem minden negyedik jelentkező (24 132 fő) az ELTE-re adta be a jelentkezését. Első helyen közülük 13 434-en jelölték meg az ELTE valamely szakát, ez a tavalyi számokkal összehasonlítva 8,2 %-os emelkedést jelent. A fenti adatok alapján elmondható, hogy az ELTE megerősítette országos vezető szerepét a jelentkezések számában.

jelentkezések.

Jelentkezési adatok képzési területenként. Forrás: ELTE SEK

A Savaria Egyetemi Központ adatait elemezve kiderül, hogy az első helyes jelentkezések vonatkozásában összesen 11,1 %-os a növekedés, ami az országos átlagot 6,5-szörösen, az ELTE-átlagot 1,4-szeresen haladta meg. A Savaria Egyetemi Központ irányításával az ELTE égisze alatt, a Szombathelyen működő szakok népszerűsítésére lebonyolított felvételi kampány az ELTE SEK számára nagy sikerként könyvelhető el – hangsúlyozta dr. Németh István.

A pedagógusképzés évek óta a szombathelyi felsőoktatás húzóágazata, idén is ezt a területet választotta a jelentkezők 40%-a. A legnépszerűbb szak továbbra is a testnevelőtanár képzés, de tavalyhoz képest jóval többen jelentkeztek, történelem-, magyar- és angoltanár szakokra is. Az osztatlan szakpáros tanárképzéseken tapasztalható emelkedés az egyik legjelentősebb a tavalyi évhez viszonyítva. Szombathelyen immár hét tanárszakon (biológiatanár, fizikatanár, földrajztanár, magyartanár, matematikatanár, történelem és állampolgársági ismeretek tanára és testnevelőtanár) van lehetőség középiskolai szakképzettséget szerezni mind szakpáros, mind kiegészítő képzések formájában. Az emelkedés részben ennek, részben a bővülő szakpároknak köszönhető.

legnépszerűbb szakok

A legnépszerűbb szakok. Forrás: ELTE SEK

Kimagaslik a gazdaságtudományi terület – ez a tavalyi évtől színesíti (az informatika mellett) a szombathelyi képzési palettát. Továbbra is erős a sporttudományi vonal, valamint a műszaki képzések. Előbbi kapcsán örömteli az edző alapszak újraéledése, utóbbin, a gépészmérnöki alapszakon az elmúlt két év csökkenése után újra kiemelkedően magas a jelentkezők száma. Mindez szeptembertől az angol nyelvű képzésen tovább emelkedhet: a Stipendium Hungaricum ösztöndíj pályázat révén ugyanis mintegy 100 külföldi hallgató regisztrált első helyen a szombathelyi gépészképzésre, akiknek a száma nem szerepel a fent említett 11,1%-os növekedésben!

Németh Péter a felvételi eljárás következő fontos dátumaira hívta fel a figyelmet:

Április 19.: indul az elektronikus ügyintézés a felvi.hu-n

A felvételi vizsgákat májustól júliusig tartja a Savaria Egyetemi Központ. Az időpontokról minden jelentkező e-mailben értesítést kap

Július 11.: eddig van lehetőség hiánypótlásra és egy alkalommal a jelentkezési sorrend módosítására

Július 25.: nyilvánosságra hozzák a felvételi ponthatárokat

A kiemelt kép forrása: sek.elte.hu (archív)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]