I. SEK Race április 25.-én. De mégis mi az SEK Race?

Kívés István főszervezővel, az ELTE Savaria Egyetemi Központ (SEK) Testnevelési és Sportközpont vezetőjével beszélgettünk a versenyről, a teendőkről. Reméli, hogy sok hallgató kipróbálja magát a Sporttudományi szakmai nap keretein belül megtartott I. SEK Race-en.

Pontosan mit is takar ez a SEK Race elnevezés?

Az immár hagyományos, minden tavasszal megrendezett Sporttudományi szakmai nap keretein belül, április 25-én 10 órától lesz egy akadályverseny az egész egyetemen és környékén. Nem akarok nagy titkokat elárulni, de a versenyzők érintik a sportcsarnokot, a sportudvart, a tornatermet, sőt az A-épület lépcsői sem maradnak ki. Nagyjából harmincperces átlagidővel számolunk, a büntetésektől függően. A szervezőkkel úgy gondoljuk, hogy körülbelül húszperces idővel lehet győzni a versenyen.

Kiknek szól ez a verseny?

Mivel az egyetemen rendezzük meg és az egyetem által szervezett programról beszélünk, így egyértelmű, hogy alapvetően a SEK hallgatóinak találtuk ki. A jelentkezők indulhatnak egyéniben, ahol abszolút győztest hirdetünk a nők és a férfiak között. Próbáljuk színesíteni a résztvevők palettáját, több vendégben is gondolkozunk, de még nem tudok konkrétumokat mondani.

Azt hallottam, hogy egy igazi, kihívásokkal teli akadályverseny lesz.

Igen, nem lesz könnyű dolga, annak, aki nevezni fog. Próbáltunk olyan pályát létrehozni, amiben keverednek a népszerű akadályverseny és a tévéből ismert kihívások feladatai. Az előbbihez képest ráadásul sokkal kevesebbet fognak futni a versenyzők, mert a helyszín miatt kötöttek a lehetőségeink. Szintén különbség lesz, hogy résztvevők nem fognak sárban “fürödve” beérkezni célba. Nagyon sok benti helyszínünk van, ezért próbálunk vigyázni a versenyzők „tisztaságára”, bár azért lesz egy-két feladat az udvaron is… A sok hasonlóság miatt hosszasan gondolkodtunk, hogyan nevezzük el a versenyünket, ám jogilag meg van kötve a kezünk, így maradtunk a SEK Race elnevezésnél.

"Bár az alapötletet a népszerű akadályverseny adta, azért lesznek különbségek.." Fotó: Google

Kívés István: “Bár az alapötletet a népszerű akadályverseny adta, azért lesznek különbségek”
Fotó: Google-archív

Kiknek érdemes jelentkezni egy ilyen versenyre?

Én arra bíztatok mindenkit, hogy próbálja ki magát ezen a versenyen, de aki nem elég biztos magában, az inkább csapatban induljon. Háromfős egységekben lehet nevezni, ahol minimum egy tagnak lánynak kell lennie. Úgy érdemes „összeválogatni” a csapatot, hogy sokoldalú legyen a társaság, mert a feladatok közt szerepel függeszkedés, súlycipelés, futás, célba dobás gerellyel és íjászat is. A csapattagok együtt mozognak, viszont minden feladat előtt el kell dönteniük, hogy ki fogja végrehajtani azt. Fontos, hogy a jó embert válasszák, mert a nem megfelelő végrehajtás büntetést von maga után. A szervezőkkel azon vagyunk, hogy minél jobb élményt nyújtson a pálya, és lehet, hogy jobb élmény lesz, ha csapatban versenyeznek majd a hallgatók. Az egyéni indulást azoknak ajánlom, akik már többször vettek részt hasonló versenyen.

Milyen akadályokkal néznek majd szembe a nevezők?

Ahogy már említettem lesz futás, ping-pong asztalon szökdelés, cipelés, traktorgumi görgetés, íjászat, célba dobás különböző eszközökkel. A verseny előtt lesz pályabejárás, sőt, ha igény lesz rá, akkor egy videót is csinálunk, hogy mit hogyan kell végrehajtani. Szintén a verseny könnyítése érdekében minden állomásnál lesz egy-két szervező, aki „útbaigazítja” a versenyzőket. Úgy gondoljuk, hogy így is segítjük a versenyzőket, hogy tényleg jó szívvel gondoljanak majd vissza erre a rendhagyó megmérettetésre.

A SEK Race igazán sokoldalú lesz. Íjászkodni is kell majd a versenyzőknek. Fotó: Google

A SEK Race igazán sokoldalú lesz. Íjászkodni is kell majd a versenyzőknek
Fotó: Google-archív (illusztráció)

Mennyire volt nehéz beszerezni a szükséges eszközöket?

Szerencsére az eszközök adottak, pontosabban mi próbáltunk addig nyújtózkodni, amíg a takarónk ér. Itt arra gondolok, hogy próbáltunk olyan feladatokat kitalálni, amiket meg tudunk valósítani a rendelkezésre álló eszközeinkből. Például a futófolyósón végrehajtott újításokat is felhasználjuk, hisz a feladatok közt lesz falmászás. Igazából az újítások során jött az ötlet, hogy ha már lesznek ilyen eszközeink, azt tényleg verseny közben tudják kipróbálni hallgatóink. Több mostani és volt hallgatónk is indult a Ninja Warriorban és a Spartan Racek hű résztvevői, nekik is akartunk kedveskedni egy helyi erőpróbával. A szervezés komoly összefogással történik, hisz a HÖK a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület és a Sporttudományi Intézet közös humán- és szellemi erőforrásait mozgósítjuk a sikeres megvalósítás érdekében. Mindenkit szeretettel várunk, reméljük, sokan kipróbálják magukat.

Nevezni ide kattintva tudtok.

Kiemelt kép: Google (illusztráció)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]