Esszépályázat és előadások az AJTK szervezésében

Februárban és márciusban három előadás mellett angol nyelvű esszépályázatot is kiír az Antall József Tudásközpont. Az esszé témája az Európai Unió helye a világban, az előadások témái pedig a terrorizmus, a visegrádi országok és Románia a rendszerváltás után, valamint magyar találmányok az űrtechnológia területéről. 

Angol nyelvű esszépályázatot írt ki az Antall József Tudásközpont, “Az EU helye a világban” címmel. A pályázat célja, hogy elősegítse a fiatal, tehetséges és az Európai Unió iránt érdeklődő hallgatók témában való elmélyülését, továbbá hogy számukra publikálási lehetőséget biztosítson – áll az AJTK kiírásában. 2015-ben emlékeznek meg az EU tagállamai az európai béke és újraegyesítés 70. évfordulójáról. Az elmúlt időszak gazdasági és politikai nehézségei rávilágítottak azonban arra, hogy az európai integráció vívmányai nem állandók és végérvényesek, továbbá hogy számos globális kihívás vár megoldásra – fogalmaz a Tudásközpont.

Az esszé beküldési határideje 2015. február 25-e (submissions@ajtk.hu), az első helyezett díja 500 euró, valamint részt vehet egy Brüsszelben rendezett nemzetközi konferencián májusban. További információkat az ajtk.hu/hu/aktualis-lehetosegek oldalon találhattok.

 

Február 16-án, 17:30-kor a Kül- és biztonságpolitika első kézből című előadássorozat keretében Kis-Benedek József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára tart előadást “A terrorizmus új tendenciái” címmel.

Regisztráció: ajtk.hu/regisztracio

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/1522138941401376/

terrorizmus

A Kreatív Magyar Elme előadássorozat keretében Magyarok a világűrben címmel hozza el az AJTK a legújabb magyar találmányokat és feltalálóikat, ezúttal az űrtechnológia területéről. A február 26-án, 17:00-kor megrendezett előadáson Farkas Bertalan űrkutató és vadászpilóta, az első magyar űrhajós mond nyitóbeszédet. Emellett az AJTK vendége lesz Dr. Gschwindt András, Magyarország első műholdprogramjának vezetője, valamint Dr. Pacher Tibor, aki a Puli Space Technologies csapatával azon dolgozik, hogy saját építésű holdjárművük egy éven belül Holdra szállhasson. Az előadás moderátora Nagy Ervin, a Katona József Színház művésze lesz.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/1391311121175093/ 

 

Március 26-27-én angol nyelvű konferencián beszélgetnek a V4 országai és Románia gazdasági, politikai és társadalmi kérdéseiről, 25 évvel a vasfüggöny lebomlása után. A konferencia címe: International Student Conference of the V4 and Romania: 25 years since the fall of communism. 

További információk: https://v4andromania25years.wordpress.com/

v4

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]