Kütyümentes övezet Sárváron

Az ELTE Online egyik korábbi cikke adta az ötletet ahhoz, hogy a sárvári gyógyfürdőben létrehozzanak egy olyan területet, ahol csak mesét lehet olvasni, üzenőfalat nem, vagy gyermekekkel játszani, esetleg chatelés helyett egymással beszélgetni.

Brit kutatók már 2008-ban azonosították a nomofóbokat, az az telefonfüggőket. Ezek a személyek erős feszültséget éreznek, ha nincs náluk a mobiltelefonjuk.

Ha a cikk olvasásának ezen a táján magadra ismersz, akkor érdemes elgondolkoznod, vagy akár el is látogathatsz Kaliforniába, ahol már külön gyógyintézmény működik telefonfüggők számára.

Egyes kutatások szerint az üzletemberek 43 százaléka azért nem képes kipihenni magát igazán a nyaralásai alatt, mert ekkor is dolgozik napi 1-3 órát telefonján vagy laptopján keresztül.

Vancsura Miklós, a fürdő igazgatója elmondta: ehhez hasonló megdöbbentő tényekre szeretnék felhívni a figyelmet azzal, hogy egy ,,kütyümentes” övezetet hoztak létre a fürdőben.

A probléma nem kifejezetten a modern technológiával van – hiszen rengeteg információt szerezhetünk nyaralásunk helyszínéről, s ezzel színesíthetjük ottlétünket – hanem azzal, ha hagyjuk eluralkodni magunkon a függőséget.

A Sárvári Gyógy és Wellnessfürdő idén telefoneldobó versenyt is szervez. Ez pontosan az, aminek hangzik : az eddig legmesszebbre eldobott telefon körülbelül 90 métert repült. Az egyébként északabbról származó “sportágból” évente rendeznek bajnokságot Finnországban, amire több országból is ellátogatnak. Az első magyarországi verzió előtt több selejtezőt is tartanak Szombathelyen, Győrben és Budapesten.

(Fotó: infovilag.hu)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]