Okosabb vagy, mint a matek érettségin?

Vészesen közeledik május első hete, ezzel együtt a matematika érettségi is. Idén is le tudnál érettségizni matekból? Teszteld magad!

Az ember gyorsan elfelejti azt, amit nem használ. Ez bizony így van azzal a matematika tudással is, amellyel a gimnázium végére érve felvérteztük magunkat, hogy helytálljunk az érettségin. Lássuk be, azóta az IK és a TTK hallgatóin kívül mások nem igazán találkoztak még csak egyenletekkel sem. Az alábbi néhány, az érettségin elenyésző pontot érő feladat megoldásával megtudhatod, mennyit kopott a te matektudásod azóta! Megoldások a cikk végén.

1. feladat

Egy osztály tanulói valamennyien vettek színházjegyet. Kétféle előadásra rendeltek jegyeket: az elsőre 18-at, a másodikra 24-et. 16 tanuló csak a második előadásra rendelt jegyet. Hány tanuló rendelt jegyet mindkét előadásra? Hány tanuló akart csak az első előadásra elmenni? Mennyi az osztály létszáma?

(Ez könnyű. Kivonom, ezt összeadom, és akkor megkapom a…várjunk csak…)

2. feladat

A városi felnőtt úszóversenyen a női versenyzők 115 pontot szereztek, az összes megszerezhető pont 46%-át. Hány ponttal szereztek többet a férfi versenyzők? Válaszát számítással indokolja!

(Valami, amit tényleg használunk. Százalékot számolni csak nem felejtettünk el!)

3. feladat

Egy vállalat új termék gyártását kezdte el. Az első héten 200 darab termék készült el, a további hetekben pedig az előző hetinél mindig 3-mal több. Hány ilyen terméket gyártottak az indulástól számított 15. héten? Ebből a termékből összesen hány készül el egy év (52 hét) alatt, ha a termelés végig így növekszik? A kezdetektől számítva legalább hány hétnek kell eltelnie, hogy a vállalat erről a termékről kijelenthesse: Az induláshoz képest megduplázódott a hetenként előállított termékek száma.

(Megvan még a függvénytáblázat?)

4. feladat

Egy mértani sorozat első tagja –5, hányadosa –2. Számítsa ki a sorozat tizenegyedik tagját! Indokolja a válaszát!

(Hol is lehet az a függvénytábla…)

5.feladat

Oldja meg a valós számok halmazán a következő egyenletet! (x+2)2 – 90= 5⋅(0,5x – 17)

(Ánégyzet meg bénégyzet meg kétábé…)

És a megoldások:

1. feladat: 8; 10; 34
2. feladat: Az összpontszám 250. 250-115=135 a férfiak pontja. A férfiak 20 ponttal szereztek többet.
3. feladat: A hetente gyártott termékszámok a1=200, d=3 adatokkal megadható számtani sorozat elemei; A 15. héten a15=200+14·3=242 terméket gyártottak
4. feladat: a11= -5120 a sorozat tizenegyedik tagja; számítás: a11=  (-5)⋅(-2)10
5. feladat: A zárójelek felbontása: x2+4x+4-90 = 2,5x – 85; x1= 0,5; x2= – 2

(Forrás: eduline)