Diákhitel: enyhülő körülmények

Jó hír a túlfutóknak és a 35 év felettieknek: szeptembertől ők is jogosultak lehetnek diákhitelre a legújabb kormányrendelet-módosítás szerint.

Eddig sok túlfutó kerülhetett nehéz helyzetbe, ha tanulmányaik során nem vették figyelembe a diákhitel folyósításának szabályait: a kölcsönt ugyanis maximum tíz félévre lehet felvenni. Hiába folytatódnak tehát a hallgató tanulmányai, a tizenegyedik félévtől már nem jogosult a korábban megkapott összegre. A Nemzetgazdasági Minisztérium által egyeztetésre bocsátott kormányrendelet-módosítás nem csak a túlfutóknak, hanem a 35 év felettieknek is kedvezne, az ennél idősebb hallgatók egyáltalán nem vehettek fel eddig diákhitelt. A módosítással viszont a korhatár 40 éves korra nőne, segítséget nyújtva a felsőoktatásba belépő felnőtt korosztály számára

Az eddigi kettő helyett három évig lehetne mérsékelt összegű törlesztést fizetni, amennyiben a hitelt felvevő jogosult erre. A munkahelyi fizetések időpontjához racionalizálnák a havi befizetés időpontját is, az eddigi minden hónap 5-e helyett 12-ig kellene befizetni a havi törlesztő részletet. Jelenleg hat hónap fizetéselmaradás után azonnali hatállyal felmondhatja a Diákhitel Központ a szerződést, szeptembertől tizenkét hónap után tehetnék csak meg, ezután adhatják át az adóhatóságnak a behajtás feladatát.

Az egyetlen szigorító kitétel az lenne, hogy a hitelt felvevő nem állhat jogerős szabadságvesztés hatálya alatt.

forrás: eduline.hu, edupress.hu

kép forrása: sworld.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]